Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Egy szegedi pár már megtette

Szeged - Társaknak nevezik őket, vőlegény-menyasszony helyett. Az anyakönyvvezető névsor szerint fordul hozzájuk. Július óta létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat, Szegeden egy pár már élt a lehetőséggel.
Bejegyzett élettársi kapcsolat anyakönyve – ez a neve annak a könyvnek, amelybe azoknak az azonos nemű pároknak a neve kerül, akik úgy döntenek, élnek a Magyarországon július 1-je óta létező lehetőséggel, és hivatalos formát adnak kapcsolatuknak. Szegeden eddig egy pár tett így – férfiak.

Az anyakönyvvezetők hasonlóan vezetik a szertartást, mint házasságkötés esetén, annyi a különbség, hogy nem menyasszonynak, vőlegénynek, hanem társaknak nevezik a pár tagjait. A kérdéseket házasulandóknál előbb a menyasszonynak szokás feltenni, ebben az esetben az abc dönt.

Kiskátéból dolgozik az anyakönyvvezető. Fotó: Frank Yvette
Kiskátéból dolgozik az anyakönyvvezető.
Fotó: Frank Yvette

Csúzné Lehóczki Gizella a szegedi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője elmondta: az élettársak nem vehetik fel egymás nevét. Sőt abban a bizonyára nem túl gyakori, de elméletileg elképzelhető esetben, ha egy elvált, vagy megözvegyült nő, aki a -né képzős asszonynevét viseli, élettársi kapcsolatra lép egy másik nővel, akkor a hivatalos neve azontúl újra a leánykori neve lesz.

 Az élettársam másvalaki házastársa

 2010 januárjától lép életbe egy újabb forma, az élettársi nyilatkozatok nyilvántartása, amit azonos és különnemű párok is kérhetnek. A nyilvántartást közjegyzők vezetik, a bejegyzés nem „keletkeztet családi állapotot", csupán igazolásul szolgálhat olyan helyzetekben, ahol az élettársi viszony feltétel, előny. Annyira laza forma, hogy akkor is kérhető, ha az egyik fél másvalaki férje vagy felesége.

További különbség a házassághoz képest, hogy kiskorúak még gyámhatósági engedéllyel sem köthetik meg, a párok nem fogadhatnak közösen örökbe, valamint a „válás" során, ha a felek mindenben meg tudnak egyezni, a bejegyzett élettársi kapcsolatot közjegyző is felbonthatja.

Az anyakönyvvezetők munkájuk megkönnyítése érdekében az LMBT szövetségtől egy kis füzetet kaptak. Ez kitér többek között a megfelelő szóhasználatra, az adatvédelemre, és arra a tévhitre is, hogy az azonos nemű pároknál létezik férfi-női szerep leosztás. Felhívják továbbá a füzet szerkesztői a figyelmet, hogy egyes meleg párokat a családjuk nem fogad el, ilyen esetekben a kellemetlenségek elkerülése érdekében a szertartás során a família említése kerülendő – érdemes előre tájékozódni.

A kiadvány szerint egyébként Magyarországon 5–800 ezerre tehető a melegek és leszbikusok száma.

Olvasóink írták

 • 16. majfer 2012. július 24. 08:38
  „Szóval a cikkben szereplő egyik fél ÉN lennék !!!!!!!!
  Soha nem hivalkodtunk a " másságunkal " , csendben szépen megvoltunk , és soha( !!) nem álltunk volna a nagy világ elé
  úgymond hangoztatni az érzéseinket
  Mígnem egy napon úgy döntöttem lakást szeretnék vásárolni , de ehhez szükségem volt banki hitelre .
  Már javába ki fizetgettem a hitel járulékait , mikor a bank közölte hogy szükség volna egy adóstársra - de ez csak családtag lehet . Mivel Családtagjaim nem hitel képesek mert már nyugdíjas korúak , így a banki ügyintézőm javasolta
  hogy legyen az "élettársam" az adóstárs ! Kössünk élettársi kapcsolatot mert nincs más lehetőség . Úgyis a kapcsolatunk már 15 éve tart , miért ne !?
  Nagyon hadakoztunk volna ez ellen ki állni a világ elé , de " Ő felsége a bank " sarokba szorított ! Meg kellett tenni
  Ön kormányzatnál , nagyon diszkrétek voltak az ügyfélszolgálaton fogadtak nyitva tartási idő után . És csak egy nyilatkozatot kellett aláírni . És hogy az élettársi szerződés aláírása , banki hitel felvételéhez volt csak szükséges
  Szerencsére azóta a banki hitel le van tudva , remélem soha többé nem lessz szükségem banki segítségre .”
 • 15. zebegény 2009. július 30. 23:38
  „Petrovnál a pont!”
 • 14. Yossarian 2009. július 30. 19:29
  „éljenek boldogan.
  no, és ha esetleg össze akranának házasodni, akkor miért ne?
  kinek mi köze hozzá???”
 • 13. petrov 2009. július 30. 13:11
  „A teljes társadalmi láthatatlanságot ( rejtőzködést és és elfojtást ) nem pártolom, mert súlyos problémákhoz vezet: zsarolhatóság, kriminalizálódás, pszichés defektusok.
  A polgárpukkasztó kérkedést úgyszintén elvetem.
  Ugyanakkor meg kell jegyezzem, szép magyar társadalmunk, ma nem a kiegyensúlyozottságról híres.
  Az egész társadalom a "hatás, ellenhatás" "adok-kapok" beteges viselkedéskultúrájában szenved.
  No ez engem pld. jobban zavar, mint az ha csendesen, jogilag rendezett élettársi kapcsolatban élhetik ezentúl (elvileg) az életüket.”
 • 12. varadipal 2009. július 30. 12:39
  „Kohn az apjához: -Apám megnősültem
  -Kit vettél el fiam?
  - A Bélát, régi haveromat apám
  - Vazze Kohn fiam, az a fiu nem is hitsorsos!!!

  Egyébként én nem bántom a" másokat", de kíméljenek meg a szexuális beállítottságuk, és életük nyilvánosságra hozatalától. Én sem vonulok fel, mert heteró, vagy régimódi vagyok. Ne zavarjanak semmivel.”
 • 11. AngelEye 2009. július 30. 10:08
  „Szerintem nem kellene őket elítélni amiért nem úgy élnek mint mások,és a saját nemükhöz vonzódnak,nem tehetnek róla ez tényleg a genetika rovására írható.De attól még jó emberek.Mellesleg megjegyezném mielőtt bárki pálcát tör az ilyen emberek felett,gondolkozzon el azon,mi lenne a helyzet ha ő lenne homoszexuális,és róla is így vélekednének,és folyamatosan támadnák!Ők is emberek nekik is joguk van boldogan,teljes életet élni!Mert ahányan vagyunk annyi félék vagyunk!”
 • 10. pille 2009. július 30. 08:54
  „Ezt egyszer már valahol leírtam. Miért kellene őket elitélni,hiszen nem tehetnek róla,hogy a genetika "megtréfálta" őket. Attól még ugyanolyan emberek,mint mindenki más,s szívük joga,hogy úgy élhessenek,ahogy nekik tetszik.”
 • 9. petrov 2009. július 30. 07:24
  „Nem jövőre, kedves floridai magyar, már a múltévben is :D. Csak társadalmunk általános fejlettségi szintjéhez képest, még ez is sokk...
  Amúgy meg aki az általános vallási értékekhez szeretne visszatérni, vegye tudomásul: aki önkielégítést végez ( legyen az férfi vagy nő) a tisztátalanság és Onán bűnébe esett, és a pokolra jut, ha csak meg nem gyónja bűnét,egy felszentelt papnak.
  Ezen elgondolkodva, én mégis inkább a társadalmi, szexuáletikai, orvostudományi, pszichológiai, stb.tudományok eredményeinek létjogosultságára szavazok.”
 • 8. floridaimagyar 2009. július 30. 01:53
  „Jovore majd lazadozni fognak hogy hazassagot akarnak...”
 • 7. unbelievable89 2009. július 30. 00:35
  „#5: Most "tűrik" (jogalkotás szintjén), és ennek így kell lennie. A homoszexualitás az élettel egyidős, ugyanúgy egy állapot, mint pl. a balkezesség. A "kötelező lesz" érvvel pedig kiröhögteted magad. Valószínűleg nem vagy tisztában vele, hogy az ismerőseid közt is jó eséllyel előfordulhat pár ilyen ember, legfeljebb nem mernek beszélni róla.”
 • 6. petrov 2009. július 29. 22:11
  „Melegveréssel kezdődött meg a hét végén Koppenhágában a World OutGames 2009 meleg kulturális-, sport- és emberi jogi világfesztivál: vasárnapra virradóra a belvárosban megtámadtak és összevertek három külföldi résztvevőt kizárólag homoszexualitásuk miatt.
  Az idei koppenhágai rendezvény egybeesik a Stonewall-felkelés 40. évfordulójával, és azzal, hogy 20 éve a világon elsőként Dániában ismerték el a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát.
  A fejlett piacgazdasággal és kiterjedt jóléti rendszerrel rendelkező Dánia a skandináv jóléti modell egyik mintaállama. A jövedelmi egyenlőség tekintetében első a világon.
  2006-2008 között egészségügyi, jóléti és oktatási mutatói alapján, illetve lakóinak elégedettségét tekintve több felmérés szerint ,,a világ legboldogabb helyének" számított.
  A 2008-as és 2009-es Béke Világindex szerint a világ második legbékésebb állama.[7] 2008-ban - Svédországgal és Új-Zélanddal együtt - a Transparency International listája alapján a világ legkevésbé korrupt állama volt.

  Húsz éve, elsőként a világon Dániában ismerték el a meleg párok élettársi kapcsolatát. Ha ez akkora társadalmi trauma lenne mint amilyennek néhányan láttatni szeretnék, 20 év alatt csak kibukott volna már a dolog. Ehelyett Dánia ma is él és virágzik.”
 • 5. dodó 2009. július 29. 17:34
  „Először tiltották, később tűrték, jelenleg támogatják, a jövőben kötelező lesz?”
 • 4. unbelievable89 2009. július 29. 17:23
  „#1: Mindössze oda, hogy homoszexuálisok is köthetnek egymással élettársi kapcsolatot. Nem a pokol szabadult el.”
 • 3. niemand 2009. július 29. 16:36
  „Aki ezt az utat választja, legyen boldog így, de becsületes, jószándékú, a társadalom és mindenki hasznára!
  Még mindig értékesebb embereknek tartom őket, mint akik kiskapuk kijátszásával járnak jó,l a hivatalok és a jóhiszemű embereken.”
 • 2. IVY 2009. július 29. 13:56
  „Hogy lenne már vőlegény-menyasszony pl. két nőből? Ezt magyarázza már meg valaki??!!!!!!
  Egyébként, egyet értek az előttem szólóval.”
 • 1. 19701230 2009. július 29. 13:33
  „bakker
  hova jutottunk
  :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maroslelére tart az algyői Szibur Bt.

Maroslele - Megérkezett az első fecske a maroslelei ipari övezetbe: az algyői székhelyű Szibur Bt.… Tovább olvasom