Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Élet a tandíj eltörlése után

Szeged - A pénzről és az elvekről szólt a vasárnapi referendum – vélik a szegedi egyetemisták. A megszólított diákok közül csak minden harmadik adta a nevét is a tandíjról kialakított véleménye mellé. A Tisza-parti felsőoktatási intézmény rektora azt mondta: a népszavazási eredmény nem érinti érdemben az SZTE költségvetését.
Ősztől nem vezetik be a felsőoktatási intézményekben a tandíjnak is nevezett fejlesztési részhozzájárulást (fer). A vasárnap rendezett ügydöntő népszavazáson ugyanis a voksolók 82,22 százaléka mondott igent a tandíj eltörlésére.

– A kis szakok halálát hozná, ha bevezetnék a fer-t, ugyanis senki se fizetne ilyen sokat egy nehezen pénzre váltható diplomáért – magyarázta Kis Katalin. A történelem és ukrán szakos lány a második szakja miatt költségtérítéses, vagyis máris tandíjat fizet. Szerinte nincs szükség a fer-re, ugyanakkor nagy baj, hogy az állam nem kíván többet költeni a felsőoktatásra.

– Egyetértek a tandíjjal, de nem abban a formájában, amit javasoltak, ezért igennel voksoltam – jelentette ki Berczi Gergő. A másodéves, magyar szakos diák egy angliaihoz hasonló formát fogadna el, vagyis a tandíjért „cserébe" a diplomásnak ajánljon föl állást a kormány. „Szaktársa", Széll Judit nemmel szavazott, részben a költségtérítésesekkel való szolidaritásból, részben azért, hogy azok maradjanak egyetemisták, akik tényleg minőségi diplomát szeretnének.

Csak minden harmadik egyetemista vállalta hétfőn a szegedi TIK-ben, hogy a tandíjas véleménye mellé a nevét is adja. Fotó: Segesvári Csaba

– A vizitdíj és a kórházi napidíj jól jönne az egészségügynek, de a tandíj egyáltalán nem kell az otthoni költségvetésnek, mert a húgom jövőre kezdi az egyetemet – három igennel voksoltam – magyarázta Csorba Zsófia. A negyedéves medikával ellentétes a medikus Bari Gábor véleménye, aki nem ment el voksolni, mert szerinte ez a referendum csak egy nagyon drága közvélemény-kutatás.

Sikerként könyveli el Polgár Zsuzsa, a BTK HÖK-elnöke, hogy a fer tervezett formáját a népszavazás eltörölte, ugyanakkor számít a diák szociális helyzetére és tanulmányi előmenetelére egyformán érzékeny tandíj bevezetésére.

A népszavazási voksokról nem szívesen beszélnek a Szegedi Egyetemen. Fotó: Segesvári Csaba

Nem tétel

– Nem érinti az SZTE idei, 62 milliárd forintos költségvetését a népszavazási eredmény. Bár előzetes számításaink szerint idén ősszel 180 millió forint bevételt jelentett volna a fer bevezetése, de nem számítottunk rá, mivel nem volt egyértelmű politikai döntés a tandíjról – nyilatkozta lapunknak Szabó Gábor, az SZTE rektora. A vizitdíj és kórházi napidíj 300 milliójából fejlesztettünk, de e forrással sem számoltunk, mint biztos költségvetési tétellel. Tudomásul veszem a népszavazás eredményét és várom, hogy következményeiről hogyan határoz a parlament.

Olvasóink írták

 • 7. tothgy 2008. augusztus 05. 13:15
  „És hányan tanultunk munka mellett, sokszoros tandíjért, csak mert tömegképzés sehol se volt még 15 évvel ezelőtt!? A legjobb tanulók is, történetesen, ha vidékinek és munkás családba született.
  Ma meg sok gyengécske, akik akkor legfeljebb szakmunkások lettek volna, mind ingyen diplomát akar!
  Mi meg tudtuk tanulni a leckét munka mellett is, de nem csodálom ha a butuska egész nap a könyv fölött ül - már ha ül, és nem csak úgy tesz. Mindezt ingyen, és még adót se kell fizetnie, mint az tettük mi, tanulásunk mellett, sok éven át, sőt ma is.
  Nem kell a minimálbéres szülőkre hivatkozni. Lehet áldozatokat is hozni a diplomáért, mint azt előttem is írták.”
 • 6. Clethcriss 2008. március 18. 00:18
  „Ha egy fiatal egyetemista akar lenni, értelemszerűen nem hulladék diplomával szeretné beérni, viszont tegyük fel: 1 db szülővel rendelkezik, aki 3 műszakban dolgozik minimál bérért. Ergo magát éppen hogy feltudja tartani, nemhogy a gyermekét támogassa. Itt merül fel, hogy akkor a kedves gyermek tolja el a képét dolgozni az egyetem mellett. Háth abból kb. futja az albérletre/kollégiumra, ételre. De ha olyan szakon van, mint egy ismerősöm akinek a napja 90% kitölti a folyamatos felkészülés, akkor még nem beszéltem a tandíjról... Élete meg nincs. Széééép!”
 • 5. CSJ 2008. március 12. 06:34
  „csak támogatni tudom Széll Judit egyetemista gondolkodását. Valóban csak az legyen egyetemista aki minőségi diplomát akar, és a diploma érdekében mindent alárendel. Az egyetemen nincs szegény meg gazdag. Csak egyetemista van, akinek az a dolga, hogy tanuljon.”
 • 4. lajoska 2008. március 12. 00:45
  „Ekkora hülyeséget, hogy csak minden 3-ik ember vállalja a véleményét. Persze hogy csak ennyi, ha a Délmagyar a Fital Baloldal tagjaihoz megy kérdezősködni. Azok közül csak minden 3-ik meri bevallani a nemet...Az épeszűek igennel szavaztak.”
 • 3. nickboy 2008. március 11. 19:21
  „még jó, hogy Karcos2-vel nincs baj..........és éles elméjét itt is megcsillogtatta.
  Köszönjük szépen! .............Gratulálok!”
 • 2. Karcos2 2008. március 11. 17:23
  „Kérdés, hogy Csorba Zsófia kishúga begjut-e az államilag támogatottak körébe? Szerintem a kis naiv azt hiszi, hogy az igennel eltörlik a költségtérítéses formát is. Ez a baj az egyetemistákkal, 18 éves kor után már gondolkodni is kell(ene).”
 • 1. kampec 2008. március 11. 14:48
  „b+: "senki se fizetne ilyen sokat egy nehezen pénzre váltható diplomáért - magyarázta Kis Katalin" - mert most ingyen van, mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirabolták az idősebbet

Szeged - Csoportos rablás alapos gyanúja miatt folytat büntetőeljárást három fiatallal szemben a… Tovább olvasom