Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Egyre több az extrém hosszú időre elítélt a Csillagban

Szeged - Magyarországon ma a jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt fogvatartottak száma 214 fő, akik közül 187-en a szegedi Csillag börtönben raboskodnak. 21-en soha nem szabadulnak zárkáikból, és a TÉSZ-esek száma a Csillag parancsnoka szerint 5 év alatt megduplázódhat.
A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg 1571 fogvatartottról gondoskodnak. 187 embert jogerősen is életfogytiglanra ítéltek, közülük 21-en tényleges életfogytosok, azaz feltételesen sem bocsáthatók szabadságra. – A TÉSZ 1999 óta létezik Magyarországon, és ekkor vezették be azt is, hogy emberölés minősített esetében az életfogytiglanra ítéltek szabadságra bocsátásának leghamarabbi időpontja a korábbi 20 évről 30-ra változott – mondta Kiszely Pál dandártábornok, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka a Csillag börtönben csütörtökön rendezett szakmai konferencián.

Egyre több az extrém magas szabadságvesztési idő kiszabása a TÉSZ-eseken kívül. – A minap került a Csillagba egy férfi Debrecenből, aki leghamarabb 35 év múlva szabadulhat. A csúcstartó a tiszaroffi gyilkos: 2010-es ítélete szerint 50 év múlva bocsátható először feltételesen szabadságra – mondta Kiszely. A 26 éves gyilkos egy 87 éves nőt bántalmazott, akit saját járóbotjával ütött addig, amíg a háromlábú járóbot háromfelé nem tört, ezután egy fahasábbal ütötte, majd egy késsel mellkason, nyakon és gyomortájékon szúrta úgy, hogy a kés pengéje eltörött.

Nők a rácsok mögött

A BvOP sajtóirodáján azt közölték, hogy hazánkban TÉSZ-t még nem kapott nő: jelenleg 9 nő tölti „sima" életfogytig tartó szabadságvesztését Kalocsán. A BV-nek hamarosan akár az első női TÉSZ-esre is fel kell készülnie: a 11 éves Szita Bence megölésével gyanúsított P. Erikát az emberölés többszörös minősített esetével vádolhatják majd meg. A Gyulai Törvényszék pedig még most novemberben ítéletet hozhat Ny.-né S. Andrea ügyében, aki a vád szerint férjét hetekig nyugtatózta, majd 8-szor megszúrta, végül leöntötte gázolajjal, és elevenen elégette.

Kiszely kijelentette: az életfogytig tartó szabadságveszést kötelezően Szegeden kell megkezdeni. – A 187 ember közül 80-nak 22 évnél, 33-nak 32 évnél több az ítélete: amíg évente 14-15 életfogytiglant szabnak ki a magyar bíróságok, addig a Csillagban az elkövetkező 15 évben gyakorlatilag nem lesz szabaduló életfogytos. Számításaink szerint 10 év múlva 350 életfogytiglanosra kell felkészülnünk, amit az intézmény nem lesz képes kezelni – magyarázta a parancsnok. A TÉSZ-esek száma is egyre növekszik: most 21-en vannak, és a tendencia szerint számuk 2017-re megduplázódhat.

Az életfogytosok zöme 30–40 év körüli. Kiszely Pál felhívta a figyelmet: a rendkívül hosszú szabadságvesztésre ítéltek fele első bűntényesként került a fegyházba. – Fel kell tennünk a kérdést: a szigorú büntetések arányban állnak-e az elkövetők személyiségével – közölte. Beszélt a Hosszúidejű Speciális Rezsim körletről is. Amikor 2005-ben átadták, azt 13 emberre tervezték. Most kizárólag TÉSZ-esek lakják, a többi tényleges életfogytost helyhiány miatt más körletekben kellett elhelyezni. Elmondta: a TÉSZ bevezetése óta hárman lettek öngyilkosok a Csillagban. A mostaniak közül többen már 50 év felettiek, orvosi ellátásuk a jövőben szintén nagy nehézséget okoz majd. A parancsnok szerint a Csillag tehermentesítését rövid távon csak az oldhatja meg, ha az országban elítélt összes életfogytiglanost és TÉSZ-est nem kizárólag a szegedi intézménybe irányítják majd.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Emberségetavilágnak 2012. november 18. 07:13
  „21. czindi
  Maximálisan egyetértek.”
 • 31. czindi 2012. november 17. 20:41
  „"28. f.gabriella 2012.11.17. 13:41

  Két egyszerű javaslatom lenne:1,halálbüntetés visszaállítása;2,önfenntartó börtönök,nem csak tigli -tangli,elleni a négy fal között." Gondolom, nem elleni akart ( az a tehén dolga) hanem Ellenni. Az más. Én már sokszor javasoltam az önfenntartó börtönöket: Halálbüntetés helyett (is) urán,- szén, -vagy kőbánya, a termelés alapján ( mínusz villany, víz, fűtés, rabtartók fizetése, stb ) kapnák az ellátást. Sztem idióta az az ország, aki a börtöntöltelékekre többet költ, mint a saját - de becsületes állampolgáraira...pártállástól függetlenül!”
 • 30. csizmadialaszlo 2012. november 17. 19:29
  „Apáink és nagyapáink állatok voltak, szégyenei a bolygónknak, sőt talán az univerzumnak is amiért az ő idejükben gondolkodás nélkül kérték föl Bogár elvtársat egy nyakkendőkötésre, igaz?

  Kétségtelen: a lebukástól való félelem lényegesen nagyobb visszatartó erő, mint az esetleges büntetés, ugyanakkor mégiscsak fölmerül az emberben: egy ,,inkubátor-világban" szocializálódni kénytelen ember visszatérve a nyílt világba képes-e önmagát elhelyezni ebben a zűrzavaros világban? Aki lopott, esetleg rablógyilkosságot követett el, az talán 25-30 év után belátja, hogy másként kell(ett volna). Aki viszont kiírtja a családját, drogért hidegvérrel végez egy épp arra járóval vagy autótulajdonost öl...nem hiszem, hogy belátja: bármilyen idióta is a világ rendje, amit ő tett, arra nem tudja a többség azt a választ adni, hogy megbocsátjuk, és gyere közénk nyugodtan. Én bizony félek az ilyenektől. Márpedig ez azt jelenti, hogy ezekben az esetekben én igenis elvárhatónak tartom a teljes likvidálást.”
 • 29. bánki 2012. november 17. 19:20
  „Napi 9500 Ft totál pénzkidobás !”
 • 28. f.gabriella 2012. november 17. 13:41
  „Két egyszerű javaslatom lenne:1,halálbüntetés visszaállítása;2,önfenntartó börtönök,nem csak tigli -tangli,elleni a négy fal között.”
 • 27. pandababa 2012. november 17. 13:29
  „Vissza kéne állítani a halálbüntit,és nem kéne ennyi tölteléket eltartani az adófizetők pénzéből!!!!!!”
 • 26. szeti 2012. november 17. 12:26
  „Nincs jogunk megölni valakit, akkor sem, ha az megölt mást, és rohadtul haragszom rá. És igen, lehet azzal jönni, hogy ha az én családtagomat ölné meg, akkor indulatból én is azt mondanám, hogy halált neki, és ez így is van. De attól vagyunk emberek, hogy nem érzelmi alapon, ösztönösen döntünk, ezért van a jogrendszer is. Ha halálra ítéljük azt, aki gyilkolt, akkor azt is halálra ítélhetnénk, aki a halálbüntetést kiszabta, meg azt, aki végrehajtotta, mert ők is gyilkoltak.

  Nincs jogunk más ember életét kioltani, ezért elfogadhatóbb még mindig az életfogytiglan, mint büntetés azoknak, akik mégis kioltották más életét. És még a pénz sem indok, múltkor olvastam egy cikket, hogy nem kerül többe valakit sok éven át bent tartani, mint megölni, mivel utóbbinál rengeteg a technikai és adminisztrációs költség.”
 • 25. rezice 2012. november 17. 11:55
  „Ha volna HALÁL BÜNTI /mint az USA-ban,35 államban/ nem kellene ezt a sok tetvet eltartani és főleg ÉLVE tartani.De hátmi egyku..a demokratikus állam vagyun k!!Ugye??”
 • 24. juvefan 2012. november 17. 11:19
  „23. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012.11.17. 09:27
  Orbánéknak is kell majd a hely!XDD”
 • 23. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. november 17. 09:27
  „Gyurcsány és csapata, valahogy kilóg a sorból XD”
 • 22. lukrecia 2012. november 17. 08:18
  „Itt is az a baj, nincs előrelátás, szervezettség. Az illetékesek nem kellőképpen mérik fel a társadalomra kivetett további költségeiket a fogvatartottaknak.
  Valóban meglehetne szervezni, hogy ezek az emberek legalább Új további börtönöket építsenek önmaguknak. Na és a minimum hogy önfenntartóvá kell őket nevelni. DE kérem ezt nem a bötrönlakóknak kell megszervezni , hanem a parancsnokaiknak, politikusoknak. Mondhatnánk, de mégis mivel foglalkoznak ezek , ha ez sem jut az eszükbe.???
  Könnyű EU pályázatokra várni, és abból építeni új börtöntönt, ellenben ha előkészítenék akkor a börtönlakók nem unalmas ténfergéssel töltenék odabent az időt. Indulás ki Nagyfára és új emeletes börtönt építeni, hiszen vasbeton van elég , majd a környező földeken dolgoztatni őket.
  Oroszországban sem pályázatokból épültek a börtönök, hanem a fogvatartottak építették.”
 • 21. czindi 2012. november 16. 22:27
  „mint már oly sokszor mondtam: Urán vagy szénbánya, MUNKA, MUNKA, MUNKA, önfenntartó börtönök!”
 • 20. jozko 2012. november 16. 22:05
  „13. ghb:

  Ámen!
  Nem akarod mindjárt átvállalni valamelyikük büntetését?

  Amit a Parancsnok Úr a cikkben említ - a személyiséggel kapcsolatos büntetésről - abban van valami.
  Ámbár könnyen lehet, nem egyformán értelmezzük.
  Tapasztalatom /és elemzéseim/ alapján állíthatom, vannak olyan torzult személyiségek, amelyeken már nem változtat börtön, büntetés, nevelés!
  Mint legsúlyosabb büntetési forma, a TÉSZ , amely végleg kivonja a forgalomból ezeket a személyeket - talán figyelembe is veszi ezt.
  Ugyanakkor a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés túl drága az államnak - és kidobott pénz -
  mert a kliens nem válik a társadalom hasznos tagjává - csak élősködik!
  A halálbüntetés, mint legsúlyosabb büntetési forma nem kellene, hogy napi gyakorlatban alkalmazott megtorlás legyen - a tény , hogy kiszabható lehet, úgy hiszem, már elgondolkodtatná a bűnözőket!”
 • 19. sigsig 2012. november 16. 20:38
  „16.
  Nem a helyesírás...értelmezd”
 • 18. xenopus 2012. november 16. 20:30
  „Ideje lenne egy kicsit megmozgatni őket és önfenntartóra alakítani a csillagot!
  Amit megeszik amit felhasznál (villanytól a vízen át a fűtésig) szabad megtermelniük és kifizetniük. Aki nem fizet az nem eszik!
  Ha baja lesz? nem volt kötelező oda kerülni!”
 • 17. kgb696 2012. november 16. 20:01
  „16, nem, nem volt joguk, nagyon meg kell büntetni őket életük végig, de ha mi megöljük őket, akkor mivel vagyunk különbek náluk? :)”
 • 16. enisehezem 2012. november 16. 19:13
  „13.ghb
  Ők is emberek életét vették el. Nekik volt joguk?

  14. sigsig
  Mert kis betűvel írtam a Tész-t?
  A HSR -így jó? Az meg legfelül,( konditerem,pszichológus,meg egyebek). O K?”
 • 15. Egyolvasó 2012. november 16. 18:36
  „Miért nem lehetnének ezen emberek donorok, sok becsületesen dolgozni akaró emberen tudnának segíteni, a veséjükkel, a májukkal, stb. stb.”
 • 14. sigsig 2012. november 16. 17:38
  „bocs hogy beleszólok, de a TÉSZ az
  Tényleges
  Életfogytig tartó
  SZabadságvesztés

  GYK.: kifelé csak vízszintesen, koporsóban...”
 • 13. ghb 2012. november 16. 17:27
  „Nem lehettek ennyire barbárok. Nem szabad lesüllyedni az ő szintjükre, a szemet-szemért fogat-fogért szerű hozzászólások ugyanolyan primitívségről tesznek tanúbizonyságot mint amilyenek a cikkben szereplő elítéltek. Véleményem szerint még a legkeményebb embert is megtöri a hosszú bezártság, és ez hatásosabb büntetés mert van ideje elgondolkodni azon hogy milyen gyalázatos dolgot tett. A másik meg hogy a börtönben egymást is "nevelik" az elítéltek, úgyhogy ha titeket ez kielégít, szerintem így többet szenvednek mint egy halálbüntetéssel...

  Száz szónak is egy a vége, akármilyen megbocsájthatatlan dolgot műveltek, EMBEREKRŐL beszélünk, akiknek nincs jogunk elvenni az életüket.”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgozat Tu Zhuochen tanárnőnél

A kínai kultúrát és a nyelvet is népszerűsíti az októberben megnyílt SZTE Konfuciusz Intézet. Jelenleg három ázsiai tanár és az intézet igazgatója tart órákat. Tovább olvasom