Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Elment Borvendég Béla (1931-2014)

Szeged - Szombaton elhunyt Borvendég Béla Ybl- és Kossuth-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének volt elnöke, a szövetség örökös tiszteletbeli elnöke.
A városképi pofaszakáll nincs többé. Kilenc éve a betegsége miatt a lánya a fővárosba költöztette, a búcsúinterjút kezdőként én készítettem vele. A zord különc külső megnyerő természetet takart, ha dohogott is, éreztette, a városért morog. Azzal kezdte, miután se bort, se fröccsöt nem fogadtam el, hogy összeismertetett a Tér és Forma építészirodában Vesmás Péterrel és V. Zákányi Ildikóval mint barátaival és munkájának szerves folytatóival. Aztán sztorizni kezdett. Szegeden született, de Budán nőtt fel, építészdiplomával a zsebében tért vissza. Kétéves tapasztalatszerző kalandnak szánta, fél évszázad lett belőle. 1955-től a Szegedi Tervező Irodánál dolgozott, 1962 és 1989 között a DÉLTERV tervezője, vezetője volt.

Azt mondta, Szeged az ideális méretű város, ennél nagyobbat nem is lenne szabad építeni. Beavatott: vannak itt helyei. Például a Tisza-part meg a Sellő-ház, amelyet nemcsak tervezett, lakott is. Az Oskola utcáról mesélte, milyen vitákat váltott ki az átrajzolásával, egyrészt a modern épületek és az Égő arany-ház felhúzásával a műemlékek helyén, másfelől hogy az utóbbi nem lett még magasabb, hogy eltakarja a dómot.

Fotó: DM/DV
Fotó: DM/DV

Az Égő arany miatt hívtam fel tavaly májusban. Az új, Helyi érték című melléklet számára kérdeztem. Azt mondta, összegereblyézi a múltját; kimozdulni nem bír, de dolgozik, éppen a Szeged folyóiratnak ír Szatymazról. Megígérte, szívesen mesél majd nekem újra az ő Szegedjéről. Arról nem volt szó, hogy egyedül kell majd felidéznem.

A napokban találtam egy vele készült fiatalkori interjút egy régebbi lapszámunkban. Abban elárulja, hogy hegedült, sőt zeneszerzőnek is készült, végül mégis mérnökként komponált. Az első munkája a Szentháromság utcai modern piros ház volt, de az újszegedi Odessza lakótelepet is ő tervezte. Többek között. Munkatársaival a jövő Szegedjét álmodták meg, merthogy „ilyen léptékben gondolkozni ambicionáló".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégvirág és 10 fok a szobában

Ha minden jól megy, de csak akkor, márciusra kapcsolhatják vissza a gázfűtést a Petőfi Sándor sugárút 46.-ban. Versenyfutás - a tavasszal. Tovább olvasom