Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Elkészült a Dugonics és az Árpád tér felújítása

Elkészült a Dugonics és az Árpád tér felújítása

Szeged - Újra kell tanulni a Dugonics és az Árpád tér, valamint a környező utcák közlekedését. Az új rend este lép életbe. A megújult tereket március 15-én adják át.

Dombai Tünde - Délmagyarország napilap - 2013.03.10. 05:40
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Este 6 órától élesben is megtapasztalhatjuk a Dugonics és az Árpád tér, illetve a környező utcák új forgalmi rendjét. Igazodik a „sétáló belváros" koncepciójához, vagyis a Tisza Lajos körúton belül a gyalogosokat és a kerékpárosokat részesíti előnyben. A felújított Dugonics és Árpád téren megszűnik az autóforgalom, kizárólag gyalogosok és kerékpárosok mehetnek be. A Dugonics tér nagyáruház és BÁV közötti részére, a korábbi parkoló helyére csak engedéllyel rendelkezők hajthatnak be, az áruszállítók pedig hétköznap reggel 7-től délig. A Somogyi utca kiskörút és Kárász utca közötti szakaszát csak hétköznap használhatják az autósok. Hétvégén és ünnepnapokon tilos bemenni, kivéve az engedéllyel rendelkezőket. A Somogyi utca ilyenkor csak a Zrínyi utca felől, a Kárász utcai zebráig lesz járható zsákutcaként. Parkolni az egyetem rektori épülete mellett, a fizetős parkolókban lehet.

Elkészült a Dugonics és az Árpád tér felújítása. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A Toldy utcából zsákutca lesz, a Somogyi utca irányából a JATE Klub bejáratáig lehet eljutni. A fizetőparkolók megszűnnek, az utcában lévő parkolókat kizárólag az egyetem használhatja. Az Eötvös utca is autómentes zóna lesz, délelőttönként csak áruszállítók mehetnek be. A parkolás megszűnik, akárcsak az utca Dóm térig vezető folytatásában, az Apáthy utcában. Az az utca szintén a gyalogosoké és kerékpárosoké, rajtuk kívül kizárólag a célforgalmat engedik be. Zsákutca lesz a Jókai utcából is, az Árpád tér felőli végén mindkét oldalon taxidrosztot alakítanak ki.

Sárgul az új gyep

A Dugonics téri parkban a gyepszőnyeg Tisza Lajos körút felőli részéről kérdezték olvasóink: nagy felületen sárgul és szárad. Kicserélik vagy így marad? A munkálatokat koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója, Máté Tamás válaszolt: a gyepszőnyeget télen feltekerve tárolták, a fényhiány miatt sárgult be. Pár nap alatt rendbe jön, ha mégsem, természetesen kicserélik.

Az Aradi vértanúk terének is újra kell tanulnunk a rendjét, ott is jelentős változások lesznek. A nagyáruház mögötti ferde parkolók helyett az út másik oldalán lesz néhány párhuzamos várakozóhely. A korábbi parkoló helyén kerékpársávot festenek fel, oda a Szentháromság utca felől érkeznek a biciklisek. A két autós sáv felosztása átrendeződik: egy balra kanyarodó sáv lesz, valamint egyenesen és jobbra lehet kihajtani. Ezt a sávot használják közösen az autósok és a biciklisek. Zöld lámpánál a kerékpárosoké az elsőbbség.

A beruházás teljes területén lehet kerékpározni, kivéve a zenélő szökőkút környezetét, ahol tolni kell a biciklit. A Tisza Lajos körúti szűk járdák miatt a Fekete Sas utca és a Kálvária sugárút, illetve a Petőfi Sándor sugárút között az úttesten lehet tekerni.

A korlátozott területekre a polgármesteri hivatalban lehet behajtási engedélyt kérni.

* * *

Március 15-én átadás

A kivitelező SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. jelenleg a műszaki átadás póthatáridejében az utolsó simításokat végzi: környezetbarát ragasztott, mosott gyöngykaviccsal terítik be a Dugonics tér parkjának sétányait. Az 550 négyzetméternyi felület svájci szabadalom alapján készül, és főleg nyugati országokban elterjedt megoldás. A 2,25 milliárd forintos Szeged Biopolisz Park projekt részét képező nettó 730 milliós beruházást március 15-én, péntek délelőtt 11-kor adják át ünnepélyesen.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 109 hozzászólás
Moderálásra küldöm 109. CsImre 2013.03.11. 20:02

http://szegedbicaj.blog.hu/2013/03/11/valtozo_forgalmi_rend_a_dugonics_teren

Moderálásra küldöm 108. florian72 2013.03.11. 08:59

Nagyon szép lett a tér gratulálok hozzá mindenkinek aki rész vett benne!

Moderálásra küldöm 107. Gingko 2013.03.10. 23:40

A tér szerkezete alig változott, megmaradt a közlekedés régi rendje, a zöldfelület nem nőtt, kicserélték a burkolatot, berendezést. Ez a legnagyobb érdeme a felújításnak. Hogy a teknőt miért egy áruház elé kellett építeni, az titok lehet, vagy meglepetés?

Moderálásra küldöm 106. TELSTAR 2013.03.10. 20:19

A serbliben majd jól meggyűl az esővíz, ha eldugul a vízelvezető. Aztán jöhetnek a tűzoltók kiszivornyázni.

Moderálásra küldöm 105. kispacni 2013.03.10. 20:14

101.

Egyébként nem az volt még 2011 is ben is valemelyik DM cikkben, hogy a betonteknő helyén is trükkös időmutató vagy valami semmitmondó szökőkútszerűség lesz. Én követtem a DM erről szoló cikkeit, és megnéztem a mindenféle hatásterveket, de seholsem láttam ezt a förmedvényt a betonlavórral, amely nem mellesleg szerintem balestveszélyes is. Szívesen kötök fogadást, hogy lesz néhány szélvész kerékpáros, vagy kocogó, amely beletrafál majd éjjel nem kellő kivilágítás mellett a lavórba.

Szóval, ki hogyan emlékszik, az építkezés elindítása előtt, valóban ezt a lavórt igérték , mert én biztosan nem erre emlékszem. Volt 2-3 másik terv, de az a borzalom nem volt benne, mint ahogy a lámpák sem.

Moderálásra küldöm 104. kispacni 2013.03.10. 20:07

" a dugó téren éppen, hogy nem kell tolni, csak a szökőkút körüli placcon és a parkban."
Ismerve milyen renitensek és nemtörődőek, gyalogos utálok vagytok azt sem fogja betartani a kerékpárosok túlnyomó része, és ott fogtok szlalomozni a sétáló játszó gyerekek között frászt hozva minden kisgyerekes szülőre és nyugdíjasra.
És ha néha, néha a rendőrök kampányszerűen büntetnek majd itt is mint a Kárászon, majd itt osztjátok az észt és betesztek mindenféle más városbeli fényképe, hogy itt meg ott hogy szeretik a kerékpárosokat, és másutt össze merik engedik a jámbor kerékpárosokat és a játékmotoron közlekedő gyerekeket.

Moderálásra küldöm 103. strangerrr 2013.03.10. 19:57

102. Közvetlenül munkahely teremtő beruházásokra vállalkozások pályázhatnak, tekintettel arra hogy nem tervgazdaság van, hanem piacgazdaság.
Aki az építőiparban dolgozik annak ez munkahely teremtő vagy védő beruházás.

Moderálásra küldöm 102. Ferrer 2013.03.10. 19:54

A régi Dugonics téri "park" nem volt egy túl frekventált hely, talán életemben egyszer vágtam át a kavicsokon, akkor is azért, hogy ki tudjam kerülni a tüntire igyekvő diákokat. Én nem tudom hogy lukrécia eddig hol élt, de oda soha senki nem járt, legalábbis amikor én láttam. Az új tér szép lesz, remélhetőleg használni is fogják, DE a beruházások logikus sorrendje ez lenne:
1. munkahelyteremtő beruházások
2. városszépítés

Moderálásra küldöm 101. szegedi07 2013.03.10. 19:30

A betonteknyőt, meg az otromba lámpaoszlopokat egy jóérzésű főépítész remélem hamarosan elbontatja. A polgármestert meg a polgárok küldik el. Egyszerű, mint a faék.

Moderálásra küldöm 100. eleonóra 2013.03.10. 19:22

96.messzegedi
Igazad van !Tényleg elkelne 1 pár tapasztalt forgalomszervező Szegeden
Addig amig a biciklisnek 1x a járdán, 1x az úton,1x kívül a sávban 1x belül,addig nem lesz béke az utakon.Utcák fölösleges lezárása,egyirányúsítása már szinte élhetetlenné teszi Szegedet.


109 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...