Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy palota tetőtere eladó a korzón

Szeged - Ritka a régi bérházak tetőtér-beépítése Szegeden, mint a fehér holló. A műemléki belváros tetejére sokan vágynak, de vagy a lakók nem engedik, vagy nagyon drága az építés. A külső részeken pedig nincs a tetőtérre kereslet.
Nemsokára eladásra kínálja az önkormányzat a szegedi korzón az egyik palota beépített padlásterét. A kezelő IKV Zrt. elnök-vezérigazgatójától, Németh Istvántól megtudtuk, ritka az ilyen bérház a városban. A Kárász és a Kölcsey utca sarkán álló ház padlásterét még tíz évvel ezelőtt átalakították, jelenleg szerkezetkész, irodának vagy lakásnak alkalmas 50–80 négyzetméteres helyiségeket találni benne. A patinás épület és az exkluzív környezet talán kárpótolja a vevőt amiatt, hogy gyalog kell felkutyagolni az emeletre.

Nem gyakorlat Szegeden sem az önkormányzati, sem a magántulajdonú ingatlanok „tetejének" beépítése. Az ingatlankezelőnél és egy társasházkezelőtől is azt hallottuk: legfőbb akadály a pénz, mert horribilis költsége van némelyik műemlék átalakításnak. Ráadásul az is emeli az árat, hogy parkolóhelyet kell hozzá megváltani vagy kialakítani. Mivel akad foghíjtelek a belvároshoz közel, akinek ennyi pénze van, vesz vagy épít magának újat, ahol nem kell lépcsőzni.

A Kölcsey utca 6. szám fölött, a korzó tetején. Fotó: Karnok Csaba
A Kölcsey utca 6. szám fölött, a korzó tetején.
Fotó: Karnok Csaba

A belvárosi paloták tornyos padlásterébe sokan vágynának, ám ott általában a lakóközösség nem egyezik bele az eladásba: nem akarnak a fejük fölé újabb lakót.

– Szeged szerencsés, nincsenek olyan lerobbant bérházai, ahol a csillagászati renoválási költség rászorítaná a tulajdonosokat a tetőtér kiadására. Ez a fővárosban most is közkedvelt megoldás, így gazdálkodják ki a renoválást a belvárosban – hallottuk az egyik legnagyobb szegedi társasházkezelő cég, a Block 2000 vezetőjétől. Kaplonyi György elmondta, az önkormányzati lakások privatizálása előtti időből vannak náluk is lakott tetőterek, például a Szentháromság és a Puskás utca, valamint a Kossuth Lajos sugárút „tetején".

Olvasóink írták

 • 4. E! 2010. február 09. 11:14
  „Hümmm, ha lenne elég pénzem, seperc alatt lestipistopiznám. Imádok tetőtérben élni :) . És tudnék is vele mit kezdeni.”
 • 3. Zsoltee0716 2010. február 09. 11:03
  „Egy kis olvasni való.
  http://www.szegedvaros.hu/downloads/ajanlott_anyagok/EN_palyazat.pdf

  Szerezzen be nekem valaki egy ilyet a mostani felújításról. A későbbiekben a Lofara kap-e valami nevet pl.:xyz tér

  Köszönöm.”
 • 2. AN 2010. február 09. 11:00
  „Zsoltee, ne izgulj, nem jelölik ki rá a vevőket (tehát Téged nem fenyeget), árverésen fogják eladni.
  Amúgy meg szerkezetkész ingatlanban honnan lenne fűtés?”
 • 1. Zsoltee0716 2010. február 09. 10:52
  „Hőszigetelés gondolom nulla, fűtés se nagyon van, és lehet víz az úr(beázik-e vajon?:)!

  "Nemsokára eladásra kínálja az önkormányzat a szegedi korzón az egyik palota beépített padlásterét. "

  Melyiket? Mert ha már palotának nevezete akkor le írhatta volna nevét is! Ha jók az infóim, akkor ez a Gál-palota. Öregebb/informáltabb hozzászólok, majd megerősítik.

  Pl: Ungar-Mayer-ház Kárász utca 16.sz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Love story: a mártélyi kavalkádon indult be a bizsergés

Farkas Anita és párja, Vígh Róbert 2002 augusztusában ismerkedett meg a mártélyi kavalkádon. Idén… Tovább olvasom