Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Egyre kevesebben adnak vért

Szeged - Idén 4 százalékkal kevesebben nyújtották a karjukat, mint az előző év hasonló időszakában – egyre kevesebben adnak vért. Csongrád megye a második legaktívabb az országban, de még nálunk is előfordul, hogy vérhiány miatt műtéteket kell elhalasztani.
Száz emberből mindössze három ad vért Magyarországon – ezzel a nemzetközi listán a felső középmezőnyben vagyunk a véradási hajlandóságot tekintve. A segítők száma azonban évről évre csökken: idén közel 4 százalékkal volt kevesebb donor, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Csongrád megye jó helyzetben van, hiszen az északnyugat-magyarországi régió után, ahol a leglelkesebbek a véradók, Csongrád, Bács-Kiskun és Békés következik, de nyáron még nálunk is előfordul időszakos vérhiány.

– Augusztus vége, szeptember eleje általában a legkritikusabb, hiszen a szabadságok miatt a vakáció idején nehezebb a toborzás. Idén is volt egy hét, amikor csak az akut ellátást tudtuk biztonsággal vállalni, vagyis a tervezhető műtéteket a vérkészlet leapadása miatt el kellett halasztani – mondta el Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója. Hozzátette: éves tervvel az időszakos visszaesések azért általában kompenzálhatók.

A segítők száma évről évre csökken, pedig egyetlen véradó három életet menthet meg. Fotó:Frank Yvette
A segítők száma évről évre csökken, pedig egyetlen véradó három életet menthet meg.
Fotó:Frank Yvette

A szakember is érzi a véradási kedv visszaesését, ami szerinte több tényezőre vezethető vissza.

Új vérellátó épül

Pénteken teszik le az alapkövét az új, szegedi regionális vérellátó központnak a Földváry utcában. A korszerű, energiatakarékos épületben jóval racionalizáltabban tudják majd feladataikat végezni a szakemberek. A 2000 négyzetméteres, háromszintes központ – amely a jövőben az intézeti véradásnak is helyet ad majd – várhatóan jövő nyáron lesz kész.

– A korábbi nagy véradóhelyek már megszűntek. Alig vannak nagy gyárak, ahol egyszerre sokan tudnak segíteni, és a katonaságnál is főállásúak dolgoznak, így eltűnt az a nagy vonzerő, amit a véradás utáni kétnapos szabadság jelentett. Nekünk nagy bázisunk az egészségügy is, de már ott is olyan nagy a létszámhiány, hogy a munka mellől nem igazán tudnak elszakadni. Maradnak tehát az egyetemisták. Egyébként is célunk a fiatalok megszólítása, hiszen az intézeti véradáson megjelenő, rendszeres donorok többségét a közép- és idősebb korúak alkotják.

A véradási kedv visszaesését sokan azzal magyarázzák, hogy már nem jár annyi „ajándék", mint régen. A vendéglátást, illetve élelmiszercsomagot felváltotta az 500 forintos étkezési utalvány, amely már közel sem olyan vonzó. Szekeres Veronika szerint azonban a régióban annyi ajándékot kapnak a véradók, hogy ez sem jelenthet problémát. Az utalvány mellé ugyanis fürdőbelépő és virslibón is jár. Ettől függetlenül hangsúlyozta: az önkéntes véradást nem az érte kapott javak motiválják.

– Amellett, hogy három életet menthet meg egyetlen véradó, saját magával is jót tesz – hangsúlyozta a főorvosnő. – A vérfrissítéssel javul a vasanyagcsere, ami akár infarktusmegelőző is lehet. Az előzetes szűrésnek köszönhetően pedig néhány, vérrel átvihető betegségre is fény derülhet ilyenkor.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. TZiky 2013. október 28. 10:05
  „24. sigsig 2013.10.27. 08:52
  A levett vérből készített trombocitakoncentrátum 5 napig alkalmazható transzfúzióra.

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 24. sigsig 2013. október 27. 08:52
  „23. TZiky:
  Kérjél nagyanyádtól kötőtűt azt kötekedjél vele
  Üdv:
  Sig :-))”
 • 23. TZiky 2013. október 27. 08:19
  „21. sigsig 2013.10.27. 07:49
  "Csak azért "zavar" mert nem mindegy hogy életet mentenek vagy az osztrákok csinálnak belőle drága gyógyszereket amit eladnak nekünk..."
  Ebben az esetben bizonyára azt is tudod, hogy az általad leadott vér mennyi ideig használható fel életmentő műtéteknél. Valamint tudod még azt is, hogy a magyar gyógyszergyáraknak mennyi vérre van szükségük, hogy a nekünk eladott ugyanolyan drága gyógyszereket előállítsák.

  Megosztanád ezeket az információkat velem is?

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 22. TZiky 2013. október 27. 08:13
  „20. Emberségetavilágnak 2013.10.27. 07:23
  "Azért zavarja, 19. TZiki, mert itthon vér hiányában sorban áll a műtétre várva."
  A cikkben van egy olyan mondat, hogy: "Idén is volt egy hét, amikor csak az akut ellátást tudtuk biztonsággal vállalni, vagyis a tervezhető műtéteket a vérkészlet leapadása miatt el kellett halasztani" tehát egy hét volt, amikor a vér hiánya miatt alakult ki a sor, szóval emiatt ne zavarja.

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 21. sigsig 2013. október 27. 07:49
  „19. TZiky
  Csak azért "zavar" mert nem mindegy hogy életet mentenek vagy az osztrákok csinálnak belőle drága gyógyszereket amit eladnak nekünk...
  Le<moderálva>om a pénzt, nem azért adok elhiheted...”
 • 20. Emberségetavilágnak 2013. október 27. 07:23
  „Azért zavarja, 19. TZiki, mert itthon vér hiányában sorban áll a műtétre várva.”
 • 19. TZiky 2013. október 26. 21:35
  „17. sigsig 2013.10.25. 15:39
  "Néhány (orvosi) helyről hallottam hogy külföldre is csepeg belőle, ahol esetleg drága pénz a kis magyar vérünk."
  És ha igen, akkor az téged miért zavar? De meg is szervezheted magadnak, hogy leadod te külföldön azért az említett "drága" pénzért...

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 18. Horton 2013. október 25. 19:33
  „Valóban külföldre vándorol-jó pénzért- a " vérünk ".
  ...ezt jól tudod...”
 • 17. sigsig 2013. október 25. 15:39
  „"Nem adnak helyi érzéstelenítést a szúrási területre és ugyanakkor a személyzet egyes tagjai, már elnézést a
  kifejezésért olyan bénák, hogy a kisújjnyi vénát 3 nekifutásra találja meg."

  Szerintem nem hiányzik érzéstelenítő, ennyi "fájdalmat" illik elviselni.
  Én kb. 8x-os váradó vagyok, 8x sikeresen szúrtak meg, ezennel megvédeném a szúrkálós néniket :)

  Más: Inkább arra adjon valaki megnyugtató magyarázatot hogy mi lesz a leadott vérrel ( tudom-tudom...életmentés...) ?
  Néhány (orvosi) helyről hallottam hogy külföldre is csepeg belőle, ahol esetleg drága pénz a kis magyar vérünk.
  Várom a (megnyugtató) válaszokat”
 • 16. Las_46 2013. október 25. 13:05
  „Számomra érhetetlen dolgok alakultak ki a véradás körül, amelyek egy részét az Eu csatlakozás miatti előírások változásával indokoltak. Az első: Nem adnak helyi érzéstelenítést a szúrási területre és ugyanakkor a személyzet egyes tagjai, már elnézést a kifejezésért olyan bénák, hogy a kisújjnyi vénát 3 nekifutásra találja meg.
  2.) 65 év felett már nem vesznek le vért, ha az ember esetleg kihagyott valamiért egy fél évet. A 70éves barátom minden további nélkül tud vért adni, amikor esetenként a Lajtán túlra látogat - ott élt 30 évet - pedig az is Eu tagállam!.
  3.) 10-15 évvel ezelőtt mindig kérhettem "nagy-labort" amit rendszeresen meg is tettem a relatívan magas koleszterin szintem miatt. Az első elutasításnál megkérdeztem, hogy miért, a válasz: már nem foglalkozunk ilyesmivel!
  Konklúzió - jó lenne ha a főorvos asszonyhoz is eljutna - A hozzáálláson kellene változtatni. 20 éve a véradó igazolvánnyal elsőbbséget élvezett a beteg, ha esetleg valami miatt elment egy szakrendelésre!! Azaz nem az emberek hozzáállásában kell az okokat keresni, a saját háztájon kellene talán körül nézni!!! Egy már szintén nagyon sokszoros véradó, aki öregnek bizonyult!”
 • 15. mivan? 2013. október 25. 08:23
  „Mindig is becsültem a véradókat, és tisztelem Őket. Önzetlen módon teszik amit tesznek. Nem az érte kapott javak motiválják, mondja a doktornő. Itt az ideje meghálálni akkor az embereknek az önzetlenséget, mert az nem megy hogy mindig csak kérünk. És ez az ország más ügyeire is vonatkozik.”
 • 14. polo 2013. október 25. 07:05
  „Szerintem aki rendszeres véradó az oda figyel az egészségére mit eszik , iszik , sportol. Nekik nekünk Tb. mentességet kéne adni, hiszen az egészséget igen drága fenntartani és megőrizni is. A másik probléma hogy ismerősöm adott vért nem egyszer többször is, megint esedékes volta véradása elment a központban a nővérke közölte, hogy nem vehetik le a vérét kérdezte miért majd az orvos elmondja. ´ óra múlva megjelent az orvos közölte vele, hogy mennyen el a háziorvosához mert a vércukrával probléma van. Kiderült cukorbeteg 3 hónapja tudta a véradó állomás hogy gond van de se levél se telefon( és nem egyedi eset, hogy nagyobb problémákról sem szolnak) csak mikor vért kell adni akkor tud levelet küldeni. Nekem így az az érzésem hogy olyanok vagyunk mint egy darab felmosó mikor gond van csak némán eldobnak.”
 • 13. kisrono 2013. október 24. 23:58
  „Már kb. 20-30 alkalommal voltam vért adni,de kb. a felénél kizártak,mert vérszegény vagyok állítólag!Legutóbb a Gellért Szabadidő központban két hete a családi napon voltam,de a doki nem volt hajlandó mégegyszer megcentrifugázni a vérem,pedig csak 10 mg-mal volt kevesebb a hemoglobinom,mint a határérték...szóval ne sírjanak a vérellátók,hanem jó lenne ha kicsit rugalmasabban intéznék az ügyeket!Sajnos már nincs honvédség,így meg kéne változtatni ezt a finnyás válogatást,mert már nincs rá elég emberanyagjuk!Nekem is jó lenne ha frissíthetném a véremet és az is jól járna,akinek adnák,lévén,hogy a legtöbb embernek inkább magas a vasszintje és nem alacsony!”
 • 12. nauset 2013. október 24. 23:09
  „A gond a véradók megszólításával van. Legutóbb kértem, hogy értesítsenek e-mailben, hogy hol szerveznek véradást, leadtam az e-mail címemet, a megkeresést azóta is várom. Legutóbb az Árkádban sikerült vért adnom, de csak azért, mert véletlenül akkor mentem vásárolni, amikor OVSZ kitelepülés volt.
  Az e-mail küldésért nem kell fizetni!”
 • 11. állatbarát3 2013. október 24. 22:24
  „3. 5. 9.
  Nagyon jó és ösztönző ötletek, amit írtatok.”
 • 10. Horton 2013. október 24. 18:45
  „Szeretek vért adni. Ezt évente 2-szer meg is teszem.
  A belépőket a fürdőkbe, pedig mindig elajándékozom....én így duplán segítek. :-)
  Életet mentek, és örömet okozok.”
 • 9. DOOMER 2013. október 24. 18:12
  „nálunk 1 nap szabadság jár az igazolt véradásért (szervezett, kijönnek érte). évente többször is van erre lehetőség, így szinte mindenki ad, aki csak tud: elég ösztönző tud lenni az a pár plusz nap. talán így lehetne megoldani ezt a dolgot.”
 • 8. D95 2013. október 24. 16:46
  „Az emberek vér?t manapság az ?llam gyüjti be nem önkéntes alapon”
 • 7. Falcao 2013. október 24. 14:46
  „Adjanak a rabok vért, ők úgyis nagyon ráérnek és sokan is vannak.”
 • 6. arany30 2013. október 24. 14:33
  „Párom 47 éves és 75.szörös véradó kapot oklevelet és érmet . Most engem is rá beszélt mennyek velle féletem elsötöl de azotta meggyek mikkor lehet adok vért én is”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekötötték a szétszóródott magyarokat Ópusztaszeren

Farkas Sándor országgyűlési képviselő emlékeztetett, a forradalmat eltaposták, „tűzzel vassal irtották 56 szellemét". Tovább olvasom