Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Elkaszálták a magyar tényleges életfogytiglant Strasbourgban

Embertelen és megalázó büntetésnek minősítette hazánk Alaptörvényében is helyt kapó tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden. A strasbourgi döntés nem jelenti azt, hogy a súlyos bűnözők azonnal szabadulnának, de időnként felül kell majd vizsgálni, hogy indokolt-e még a fogva tartásuk.
A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés (TÉSZ) magyar szabályozása az embertelen, megalázó büntetés tilalmába ütközik, vagyis sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét – mondta ki kedden délelőtt az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az ítélet lényege: minden fogvatartottnak joga van ahhoz, hogy előre meghatározott időközönként, megismerhető szempontok szerint megvizsgálják, indokolt-e még a fogva tartásuk.

A strasbourgi emberi jogi bírósághoz Magyar László fordult, akit 2005-ben ítélték tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre több ember meggyilkolásáért, rablásért és más bűncselekményért. A Szegeden fogva tartott férfi azután fordult a strasbourgi bírósághoz, amikor – ahogy megírtuk – tavaly nyáron Angliában több gyilkos azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy emberi jogaikat sérti a tény, hogy ügyüket soha nem vizsgálhatják felül. A tanács igazat adott nekik, és végül azt javasolták, hogy 25 év börtön letöltése után kérvényezhessék azt.

– Az uniós döntés nem azt mondta ki, hogy a TÉSZ-re ítélt Magyar Lászlót szabadon kellene bocsátani, de még azt sem, hogy egyszer majd mindenképpen szabadon kell őt engedni. Az ítélet lényege az, hogy minden fogvatartottnak joga van ahhoz, hogy előre meghatározott időközönként, megismerhető szempontok szerint megvizsgálják, hogy indokolt-e még a fogva tartásuk. A TÉSZ magyar, Alaptörvénnyel megtámogatott szabályozása ezt semmilyen formában nem teszi lehetővé, így Magyarország a TÉSZ kiszabásával megsértette Magyar László emberi jogait – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A strasbourgi bíróság döntése nem csak Magyar László ügyére lehet hatással. Április elején – ahogy azt megírtuk – a Szegedi Ítélőtábla felfüggesztette védői indítványra a társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés miatt első fokon tényleges életfogytiglanra ítélt P. Attila büntetőeljárását, és az Alkotmánybírósághoz fordult, azzal, hogy a testület állapítsa meg: a TÉSZ sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a keddi döntés fényében ez már nem lehet kérdés: véleményük szerint hamarosan az Alkotmánybíróság is kimondja majd, hogy a TÉSZ nem felel meg az európai emberi jogi sztenderdeknek. Korábban Nagy Ferenc, az SZTE ÁJTK Büntetőjogi és Büntetőeljárás-jogi Tanszékének egyetemi tanára azt mondta lapunknak, a Magyar László ügyében hozott strasbourgi döntés teljesítése nemzetközi kötelessége hazánknak, amire az alaptörvény is kötelez, az előtt meg kell hajolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délmagyarország nyereményjáték nyertesei

Nyerő kódok május 5-étől június 7-éig, öt héten át, a Délmagyarországban! Tovább olvasom