Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Egyházi iskola indult Mórahalmon

Mórahalom - 38 elsőssel és 4 pedagógussal indította be az egyházmegye az új mórahalmi katolikus iskolát. Jövő őszre felépül az vadonatúj iskolaépület is.
Mórahalmon szeptemberben új egyházi intézmény kezdett működni. A szülők kérésére az önkormányzat megkereste az egyházmegyét, hogy indítsa el az oktatást. Az egyetlen állami iskola melletti új épületszárnyban két első osztályban 38 gyerekkel négy pedagógus foglalkozik. Felmenő rendszerű az új katolikus általános iskola, tehát évről évre bővül, és a zsombói Szent Imre Katolikus Általános Iskola tagozataként működik. Egy osztályt akartak eredetileg, de olyan sok gyereket írattak be a szülők, hogy egy másodikra is szükség volt. Pálmai Péter igazgató megmutatta, korszerű tornaszoba, pici tanári és két tanterem fér el a két szinten. Az egyik osztálynak éppen Pipicz Anna tartott magyarórát, a másikban Márton Gábor vezetésével zajlott hittanóra. Az önkormányzat használatba adta az épületét, de jövőre kinövi az iskola. Ezért szemben már építi a város az új intézményt, ahol akár 16 osztálynak elegendő hely lesz.

Ezzel az új általános iskolával és a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Szakközépiskolával gyarapodott idén a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság. A kisteleki intézmény 196 diákkal és 17 pedagógussal kezdte a tanévet. Januártól állami lett az iskola, és az államtól vette át az egyház. – Ez az intézmény két évig várt, hogy csatlakozhasson, jelenleg egy Békés megyei intézmény, a gyomaendrődi gimnázium várakozik még átvételre – tájékoztatott Barabás Hunorné, a főhatóság igazgatója. – Az utóbbi évben már csak olyan intézményeket vett át az egyházmegye, ahol az önkormányzat tudott segíteni az étkeztetésben. Ennek az volt az oka, hogy az egyházi fenntartók mindössze 68 ezer forintot kaptak az étkeztetésre egy évre gyerekenként, míg az államiak 102 ezret. Januártól viszont egy rendeletmódosításnak köszönhetően megszűnt a különbség az intézmények között, az egyháziak is megkapják ugyanazt a pénzt. Így már sokkal könnyebb a helyzet, de az állami normatívából így sem jön ki az ellátás. Azokon a településeken, ahol sok a hátrányos helyzetű gyerek, aki kedvezményesen vagy ingyen étkezhet, ott be kell segítenie az önkormányzatnak.

A tanévet az intézmények rendben elkezdték, minden tankönyv időben megérkezett, minden intézménynek megvolt a kinevezett vezetője. A napokban 10 igazgatónak adta át a hivatalos okiratot Kiss-Rigó László püspök a közös tanévnyitó szentmise után. A püspök dönt az 5 évre szóló kinevezésekről. Jelenleg a főhatósághoz Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 31 óvoda, 38 általános iskola, 4 középiskola és 2 kollégium tartozik 86 telephelyen, amely összesen 29 önálló intézményt jelent. Összesen nagyjából 2130 óvodással, 5960 általános iskolással és 1650 középiskolással 930 pedagógus foglalkozik.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. szeptember 25. 10:32
    „Gyarapodnak, nyomulnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 év múlva még csak Bácsban jár az M9-es

A dél-magyarországi sztrádának számító M9-est egyedül a Dunántúlon építgetik. Tovább olvasom