Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Életműdíjas a koboz konok mestere, Fábri Géza

Szeged - A Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál Párhuzamos Kultúráért díját vette át az idén a szegedi Fábri Géza kobozművész.
Az elismerést olyan magyar és az országban fellépő alkotók kapják, akiknek egyedi szellemisége nem illeszkedik az aktuális irányzatokhoz, hanem saját útjukat járják. A laudáció szerint „a kobzos, pengetős tanár Fábri Géza, a néhai Hívogató együttes alapító tagja, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója. Így annak a mozgalomnak a születését segítette, amely a XX. század végének fiataljaihoz elhozta a néphagyomány megélésének lehetőségét. A moldvai csángók jellegzetes pengetős hangszerének, a koboznak konok mestere, a kobozmuzsika elismert kutatója és tolmácsolója".

Fábri Géza a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál Párhuzamos Kultúráért díjával. Fotó: DM/DV
Fábri Géza a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál Párhuzamos Kultúráért díjával. Fotó: DM/DV


– Jólesett a kitüntetés. Annak ellenére, hogy a háttérben dolgozom, egyre jönnek és dolgoznak a tanítványok, lektornak kért fel a Hagyományok háza az új koboziskolájához. Újabban jelen van a zeneszerzői vonal; Nagyváradon mutatják be a Fényességes csillag című táncos misztériumjátékomat Szent Lászlóról. A saját út abban nyilvánul meg a hagyományőrzésben, mint mikor találnak egy kétezer éves freskótöredéket, aminek a negyede megvan, a többit ki kell hozzá találni – mondja az 59 éves kobozművész, a Dugonics András Piarista Gimnázium tanára és Művészetoktatási Intézményegységének vezetője a szegedi modellről. – A hagyomány csíráiból építkezünk újra a Mentés másként Trió feldolgozásaiban, illetve a Vízöntő együttes és a Vágtázó Csodaszarvas világzenéjében. A népzenei kincs gyűjtéséről sem feledkezünk meg, de alkotó módon közelítjük meg. Ez olyan párhuzamosság, amely feloldódik. 

Olvasóink írták

  • 1. roboz 2012. május 07. 10:41
    „Szívből Gratulálok. És sok, alkotásban gazdag évet kívánok.
    Roboz István”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás a Vásárhelyi Pál utcában

Egy Volswagen nem adta meg az elsőbbséget egy szemből érkező motorosnak a Vásárhelyi Pál utcában. Az… Tovább olvasom