Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Életük múlhat az ételen

Életük múlhat az ételen
Akár végzetes is lehet egy ételallergiás ember számára, ha olyasmit eszik, amit neki nem lehet. A jogszabály kötelezi az éttermeket, hogy tájékoztassák a vendégeket. Megnéztük, mindenki másképp csinálja.
A nyolcéves Léna súlyos ételallergiás. A szegedi kislány a tejre és tojásra érzékeny, azonnal befullad, ha ezek az ételébe kerülnek. – Az, hogy az étel összetevői között nincs tej vagy tojás, nekünk kevés – mondta el az édesanyja, Berta-Giegler Gyöngyi.

– Fagylalttal is jártunk már úgy, hogy azt mondták, nem tartalmaz számunkra veszélyes összetevőt, aztán az allergiás reakcióból kiderült: nyomokban mégis.

Gyöngyiék étterembe is nagyon ritkán járnak. Ilyenkor Lénának külön viszik az otthon készített ételt. Azt mondja: az ételallergiásoknak nehéz megfelelő ennivalót találniuk, a legtöbb helyen csak a pincér elmondására támaszkodhatnak, amikor az összetevőkről érdeklődnek.

Tavaly július 1-jétől az éttermekben az étlapon fel kell tüntetni az allergén összetevőket, vagy jól látható helyre kifüggeszteni. Valahogy fel kell hívni erre a betérők figyelmét, például azzal, kinél érdeklődhetnek. Az ellenőrzéseknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai ennek a jogszabálynak a betartására is figyelnek, de külön nem ellenőrzik. Hiányosságnál figyelmeztetnek és pótlásra hívják fel a tulajdonost – tudtuk meg a megyei kormányhivataltól.

Berta-Giegler Gyöngyi azt mondja, az új szabályzás megoldás lehet azoknak, akik csupán érzékenyek, és az allergének legfeljebb kiütést vagy hasmenést okoznak náluk. – Sokan nem tudják, de az is számít, hogy az olajban, amiben az étel készül, előtte se süljön semmi, ami tartalmaz allergén anyagot. Azt viszont, hogy teljesen tiszta olajban készítsék el az ételt, a legtöbb étterem nem vállalja – magyarázta, számukra miért nem megoldás a szabályozás.
Amire figyelni kell

Az allergéneket 14 csoportotba sorolták: glutén, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szójabab, tej (beleértve a laktózt is), diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt és puhatestűek.

Bár az étlapon nincs külön feltüntetve, a szegedi Kelemen utcai 90C-ben mindennap kínálnak valamit a tej- vagy lisztérzékenyeknek – mondta Gurzóné Szabó Bea tulajdonos. Egy másik szegedi népszerű önkiszolgálóban a falra rögzítették, műszakonként melyik kollégát lehet kérdezni az allergén összetevőkről. Az Art Hotelben található Sanzon étteremben elegánsan oldották meg a problémát: a 14 allergén anyagot különböző kis ikonnal ábrázolják, amit feltüntetnek az étel mellett az étlapon.

– A felszolgálók is tudják tájékoztatni a vendéget a hozzávalókról, és igény esetén írásban is megmutatjuk az összetevőket. Erről a falon tábla tájékoztatja a vendégeket – mondta Kádár-Németh Matild mesterszakács, a szegedi Roosevelt téri Halászcsárda vezetője.
 
Berta Léna Kata tej, tojás alergiás 8 nyolc éves kislánynak speciálisan elkészített bolonyai spagettit készített édesanyja, Gyöngyi vacsorára. Fotó: Karnok Csaba
Berta Léna Kata tej, tojás alergiás 8 nyolc éves kislánynak speciálisan elkészített bolonyai spagettit készített édesanyja, Gyöngyi vacsorára. Fotó: Karnok Csaba

– Kigyűjtöttük az ételeinkben található allergéneket, kalóriatáblázatot is készítettünk – közölte Kajtár Lajos, a vásárhelyi Égető Étterem és Panzió tulajdonosa. Nem függesztették ki, de a vendégek rendelkezésére áll. – Ha kérik, külön igény szerint készítjük el az ételt – tette még hozzá Kajtár.
 
Amit mindenki ehet

Nincs allergénanyag például a brassói aprópecsenyében, rizses húsban, a sertés- és marhahúsból készült, sült krumlival tálalt pljeskavicában és a natúr sültekben.

Olyan példa is akad Vásárhelyen, ahol a 14 allergéncsoport listáját függesztették ki, a Teleki Sörözőben a felnagyított és kiragasztott menüétlapon szerepelnek a fogások alatt az allergének. Olyan is volt, hogy az étlapba papírlapot tettek azzal a szöveggel, hogy részletes tájékoztatás a felszolgálótól kérhető. – Az étlapba betettük a 14 allergént tartalmazó listát, és a fogásoknál azokat a sorszámokat tüntettük fel, amelyeket tartalmaznak, így beazonosíthatók – közölte Basits Józsefné Ilona, a vásárhelyi Halászcsárda tulajdonosa.

A csongrádi Széchenyi úti Gringo’s Pub pultjánál pedig azonnal szembeötlik a felirat: a vendég kérjen felvilágosítást az ételekben előforduló alapanyagokról, ha allergiás valamire. Szalkai Tiborné üzletvezető azt mondta, tavaly január óta olvasható náluk a felhívás, az étlapon külön nem szerepelnek ezek az összetevők.
 
Életük múlhat az ételen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
 

Kép: Figyelmeztetés. A csongrádi Gringo's étteremben táblán jelzik, hogy az ételek allergén hozzávalókat is tartalmazhatnak. Fotó: Frank Yvette

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól tilos megállni a rakparton

Szombattól tilos megállni a rakparton
A bizonytalan árvízi helyzet miatt szombat reggel 6 órától tilos lesz megállni a rakparton, ezt táblákkal is jelzik majd. Tovább olvasom