Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Elrepültek az óvszer alakú lufik Szegedről - az AIDS világnapján

Szeged - Piros és fehér színű, óvszer formájú lufikat engedtek a magasba Szegeden szerda délután - ezzel hívták fel a figyelmet az AIDS veszélyeire a szevezők a gyógyíthatatlan betegség világnapján.
Piros és fehér színű, óvszer alakú lufik szálltak a magasba szerda délután, az AIDS világnapján, a szegedi Árpád térről. A szervezők (az A-HA! programot működtető Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete, a Magyar Vöröskereszt és a Durex) emellett több mint 1000 óvszert osztottak ki a megyeszékhelyen - ezzel hívták fel a figyelmet a mai napig gyógyíthatatlan betegség veszélyeire. Hasonló rendezvényeket szerveztek a fővárosban, Debrecenben és Pécsett. Az AIDS betegség az 1980-as évek eleje óta világszerte több mint 30 millió áldozatot követelt.

Reménysugarak az AIDS feltartóztatására

Reménysugarak villantak fel az AIDS feltartóztatására: az ENSZ AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szervezete (UNAIDS) szerint világszerte meredeken csökken az új HIV-fertőzések száma. A kutatók úgy vélik, hogy egy, már a boltok polcain lévő gyógyszer segít megelőzni a betegséget a homoszexuális férfiaknál. XVI. Benedek pápa pedig bizonyos esetekben zöld jelzést adott az óvszerhasználatnak az AIDS terjedésének megakadályozására. Szakértők szerint mindezek alapján az utóbbi három évtizedben még sosem volt nagyobb esély a végzetes kór megfékezésére.

Óvszer alakú lufik Szeged felett. Fotó: Domonkos Sándor (galéria)


– Nem emlékszem olyan alkalomra, amikor ilyen sok részlet egybevágott a HIV megelőzésére és kezelésére, és talán valódi esélyt adva a kór felszámolására – mondta Mitchell Warren, a fertőzés megelőzését kutató AIDS Vaccine Advocacy Coalition nevű nonprofit szervezet feje. – Hihetetlen pillanat adódott, biztosnak kell lennünk abban, hogy megragadjuk. A reménysugarak Barack Obama elnököt is fellelkesítették, az amerikai elnök a gyógyszerekről érkező áttörő eredmények hallatán úgy fogalmazott, hogy "új korszak kezdődhet a HIV megelőzésében".


Philadelphia - Az érinthetetlen. Az egyik legemlékezetesebb film a homoszexualitásról és az AIDS betegségről Tom Hanks Oscar-díjas alakításával. Forrás: YouTube


Az ENSZ jelentése szerint az új megbetegedések száma közel 20 százalékkal csökkent az utóbbi évtizedben, jelenleg világszerte 33,3 millióan élnek a kórral. Továbbra is a Szaharától délre fekvő afrikai országokban a legsúlyosabb a helyzet, 2008-ban itt fordult elő az összes új HIV-fertőzés 71 százaléka. Amellett, hogy egyre kevesebb ember fertőződik meg az AIDS-et okozó HIV vírussal, egyre kevesebben halnak bele a betegségbe. – A 15 leginkább érintett országban a fiatalok körében 25 százalékkal kevesebb fertőzést regisztráltak a biztonságosabb szexuális szokások elterjedésének köszönhetően – közölte korábban Michel Sidibé, a UNAIDS igazgatója. – Bizonyossággal mondhatjuk, hogy megtörtük az AIDS járványszerű terjedésének ívét. Ebben közrejátszhat a terebélyesedő óvszerhasználat is, különösen azt követően, hogy hosszas ellenállás után a katolikus egyház kinyilatkoztatta: az óvszer használata nem akkora vétség, mint a szexuális partner HIV-vel való megfertőzése.

A Philadelphia című film Oscar-díjas betétdala Bruce Springsteentől. Forrás: YouTube


Sidibé szerint ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy 2009-ben először csökkent az AIDS elleni küzdelemre szánt nemzetközi adományok összege – 15,9 milliárd dollár állt rendelkezésre AIDS-ellenes programokra, a szükségesnél mintegy 10 milliárddal kevesebb. Ezenkívül komoly problémát jelent, hogy a fertőzöttek jelentős hányada nehezen jut hozzá a szükséges kezeléshez.

Megelőzési stratégia

A kondom továbbra is az AIDS elleni legjobb fegyver, a megelőzést szolgáló gyógyszer nem tekinthető kémiai helyettesítőjének. A tudósok ennek ellenére valódi áttörésnek és igen biztatónak minősítik a Truvada elnevezésű, a tenofovir és az emtricitabin elegyéből álló tablettát, amelyet már használnak is HIV-fertőzötteknél. Egy világszerte végzett, három évet felölelő vizsgálat kimutatta, hogy napi adagolásban a gyógyszer csökkentette a fertőzés veszélyét az egészséges homo-, illetve biszexuális férfiaknál – kiegészülve az óvszerhasználattal, tanácsadással és a megelőzésre szolgáló más szolgáltatásokkal.

Az órák. Az AIDS beteg író (Ed Harris) öngyilkos lesz. Forrás: YouTube


Egy éven belül ez már a harmadik nagy gyógyszerészeti siker. 2009 szeptemberében tudósok bejelentették, hogy egy vakcina révén sikerült Thaiföldön háromból egy embernél megakadályozni a fertőzést. Júliusban Dél-Afrikából érkeztek hírek arról, hogy vaginális gél segítségével a nők esetében felére csökkent annak az esélye, hogy fertőzött partnerüktől elkapják a kórt. Bár a szakemberek hangsúlyozzák, hogy az óvszer jelenti a legbiztonságosabb megoldást, tisztában vannak azzal, hogy a férfiak nem minden alkalommal használnak kondomot. Kutatók szerint ezért van szükség más módszerek kifejlesztésére is.

Az AIDS-ről röviden

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, vagyis szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus, vagyis emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorlatilag 100 százalékos letalitású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti az opportunista fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

Madonna Malawiról forgatott dokumentumfilmjének I am Because We Are (Vagyok, mert vagyunk) címet adta, mely Desmond Tutu, híres afrikai érsek mondásából származik. Forrás: YouTube


A vírus átadható direkt nyálkahártya kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, ondó, hüvelyváladék, előváladék és anyatej. A fertőzés bekövetkezhet közösülés, vérátömlesztés során, fertőzött injekciós tű által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike egy nyálkahártya vagy bőr sérüléssel érintkezik.

Az AIDS-et 1981. december 1-jétől jegyzik, mint különálló betegség. A vírus terjedésének menete 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a 20. század első felében. Ma már pandémiás jellegű.

Tévhitek

A szokásos társadalmi, rokoni, baráti érintkezés nem jelent fertőződési kockázatot. Tehát a fertőzöttel vagy akár AIDS-beteggel együtt történő
 

közlekedés, a vele való kézfogás, a közös evőeszköz-, fürdőszoba-, WC-használat, valamint a harapással nem járó gyengéd csók, a tüsszentés, köhögés, az uszoda, a vérszívó rovarok és az élelmiszerek önmagukban veszélytelenek. A vírus a szabad levegőn pár perc alatt elpusztul, de - az esetleges vérzések miatt - kerülni kell a közös fogkefe vagy borotva használatát.

A vírus terjedése akkor történhet meg, ha nyálkahártyára illetve seben keresztül a véráramba kerül a fertőzött személy vére, anyateje, hüvelyváladéka, ondója (esetleg előváladéka) vagy könnye. Csókkal a HIV azért nem terjed (bár a szájban mindig vannak apró sérülések), mert a nyálban a vírus mennyisége elenyésző. Természetesen fertőzés előfordulhat, ha a csók során a szájban vér van.

Egyes népcsoportok, például egyes kaukázusi csoportok veleszületett védettséggel rendelkeznek a fertőzéssel szemben.

A piros szalag

Patric O’Conell AIDS-beteg ihletésére alakult ki a Red Ribbon szimbóluma és kampánya. Ő a Visual Aids vezetője volt, ami az AIDS-ellenes küzdelmet nyiltan felvállaló művészekből állt. Az ötlet az öbölháborút megjárt katonák iránti szolidaritásból kitűzött sárga szalag adaptálásával jött létre. A választás a szimbolikus jelentésű piros színre esett. 1991-ben a Broadwayen a Tony-díj átadásakor 3000 piros szalagot osztottak szét a részvevők között, és amikor Jeremy Irons a kamerák elé lépett, piros szalagja a nemzetközi AIDS-ellenes küzdelem jelképévé vált.

(Forrás: wikipedia)

Olvasóink írták

 • 18. napfenyfurdo_mutyi 2010. december 03. 17:29
  „- Ezt a címet nem lehet összehasonlítani egy első hellyel. Nagyon komoly elismerés, rettentően örülök neki - hallottuk a fiatalembertől. Elárulta, ha elindul egy versenyen, ott nyerni is szeretne, ennek ellenére a pályázatokat és megmérettetéseket, s az ezekkel járó kitüntető címeket nem a fotózás ,,céljának", hanem velejárójának tekinti.

  Eredményeiből csak néhány: öt egymást követő évben választották meg az év ifjú természetfotósának, háromszor tarolt ugyanezen verseny felnőtt kategóriájában, a természetfotózás Oscar-díját, a Wildlife Photographer of the Year című pályázatot pedig a verseny 26 éves történetében első magyarként nyerte meg idén. Lenyűgöző teljesítménye ellenére nem szívesen tart előadásokat. Mint mondja: a terepen érzi igazán hasznosnak magát.

  Kedvenc helyszíne

  Bármerre járjon a világban, Bence mindig jót derül azon, ahogy az ő és szülőfaluja nevét ejtik a külföldiek. A Mátét általában a ,,mate" szóról (magyarul társat, barátot jelent) jegyzik meg, Pusztaszer kiejtésébe pedig beletörik a nyelvük. Bár Bence Costa Ricától kezdve Svédországon keresztül Texasig rengeteg helyen fotózott már, mégis a Kiskunsági Nemzeti Park területeit emeli ki kedvenc helyszíneként. Örül annak, hogy a természetvédelemhez is hozzájárul képeivel, amelyeken bemutatja az itteni természeti értékeket.”
 • 17. Fremen1 2010. december 03. 08:34
  „Morpheus, nálad a pont!:)”
 • 16. Fremen1 2010. december 03. 08:31
  „"Elrepültek az óvszer alakú lufik Szegedről - az AIDS világnapján"

  Botka is velük repült?:)”
 • 15. vmagdi 2010. december 02. 12:16
  „Kedves medikus, megpróbáltam informálódni a Ön által megadott címen, de a Aids nap linkjére kattintva, azt írja, hogy Hiba, a megadott file nem létezik, úgyhogy jogom van butaságokat írni.
  Azt szeretném tudni, hogy ön mint most készülő értelmiségi, megmondaná-e nekem, hogy ha nem az ön vagy önök zsebéből származik a pénz, akkor vajon honnan, netán pályázati pénzekből? na és miből vannak a pályázati pénzek, hogy lettek?, miből?, szüretelték őket, vagy monopoly játékból? hiszen a még az ösztöndíjak is a közösből valók.”
 • 14. almaszósz 2010. december 02. 06:26
  „Kérem az illetésks hozzáértőket, de ha jól értelmezem a cikket akkor a fertőzést akár a strandon -állóvíz- a víz útján is elkaphatom? Kiindulva abból, hogy akaratlanul is az emberek szájába jut a víz, amelyet nem nyel le. Namár most ez a nyál belekerül a vízbe. Igy el lehet kapni a betegséget?”
 • 13. valoperes_zugugyved 2010. december 02. 04:25
  „KONKLUZIO:
  NEKEM EGY DOLOG JÖTT LE
  A CIKKBÖL:
  MÉG MINDIG SOK
  A
  LUFTBALLON
  SZERVEZET)))
  XD-LOL”
 • 12. valoperes_zugugyved 2010. december 02. 04:20
  „látom a paparazzi
  EHHEZ MÁR NEM MERTE A NEVÉT ADNI...”
 • 11. smalltown 2010. december 02. 01:33
  „1
  lehet valoban a "magyar genekben" valami - ennyi ostoba hozzaszolast sehol a vilagban nem olvasni!”
 • 10. medikus 2010. december 01. 22:17
  „Tisztelt Vmagdi!

  Kérem kerülje a cikkben az általánosítást! A cikkben négy (kiváló) szervezet van megjelölve, melyből egy egyesületre szeretném felhívni a figyelmét:

  Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete Szegedi Helyi Bizottság

  Ha tájékozatlan az Egyesület működésével kapcsolatban, keresse meg az Egyesület valamely tagját a http://www.szeged.humsirc.hu/ címen közzétett elérhetőségek egyikén, ahol készséges válasz kaphat minden felmerülő kérdésére!

  Ha ezt nem óhajtja megtenni, kérem, ne írjon butaságokat!

  Maradok tisztelettel: medikus”
 • 9. vmagdi 2010. december 01. 19:27
  „Igen, tarjan mogott van egy nagy nagy penzt termo fakbol erdo, a voroskereszt, meg a tobbiek is onnan szuretelik a lovet.
  Az a bajom, hogy kozos penzbol nevelunk gyereket, es ha kart okoznak azt is kozosen alljuk. A hitvany szulo, meg ... nem is tudom mit csinal, rohog a markaba, vagy annyira idiota , hogy meg azt sem.
  Szerintem az aids veszelyeire otthon kellene megtanitani a gyereket es nem a szechenyi teren lufikkal.
  Ha a szulo nem tenne van, ott vannak a jol leterhelt pedagogusok, megszervezik, hogy kapjanak errol infot a gyerekek az iskolaba, sot elviszik oket szinhazba, hogy lassanak mar olyat is, esetlen hangversenyre, ahol a brintney spirsen nevelodott gyerekek szetunjak az agyukat.
  Szamomra ez a kampany olyan mintha minden evben lenne egy tuz napja, ahol eloadjak, milyen veszelyes, felgyulladhat a haz, a ruhank, megegethet bennunket, es az bizony faj, es aztan a nap vegen tuzijatek is lenne.
  Elkpzeltem, hogy oteves gyerekek kapkodjak a ovszereket apro kezeikkel, vagy eppen a tizenevesek? igen biztosan, vagy kik? szerintem ez egy bazi nagy uzlet valakinek.”
 • 8. Morpheus_RexXx 2010. december 01. 16:38
  „Ááááá a ffrancccba ! BotkaSapkák szeged felett és én nem láttam... :(”
 • 7. scorpiosecret 2010. december 01. 16:22
  „2. hozzászólás sziszka1 2010.12.01. 14:48
  Az óvszer nem csak az AIDS ellen véd, hanem az egyéb nemi betegségektől is...”
 • 6. scorpiosecret 2010. december 01. 16:18
  „3. hozzászólás vmagdi 2010.12.01. 15:01
  A cikkben is benne van, hogy a Durex is támogatta a programot...ergo az óvszereket (lufikat) tuti ők adták ingyen.
  Igenis fel kell hívni mindenkinek a figyelmét az AIDS-re. Magyar szokás, hogy mindenki azt hiszi ő azt sose kaphatja el...aztán majd néz nagyokat.
  Pl. a tinik mostani védekezéséről annyit, hogy sehogy vagy megszakítás...ezért kellenek az ilyen kampányok.”
 • 5. jay_és_néma_bob 2010. december 01. 16:15
  „pénisz alakú hőlégballon nincs?”
 • 4. Titanilla 2010. december 01. 16:09
  „Mióta küzdünk, felvilágosítunk, harcolunk az AIDS ellen? Eredmény? Egyre nő a betegek száma!! Na, meg az alkoholizmus ellen is ugye mióta harcolunk? Hofi Géza szerint örülünk ha elveszitjül a harcot. Iszonyú pénzeket ölünk a harcba, ahol szándákosan betegitik magukat az emberek! A gyógyításra meg nincs pénz. Kezdem azt érezni, hogy ezekkel a látványos "harcokkal" valakik nagyon jól járnak, sok mindent el lehet számolni. Kicsit elborzadtam a minapi riporton, egyetemisták, főiskolások nevetve mesélik, mennyit isznak, mert hogy hozzá tartozik a főiskolás léthez. Mondhatom szép! Már fiatalon jó felkészülnek, hogy massziv alkoholisták legyenek. Ne hogy azt mondja nekem bármely fő suli, hogy 4-5 éven át masszivan iszik, utána meg megjavul. És ez az "értelmiség" Akik tisztában vannak a káros hatással. Akkor ne csodálkozzunk a hajléktalanon, meg az egyéb lumpen elemeken. Szép új világ!!”
 • 3. vmagdi 2010. december 01. 15:01
  „Azert kivancsi lennek, nekunk adofizetoknek mibe kostalt e remek projekt... ugy lufistol szervezestol. Esetleg lehetne olyan is, hogy a tuz eget, a viz nedvesit satobbi.
  Nehogy mar azt mondja valaki, hogy ha egy idiota meglat egy ovszer-lufit akkor legkozelebb, azt gondolja, huuuuu nekem is hasznalnom kene. Aki nem tud ennyit a vedekezesrol, meg az aidsrol, annak nem csak oda kene egy ilyen cuccos, hanem az egesz fejet ovszerbe kene tenni es legmentesen lezarni, mer az tenyleg egy f... fej.
  Az olyan emberekre, akik nem tehetnek a betegsegulrol, nem jut penz bezzeg, akit sajat magtol kell megmenteni arra van, lasd alkohol, drog es mas szenvedelybetegsegek, ahol a paciensnek esze agaban sincs meggyogyulni. Lattam en olyan anonim alkoholistak kulbjat (kozpenzbol) ahova teljesen normalis, hogy piasan jarnak a delikvensek...ok nem, de mi probalkozunk sot, majd mi mindenkire osszeadjuk a lovet. Ez igy korrekt, vagy nem?”
 • 2. sziszka1 2010. december 01. 14:48
  „1. hozzászólás antikos 2010.12.01. 14:23

  ha ez így van, akkor ajánlom figyelmedbe: "Egyes népcsoportok, például egyes kaukázusi csoportok veleszületett védettséggel rendelkeznek a fertőzéssel szemben." + a magyarok eredetéről szóló történelem könyveket!”
 • 1. antikos 2010. december 01. 14:23
  „Állítólag a magyar géneket nem pusztítja az aids... Meg kellene ezt komolyabban vizsgálni. Miért??? Vgy nincs annyi buza, vagy drogos, vagy mi van??? Pedig mindenre ráb.szunk ebben az országban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jávor Benedek: A környezetvédelem a jövő évi költségvetés vesztese

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint az energiapolitikai fordulat elmaradása nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Interjú.
Tovább olvasom