Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Életműdíjas a koboz konok mestere, Fábri Géza

Életműdíjas a koboz konok mestere, Fábri Géza

Szeged - A Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál Párhuzamos Kultúráért díját vette át az idén a szegedi Fábri Géza kobozművész.

Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2012.05.05. 12:44
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Az elismerést olyan magyar és az országban fellépő alkotók kapják, akiknek egyedi szellemisége nem illeszkedik az aktuális irányzatokhoz, hanem saját útjukat járják. A laudáció szerint „a kobzos, pengetős tanár Fábri Géza, a néhai Hívogató együttes alapító tagja, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója. Így annak a mozgalomnak a születését segítette, amely a XX. század végének fiataljaihoz elhozta a néphagyomány megélésének lehetőségét. A moldvai csángók jellegzetes pengetős hangszerének, a koboznak konok mestere, a kobozmuzsika elismert kutatója és tolmácsolója".

Fábri Géza a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál Párhuzamos Kultúráért díjával. Fotó: DM/DV
Fábri Géza a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál Párhuzamos Kultúráért díjával. Fotó: DM/DV


– Jólesett a kitüntetés. Annak ellenére, hogy a háttérben dolgozom, egyre jönnek és dolgoznak a tanítványok, lektornak kért fel a Hagyományok háza az új koboziskolájához. Újabban jelen van a zeneszerzői vonal; Nagyváradon mutatják be a Fényességes csillag című táncos misztériumjátékomat Szent Lászlóról. A saját út abban nyilvánul meg a hagyományőrzésben, mint mikor találnak egy kétezer éves freskótöredéket, aminek a negyede megvan, a többit ki kell hozzá találni – mondja az 59 éves kobozművész, a Dugonics András Piarista Gimnázium tanára és Művészetoktatási Intézményegységének vezetője a szegedi modellről. – A hagyomány csíráiból építkezünk újra a Mentés másként Trió feldolgozásaiban, illetve a Vízöntő együttes és a Vágtázó Csodaszarvas világzenéjében. A népzenei kincs gyűjtéséről sem feledkezünk meg, de alkotó módon közelítjük meg. Ez olyan párhuzamosság, amely feloldódik. 
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 1. roboz 2012.05.07. 10:41

Szívből Gratulálok. És sok, alkotásban gazdag évet kívánok.
Roboz IstvánTöltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...