Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Egyirányú lesz a Bálint Sándor utca

Szeged - Pár héten belül egyirányú lesz a rókusi Tesco melletti Bálint Sándor utca. A lakók több biztonságot és kevesebb zajt remélnek a változástól.
Évek óta problémát okoz a lakóknak a rókusi Tesco oldalában lévő Bálint Sándor utca nagy forgalma. 2010–11-ben, a 2-es villamosvonal építésekor átmenetileg beengedték a forgalmat mindkét irányból, de így maradt az áldatlan állapot. Az utcában lakó Adorjányi Istvánné szerint hétköznap, hétvégén, éjjel és nappal is száguldanak az autók az utcán. A hipermarkethez érkező kamionok is előttük dübörögnek végig, és a buszok is náluk rövidítik le az utat. A piarista gimnáziumhoz, illetve a Rókus II-es és az Arany János iskolához menő forgalmat is ők szenvedik el.

Szomszédja, Martus Lilla hozzáfűzte: a gyalogosok sincsenek biztonságban a járdán, mert a kanyarban száguldó autósok, ha későn veszik észre egymást, az ütközést elkerülendő oda hajtanak fel. A kerékpárosok szintén a járdát használják inkább, mert félnek az autóúton. Ha a gimnáziumban rendezvény van, a sok parkoló autó egy sávot elfoglal, akkor a közlekedők végképp nem férnek el. A lakók legjobban az utca lezárásának örülnének, de azt mondják, az egyirányúsítást is elfogadhatónak tartják.

Adorjányi Istvánné és Martus Lilla. Fotó: Frank Yvette
Adorjányi Istvánné és Martus Lilla. Fotó: Frank Yvette

A lakossági igényt a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottságában Solymos László alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője terjesztette elő. A testület döntött: az utcát egyirányúsítják, a Rókusi körút felől lesz bejárás a Körtöltés felé. A szomszéd körzet képviselője, Kalmár Ferenc városüzemeltetési tanácsnok szerint is jobb az egyirányúsítás. Az útzár nem megoldás, ezt a Körtöltés utca lezárásának tapasztalataiból tudja.

A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársa, Kósa János figyelmeztetett, nem feltétlenül jelent forgalomcsökkenést az egyirányúsítás, sőt lehet, hogy még gyorsul is az átmenő forgalom. Az biztos, hogy ezzel a lépéssel a Damjanich utca felől érkezőket 600-800 méteres kerülőre kényszerítik. Kérdések nyomán elhangzott: a Tesco hátsó bejáratához az eddigiek szerint bejutnak majd a szállítók. Az áruháztól ezután is ki lehet majd itt hajtani, az egyirányúsítás a parkolóbejárat után kezdődik. A kerékpárosokat mindkét irányból beengedik.

A gimnázium előtt 30-50 méteren megállási tilalmat rendelnek el, hogy az intézmény megközelíthető legyen. A várakozást az utcában lakóknak munkaszüneti napokon 17-től reggel 7 óráig lehetővé teszik.

Megkeresésünkre Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta: a bizottság döntéséről határozatot állítanak ki, amely alapján az utat kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. pár héten belül kitáblázza a Bálint Sándor utca új közlekedési rendjét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magatehetetlenül feküdt a 86 éves néni a kukoricásban

Egy szolgálatból hazatérő szegedi határrendész figyelt fel a nénire, akihez azonnal mentőt hívott. Tovább olvasom