Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Egy sor cigány a gyűlölet ellen

Csongrád megye - Bármi is történik körülöttünk, nem szabad elfelejteni, hogy az emberek többsége egészséges lelkű – mondja az Egy sor cigány című könyv egyik szereplője, Szirtesi Zoltán dorozsmai háziorvos. Huszonnégy tehetséges és sikeres magyar cigány életútját mutatja be Korniss Péter fotóművész és Závada Pál író munkája válaszul az erősödő agresszivitásra.
A könyv ötletét egy amerikai album adta, a Feketelista (The Black List), amely arról szól, mi mindent adtak az afroamerikaiak az Egyesült Államoknak és a világnak. Závada Pál író, szociográfus és Korniss Péter fotográfus közös munkájának ugyanilyen provokatív a címe. Egy rigmusra utal: „Egy sor akác,/ egy sor fűz,/ egy sor cigány,/ egy sortűz". A mondóka által közvetített véleménnyel szegül szembe a könyv, és alapélményét a romagyilkosságok szolgáltatták. Olyan emberek portréit és életútját mutatja be, akik a maguk területén sikeresek, boldogok és önérzetesek, a többség is büszke lehet rájuk. A könyvben két Csongrád megyei személyiség szerepel, Danis Lídia színművész, a Szegedi Nemzeti Színház tagja és Szirtesi Zoltán kiskundorozsmai háziorvos – továbbá Farkas Tibor agrármérnök, Rézműves Melinda néprajzos, Karczagi Mária szociális munkás, Szalai Antal és Farkas Róbert hegedűművész, Tóth József lelkész, Varga Erika ruhatervező, Nagy János polgármester, Orsós Zsuzsanna biológus, Baranyi Béla kőműves vállalkozó, Balogh Katesz táncos, Orsós János tanár, Mohácsi Erzsébet jogvédő, Szajkó Gyula katonatiszt, Dinók Henriett jogkutató, Rostás Ottó rendőr, Baranyi Mária rádiós, Sohonyai Péter zenekarszállító, Szalóki Ági énekes, Jónás Tamás költő, Oláh Kálmán dzsesszzongoraművész és Bársony Kata dokumentumfilmes. Vannak közöttük második és harmadik generációs értelmiségiek, kétkezi munkások taníttatott gyerekei, és olyanok is, akik csak magukra számíthattak.

A dorozsmai Szirtesi Zoltán az első a könyvborítón.
A dorozsmai Szirtesi Zoltán az első a könyvborítón.

– Az egészséges pszichéjű emberek biztosan jól fogadják ezt a gesztust, akik pedig irigyek, úgyis találnak ürügyet arra, hogy a gyűlöletüket fejezzék ki; ahogyan a könyvet hirdető egyik oldalon is megkérdezte valaki néhány napja, hogy vajon mennyien voltak közülünk börtönben – mondja Szirtesi Zoltán háziorvos.

– Ám nem szabad elfelejteni, hogy annak idején nyilasnak is az irigy, saját sorsukkal elégedetlen emberek álltak, és ez most sincs másképp.
A kiskundorozsmai háziorvos kritikusan ítéli meg saját közösségét. – A rendszerváltás előtt én voltam az elnöke az Országos Cigánytanácsnak. Lemondtam, és arra biztattam az embereket, alakítsanak kisebbségi önkormányzatokat. Nagy hibát követtünk el tisztségviselő társaimmal, hogy akkor vissza is vonultunk a politikától, mert az első országos kisebbségi önkormányzatba 17 analfabéta került be, és ez a tisztség – tisztelet a kivételeknek – azóta is inkább csak arra jó, hogy bizonyos családok megéljenek belőle. Nem véletlen, hogy a cigány értelmiség mellettük nem akar közéleti szerepet vállalni.

Ettől függetlenül a háziorvos reméli, hogy ötven év múlva jóval nehezebb dolguk lesz egy ilyen kötet szerkesztőinek, mert több sikeres életút között válogathatnak. Ha egy kicsit jobban él a magyar társadalom, most már köztük is többen lesznek, akik kiemelkednek.

A portrék írója, Závada Pál bízik abban, hogy a könyv azokhoz is megtalálja az utat, akiket megérintettek az erősödő előítéletek: – Lehetetlen, hogy a fényképeket nézve ne találnának rokonszenves arcokat, és ne enyhülne meg a szívük az életutak olvasása közben.

Olvasóink írták

 • 3. papsajt 2011. november 11. 16:50
  „Az ötlet kiváló. Számomra az etalon Daróczi Dávid. Megmondta kerek-perec, hogy munkával és akarttal ott lehet hagyni a cigány putrit. Bebizonyította. Hatalmas elismerés neki,hogy vállalta.
  Nem hiszem hogy Magyarországon valós probléma lenne a rasszizmus. Az a valós probléma, hogy a bűnügyi esetek nagy része a cigánysághoz köthető. A miskolci rendőrkapitány mellett is kiálltak az emberek, pedig Gyurcsány félre akarta állítani, amikor elismerte hogy létezik a cigány bűnözés.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Daróczi_Dávid
  vs
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20111109-magyar-szereplok-kanada-legnagyobb-emberkereskedelmi-ugyeben-riport-hamiltonbol-harmadik.html”
 • 2. FordTom 2011. november 11. 08:17
  „el lehet indulni innen :)”
 • 1. niemand 2011. november 11. 08:02
  „Gratulálok a könyv ötletéhez. A benne szereplő emberek bizonyítják, csak akarni kell! Sajnálom is őket, mert az általánosításba sajnos őket is beleértik. Pedig sok értékes és becsületes ember van ember a romák közt is, csak vannak kevesebben, sajnos. Talán példa értékűek lesznek a könyv szereplői!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegszállítóba csapódott egy Opel az 5-ös úton - galériával

Baleset történt péntek reggel az 5-ös úton a 154-es kilométernél. Egy Szeged felé tartó betegszállítóba csapódott egy Opel Astra. Két embert kórházba szállítottak. Tovább olvasom