Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Első nap az iskolában: második óra a harmadikosoknál

Szeged - Becsengettek, a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola harmadikosai a második osztályfőnöki órájukra készültek. A nyári élményeiket mesélték el egymásnak.
A Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola harmadikosainál jártunk: beültünk a hátsó sorba a második órára. A gyerekek játékos gyakorlatokkal színesített óráján mindenki elmesélte, mi mindent csináltak a vakáció alatt.

10 óra 5 perc: Ádám az új fiú az osztályban: karatézik és quadozott a nyáron. Mivel még páran nem jutottak szóhoz, ők majd a szünet után mesélnek. Kicsengettek, lehet szaladgálni és uzsonnázni. Mi pedig magukra hagyjuk a harmadikosokat.

9 óra 57 perc: Egy vicces dal következik a sok vicces történet után. Ábrahámról énekelnek, akinek 40 fia van... A végére egy kicsit mindenki "megbolondult" (persze csak a dal kedvéért).

9 óra 50 perc: Eszterék szintén a Balcsinál voltak, illetve lovas táborban járt a most már harmadikos nagylány. Sámsonházára utaztak, sokat túráztak. Borkáék Horvátországban barnultak le nagyon, és akkorát nőtt a nyáron, hogy leér a lába a székről. A mögötte ülő Csanád egy medúzacsípés nyári emlékeit idézte fel, a balatoni nyaralójukban három hetet töltöttek. A fejkendős Eszter sokszor aludt a nagymamájánál a vakáció alatt.

Első nap az iskolában: vendégségben a Ságvári harmadikosainál. Fotó: Németh Norbert (galéria)

9 óra 43 perc: Adél edzőtáborban járt a nyáron, mert korcsolyázik. Voltak Görög- és Horvátországban is. Hajót béreltek és kihajóztak a nyílt tengerre, fejeseket ugráltak a vízbe, és sokat túráztak. Itt Angéla néni megint elárul egy házi feladatot: egy nyári fényképet fognak rajz órán továbbdekorálni. Adél mellett ül Emma, akinek két kiscicája van, a nyáron újabb kettő született náluk. Szülinapja volt júliusban, majd a Balatonra utaztak. Kicsi nyüzsgés miatt szól a tanító néni, egyszerre megint csendben hallgatják egymást a gyerekek.

9 óra 37 perc: Hanna és családja Németországban járt a nyáron, ahol hegyet másztak és túráztak. Elérkeztünk az óra feléhez, Angéla néni néhány tornagyakorlattal színesíti az órát, hogy ne fáradjanak el annyira. Nehéz az első napon hozzászokni, hogy 45 percen keresztül egy helyben kell ülni.

9 óra 33 perc: Dóriék hattyút etettek a Balaton déli partján, Zsófi pedig kiskutyát kapott. Azt mondta, amilyen aranyos, olyan rossz a kiskutya, mert nagy huncutságokat csinált, mikor hazavitték. Elizáék szintén a Balatonnál nyaraltak, az üdülőbe gömbvillám csapott. Szerencsére nem az ő épületükbe, hanem egy másikba, de senkinek semmi baja nem történt; szerencsére. Gergőék Szegeden az aquqpolisban voltak, illetve Gergő egy táborban volt - a Csodák Palotájában és a Parlamentben is jártak.

9 óra 30 perc: Anna a beszámolója végén felállt és elmondott egy nyári verset ("Hogy mit láttam? Elmondhatom..." kezdetűt). Aztán Kamilla mesélte el, hogy Olaszországban nyaraltak, és hogy túrázás közben szerelmes és titkos írással írt leveleket fejtettek meg a családdal. És egész nyáron levelezgettek Annával, hagyományos formában.

9 óra 24 perc: Anna elmeséli, hogy egész nyáron a Balatonnál voltak, csak az utolsó két hétre jöttek haza Szegedre. Angéla néni elárulta: az első házi feladat az lesz, hogy mindenki leírhatja a legkellemesebb nyári élményét.

A hónapokról szóló mondókát skandálnak a gyerekek. Fotó: Németh Norbert (galéria)

9 óra 23 perc: A hónapokról szóló mondókát skandálnak a gyerekek. Ezen a második "turmix óra" elején a nyár elmúlása és az ősz kezdete a téma. Majd mindenki elmesélheti, milyen élményekkel gazdagodtak a vakáció alatt.

9 óra 20 perc: - Tanító néninek jelentem, ma 2010 szeptember elseje van. Az osztály létszáma 28, és mindenki készen áll az órára. Az idő őszies... - végighallgattuk a tanév második jelentését a két hetestől.

9 óra 18 perc: A hetesek már a tábla előtt állnak, várják, hogy a többiek bejöjjenek a teremben. Az osztály ezekben a pillanatokban jött be...

9 óra 11 perc: A hátsó padban kaptunk helyet. A terem falai színesre dekorálva, felakasztva a tisztasági csomagok, a táblára még senki nem írt semmit. A gyerekek az első szünetet az utolsó percig kihasználják, szaladgálnak, beszélgetnek.

9 óra 2 perc: Berkes Angéla, a harmadikosok osztályfőnöke elmesélte, hogy az első órán mi mindent csináltak. Megbeszélték, melyik órára milyen könyvek, füzetek kellenek, hogy felesleges cuccok ne kerüljenek az iskolatáskába. Amire otthon nincs szükség, azt beszedte a tanító néni, hogy ezzel is könnyebb legyen a reggel. A folyosón néhány tanító nevetve mesélte, hogy az első nap még ők is eltévesztik, melyik emeleten járnak a nyáron felújított iskola falai között.

8 óra 54 perc: Megérkeztünk a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolába, ahol már javában tartanak az első osztályfőnöki órák. 9 órakor szünetet tartanak, mi a 3. A osztály második órájára, a 305-ös terembe ülünk be hamarosan.

8 óra 25 perc: A közepes körúton gond nélkül lehet haladni, csak a Kálvária sugárút környékén torlódnak fel kissé az autók az építkezés és útlezárások miatt.

8 óra 3 perc: Becsengettek. Csökkent a forgalom, a rendőrök is elvonultak a Madách utcából. Ráadásul parkolóhelyet is gond nélkül találni.

7 óra 52 perc: Megtelt a Madách utca, nehéz találni egy szabad parkolóhelyet. A forgalom lassú, de folyamatos, hamarosan becsöngetnek.

7 óra 43 perc: Egyre nagyobb a forgalom a Madách utcában, a rendőrök is egyre gyakrabban állítják meg a forgalmat, hoyg a gyerekek rendben átjussanak a túloldalra, az iskola oldalába.

De nehéz az iskolatáska - becsöngettek Szegeden is. Fotó: Németh Norbert (galéria)

7 óra 38 perc: A körúton a Mars térnél lassan dugó alakul ki - tudtuk meg Dakó Esztertől, aki kocsival érkezett a suli elé. Kislánya, Balla Petra harmadikat kezdi. Várta az iskolát, mert végre találkozik a barátaival.

7 óra 31 perc: A Madách iskola előtt rendőrök irányítják a forgalmat, hogy gördülékenyebb legyen. Egy apuka a kislányával át akart szaladni az úttesten, egy rendőr azonban figyelmeztette, hogy a kijelölt helyen keljenek át.

7 óra 25 perc: Megérkeztünk a Madách általános iskola elé, ahol egyre több kisgyerek érekzett meg nagyobbnál nagyobb csomagokkal. Biciklivel érkezett Sümegi Szandra és anyukája, Sümegi Beatrix. Azt mondták, "simán" megérkeztek, a z egyre nagyobb forgalom ellenére nem tartott tovább az út az iskoláig, mint máskor. Az idén másodikos Szandra elárulta: amióta megvan az új tolltartója, már nagyon várta, hogy megkezdődjön a tanítás.

7 óra 18 perc: Egyelőre nincs dugó a szegedi utakon. Az általános és középiskolákban szeptember elsején kezdődik a tanítás, a reggeli közlekedés ilyenkor kissé bonyolultabb. A közepes körút és a Tisza Lajos körút is járható, a Kálvária sugárúton számíthatunk lassabb közlekedésre a felbontások miatt.

Érdemes hamarabb elindulni, hogy később se legyen fennakadás és minden iskolás odaérjen becsengetésre a suliba.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. gróf 2010. szeptember 02. 10:16
  „Ságváriról mindig a Rogán jut eszembe!”
 • 20. gróf 2010. szeptember 02. 10:09
  „7. hozzászólás kisjani 2010.09.01. 12:09

  De volt, anyu bejárónőjének a fia nézte dvd-n a kötelező olvasmányt és megírattam vele az olvasónaplómat, a kis gyökér nagyon örült a használt bakuganomnak amit amúgy is ki akartam dobni mert már lehet kapni az újat!”
 • 19. sadaskia 2010. szeptember 02. 08:35
  „A Ságváriba sosem a csóringer panelszülök gyerekei jártak.A Rókus 2-be biztos másmilyen élményei voltak a gyereknek.Én is oda jártam nem mentünk nyaralni mi sehova, egész nyáron bandáztunk.Persze erről nehéz frappáns cikket írni.Kíváncsi lennék én a tisztes szülök adöbevallásaira:)”
 • 18. THE 2010. szeptember 01. 23:05
  „"Voltak Görög- és Horvátországban is. Hajót béreltek" van itt pénz, másnak még a Szegedi új fürdőre sem tellik...”
 • 17. csíkos_sál 2010. szeptember 01. 22:08
  „mindig mindig elő kell hozni az iskola nevét! miért?? kérdem én, mi köze a cikkhez?”
 • 16. penta_gramma 2010. szeptember 01. 17:28
  „Hát mit mondjak... Ságvárinak érdekes élete volt :D Volt benne kurázsi :D”
 • 15. zero 2010. szeptember 01. 16:29
  „Az iskola ennek az embernek a nevét viseli http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1gv%C3%A1ri_Endre”
 • 14. smaci 2010. szeptember 01. 16:07
  „Tisztelt Kövecske!
  Én elnézést kérek azoktól akiket megbántottam de én úgy gondoltam ,hogy van aki csak ezt tudja nyújtani”
 • 13. Toth_Ibrahim 2010. szeptember 01. 15:39
  „10 óra 10 perc Brigike kicsomagolta a szendvicsét, és jóízűen falatozni kezdte a finomságot
  10 óra 15 perc Brigikének egy kis szalámi darabka ragadt a felső ajkára, miközben pajkosan mosolyogva fogyasztotta uzsonnáját.
  10 óra 20 perc Brigike megette az uzsonnát, aztán a fóliát és a papírt is szelektíven dobta ki. Nagyon kacagott, a szalámi darabon pedig vidáman csillant meg a késő őszi napfény, amely sejtelmesen világította meg az iskola folyosóját.”
 • 12. Elendur 2010. szeptember 01. 15:36
  „Az 1. óra izgalmasabb volt:
  http://www.youtube.com/watch?v=V9YpeTAYRqU
  :D”
 • 11. Kövecske 2010. szeptember 01. 13:09
  „10.smaci
  Ne haragudj, de ez a hozzászólásod elég gáz. Azt sugallod, hogy aki szegényebb az kap szeretet ,törődést és odafigyelés,és szerez barátokat, akinek meg esetleg tehetősebbek a szülei arra nem figyelnek otthon,nem is szeretik és barátai sincsenek???? A Ságvári szeged legerősebb általános iskolája, így nem kell csodálkozni, ha erről cikkeznek. A kisebbrendűség pedig nem a gyerekekben van hanem a szülőben, aki ezt sugallja a gyerekébe......Én sem nyaraltam külföldön,de még a szegedi strandig sem jutottam el,mert számomra megfizethetetlen, de ettől még nem érzem magam másodrendű államporgárnak, viszont a gyerekem nem engedem ki a játszótérre "barátokat" szerezni....”
 • 10. smaci 2010. szeptember 01. 12:51
  „Miért csak a gazdagok iskolájában kerültek megkérdezésre illetve meglátogatásra a gyerekek? Talán a többiek kevesebbet érnek? És talán nem is nyaraltak külföldön de lehet hogy sokkal több öröm érte őket és talán szeretet, és oda figyelés. Számomra ez a cikk egy kicsit a szegényebbek semmibevételéről és kisebbrendűségéről szól hiszen ezzel a cikkel a gyerekekben már azt erősítjük, hogy ez a menő és a jó. És aki ezt nem engedheti meg magának az mit mondjon a gyerekének aki ezek után majd kérleli, hogy Ők is utazzanak el nehogy a többiek megszólják érte mert Ő csak itthon nyaralt esetleg a panelok rengetegében.Szerintem más iskolákat is meg lehetett volna keresni és nem csak egyet magasba emelni így például területi és egyházi iskolákat is. Így talán a gyerekeknek és a szülőknek sem fájna az hogy Ők nem nyaraltak Horvátországban stb., hiszen azt is itt olvashatnák , hogy xy, csak a játszótérig jutott esetleg a strandig de sok barátot szerzet.”
 • 9. Kaccat 2010. szeptember 01. 12:43
  „Szerintem a Tabánban is akad olyan aki külföldön nyaralt ;-)
  Itt sem sorolták fel mind a 30 nevet, még erről sem sikerült normálisan írniuk, arról mit írtak voltak, hogy Pistike nem mesélt semmit, mert szégyellte, hogy ők nem voltak sehol, vagy nem szégyellte (miért is kellene) csak nem tudott mit mesélni...

  a könyvekről majd irodalomórán esik szó, gondolom :-)”
 • 8. dublini 2010. szeptember 01. 12:12
  „Na akkor hogy van ez? Pár napja arrol volt rengeteg cikk, hogy milyen kevéssé vannak megfizetve a dolgozók,
  itt pedig arrol szólanak, hogy az osztálybol mindenki külföldön nyaralt.....Félreértés ne essék: nem sajnálom tőlük, csak nem értem... :(

  Lehetne egy ilyen cikket késziteni, mondjuk a Tabán általános iskolában is?”
 • 7. kisjani 2010. szeptember 01. 12:09
  „Könyvélménye senkinek sem volt?”
 • 6. Kaccat 2010. szeptember 01. 11:52
  „hát ez nagyon izgi...

  micsoda változások, anno 45-kor csöngettek ki, és egészkor be... (és hogy vártuk 40-kor a jelzőcsengőt, hogy mindjárt vége az órának :D:D:D)
  most pedig egész óra 5 perckor csengetnek ki???”
 • 5. niagara 2010. szeptember 01. 11:26
  „Miért nem Che Guevara általános iskola?”
 • 4. Herli 2010. szeptember 01. 11:19
  „Ki mondja, hogy szegénység van itt! Mindenki nyaralt, utazott, szórakozott a nyáron !!”
 • 3. tótkomlósi 2010. szeptember 01. 10:50
  „Én folytattam volna a főcímet azzal, hogy a negyedik emeleten az ötödik ajtó mögött......”
 • 2. daimler 2010. szeptember 01. 09:20
  „Igaz is, a tanteremből majd kiválóan szemmel lehet tartani a pillanatny közlekedési helyzetet:)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szittya motorostalálkozó Pusztaszeren

Pusztaszer - Hogyan kapcsolódik egymáshoz a motorozás és az ősmagyarság? – a választ… Tovább olvasom