Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Előbb megszenteli, utána költözik új sátrába Csurár Irén

Hogy ne jelenjen meg halott férje szelleme, előbb megszenteli szenteltvízzel, és csak utána költözik új sátrába a Szabadkai úton a hajléktalan Csurár Irén.
Kigyulladt és leégett Csurár Irén nejlonnal borított kunyhója január 10-én a Szabadkai úti szerkesztőségünk közelében, a kecskési vasúti átjárónál. Az 57 éves nő hat éve hajléktalan. A tűzesetről akkor elmondta Csurár Irén, hogy a fiáéknál volt pár napot a városban, és amikor hazament, már csak azt látta, hogy lángol a sátra. Azt is elmondta, hogy korábban már többször felgyújtották ismeretlenek a hajléktalanok Szabadkai úti összetákolt kunyhóit. Csurár Irénnek mindene elégett, csak az a ruha maradt meg, ami rajta volt. 

Barta Edit és Tari Antal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai szociális munkásai azonnal az 57 éves nő segítségére siettek, és - mivel hajléktalanszállóra nem volt hajlandó bemenni - visszavitték a fiához egy panelház tizedik emeletére, ahol nyolcan laktak együtt.

- Egész nap a konyhában ültem, még a lábam is megfájdult, nem nekem való az - mondta ma Csurár Irén, miközben a máltaisok felállították az új sátrát a Szabadkai úton. Barta Edit elmondta, hogy a szegedi MigSzol - migráns segítő szolgálat - adta Csurár Irénnek a sátrat.
 
Sátrat kapott Irénke. Fotó: Szabó C. Szilárd - GALÉRIA
A Szabadkai úti hajléktalantanyán épen maradt a januári tűzeset után egy másik kalyiba, ahol az 57 éves nő az élelmet és a fát tartotta. A máltaisok hoztak a nőnek egy gyerekágyat, ami hétfőn délelőtt még ebben a kalyibában volt. Csurár Irén ugyanis nem engedte a szociális munkásoknak, hogy bepakoljanak az új sátorba, amíg nem szenteli fel.

- Elmegyek szenteltvízért a Mátyás téri templomba, és előbb felszentelem a sátrat, csak utána költözök be - mondta a hajléktalan nő, aki attól tart, hogy ha ezt nem teszi meg, megjelenik a férje szelleme. Tavaly tavasszal is felgyújtották ismeretlenek a Szabadkai úti kunyhót. Csurár Irén férje akkor égett meg, és rá pár hónapra meghalt.

- Járnak a halottak! Nem tudta? A fiaméknál is felkeresett a férjem - mondta a hajléktalan nő, aki csak reménykedni tud abban, hogy nem gyújtják fel megint a sátrát, és nem lopják el az élelmét, mert elmondása szerint ilyen is történt korábban.
 
Mindenki felszentelheti az otthonát, nem kell ahhoz papot hívni

A Mátyás téri alsóvárosi ferences templomban és kolostorban elmondták, hogy egy csappal ellátott kis fémhordóban tartják a templomban a szenteltvizet, amiből mindenki vihet, feltöltheti az üvegét. A ferencesek tájékoztatása szerint ha valaki az otthonát vagy az autóját akarja felszentelni, akkor ahhoz jobb, ha papot hív, de természetesen maga is felszentelheti az otthonát vagy autóját. Elmondásuk szerint az emberek inkább kisebb tárgyakat szoktak maguk felszentelni, vagy az ételbe tesznek szenteltvizet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részletes listával és számológéppel érkeztek

Részletes listával és számológéppel érkeztek
Cukorra, húsra, kakaóra és sajtra is jutott abból a 25 ezer forintból, amit lapunk Telekosár játékának következő nyertese, Deák István költhetett el az újszegedi Príma Nova üzletben. Tovább olvasom