Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Életre keltik Rózsa Sándor legendáját Zsombón

Életre keltik Rózsa Sándor legendáját Zsombón
Zsombó - Az 1971-es országos siker után ismét Rózsa Sándort játszik Oszter Sándor - ezúttal Zsombón. Nyáron mutatják be Korognai Károly zenés betyárjátékát, amelynek olvasópróbáját tegnap tartották a település művelődési házában.
Oszter Sándor újra Rózsa Sándor bőrébe bújik – augusztusban Zsombón játssza a betyárlegenda lelkét. A színész 1971-ben ezzel a szereppel vált országosan ismertté, köszönhetően a televízió-sorozatnak, azóta azonban nem játszotta sehol.
 
Oszter Sándor azt mondja, amikor tanyáján felkereste Korognai Károly rendező és Hajdú Lajos, a Zsombói József Attila Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója, hogy nyáron színpadra vinnék az egyik legismertebb bűnöző történetét, és  a címszerepet rá osztanák, csak annyit kért, hadd olvassa el a szövegkönyvet.
 
Oszter Sándor ma.
Oszter Sándor ma.

– Ez egy jó ízléssel összerakott darab, amiből fantasztikus show-legendáriumot lehet csinálni. És mivel nekem nem a fiatal Rózsa Sándort kell játszanom, nem láttam okát, miért ne bújnék ismét annak az embernek a bőrébe, aki – valljuk be – annak idején rendesen kimerítette a Btk.-t – mesélt régi-új szerepéről Oszter Sándor, akit az első olvasópróbán faggattunk. Hétfőn gyűltek össze a zsombói művelődési házban a szereplők, és már ekkor jót derültek a szövegkönyvön.
 
Oszter Sándor leghíresebb szerepében Rózsa Sándorként. Archív fotó: MTI
Oszter Sándor leghíresebb szerepében Rózsa Sándorként.
Archív fotó: MTI

– Miért fogom be Borcsa száját? – kérdezte Oszter annál a résznél, amikor a fiatal lány kedvesével éppen – a rendező fogalmazott így – „dugaszolni" készül. Korognai erre nagy derültséget kiváltva csak annyit mondott: szerinte a nézők többsége érteni fogja. A darabban elsősorban a Szegedi Nemzeti Színház művészei játszanak, de szerepet kapott benne Oszter Alexandra és Kárász Zénó is. A tegnapi próbán viszont egyikük sem tudott jelen lenni, mindketten gyerekeik miatt a fővárosban maradtak.

Különleges módon készül a darab: lényegében a bemutató előtti egy hét áll majd a színészek rendelkezésére, hogy összepróbálják. – Azt kértem mindenkitől, hogy teljesen felkészülve érkezzenek majd augusztus 8-án Zsombóra, hogy a 12-i bemutatóra minden készen legyen – mondta Korognai Károly. – A próbatermi próbáknak nem látom értelmét, hiszen színpad nélkül játszunk majd. A hátteret a Rózsa Sándor Csárda és annak fái adják, elé építjük fel az 500 fős lelátót.
 
Rácz Tibor és Csorba Kata az olvasópróbán. Fotó: Frank Yvette
Rácz Tibor, Csorba Kata és Bánvölgyi Tamás az olvasópróbán. Fotó: Frank Yvette

Kifejezetten erre a helyszínre írta a rendező a darabot, amelyet januárban fejezett be. A tervek szerint szerepel majd benne néptánckar, népdalkör, cigányzenekar, rezesbanda és állatok is. A zenés betyárjáték előzetesét már július 14-én láthatják az érdeklődők, akkor ugyanis Ásotthalmon kivonatot adnak elő belőle Rózsa Sándor születésnapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utalás kényelmesebb, de a sárga csekkbefizetéssel lehet sakkozni - Ön szerint is?

Az utalás kényelmesebb, de a sárga csekkbefizetéssel lehet sakkozni - Ön szerint is?
A magyarok többsége még mindig sárga csekken fizeti be számláit a postán. Ön milyen módon fizeti be… Tovább olvasom