Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Elszaladt a rokkantkártyával parkoló hondás

Szeged - Kósa Lajos javasolja: kobozzák el a jogtalanul rokkantkártyával parkoló sofőrök autóit. Szegeden évi százmilliós díjkiesést okoznak a potyázók. A Mars téren 10-ből 9 autós nem fizet.
Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő a minap azt javasolta: a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával jogtalanul ingyen várakozóknak fél évre kobozzák el a járművét. Csütörtökön órákig jártuk a várost, a Mars és a Széchenyi téren is rokkantkártyával várakozó autósokat kerestünk.

A Mars téren közel egy órán keresztül vártuk annak a rokkantkártyával parkoló Peugeotnak a sofőrjét, akinek autója dugig volt zsákos krumplival, zöldséggel, de még az anyósülést is többtálcányi tojás foglalta el. A Széchenyi téren egy kör alatt több olyan nagy értékű, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával várakozó autót, Mercedest, BMW-t láttunk, amelyről nem derült ki: tulajdonosa vagy a vele utazó mozgássérült miatt szükséges a kártya. A jogos felhasználók több fórumon is megjegyezték: attól, mert valaki mozgáskorlátozott, nem biztos, hogy szegény is, járhat drága autóval.

Rokkantkártyák, luxusautók, rokik nélkül part N. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Fekete Sas utcában a parkolóőrök egy kék, sport Hondára mutattak, miközben elmondták: a Takaréktár és Horváth Mihály utcában kedvünkre gyönyörködhetünk a szebbnél szebb, rokkantkártyával várakozó autókban. – A Hondából még egészségesen is nehéz kimászni – magyarázták. A szomszédos ház árnyékában két fiatal várakozott: egy érettségiről hazafelé tartó lány és barátja a parkolóőrök láttán meglehetősen ideges lett. Amikor az őrök hátrahagyták a sport Hondát, a két fiatal a kocsihoz futott, bepattant, a rokkantkártyát a kesztyűtartóba dobta, és elszelelt.

Rokkantkártyák, luxusautók, rokik nélkül part N. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Szabálysértés, közokirat-hamisítás

– Ha egy autó jogosulatlanul várakozik a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen, a rendőr 5 és 50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabhat ki. Hat hónapon belüli ismétlés esetén ez a bírság akár 70 ezer forint is lehet – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Hozzátette: ha az autós valódi, de más nevére kiállított, hamis, illetve hamisított mozgáskorlátozott-igazolvánnyal parkol, a rendőr közokirat-hamisítás bűntette megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményez, a sofőrt elő is állíthatja. A bíróság akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat.

A mozgáskorlátozottak egyesülete szerint a fejekben is rendet kellene tenni, hogy az autók ép sofőrjei a bevásárlóközpontokban se foglalják el a számukra fenntartott helyeket. – Hamarosan elkezdődik a kiadott kártyák felülvizsgálata, jelentősen szigorodott a jogszabály – tudtuk meg Tóth Margittól. – Jelenleg sehol sem lehet a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványához hozzájutni, még várni kell a bizottság felállítására – fogalmazott a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Szerinte jogtalan használat esetén túlzás lenne elkobozni az autót.

A rokkantkártyával jogtalanul parkoló autósok a városnak is milliós díjkiesést okoznak. – Évente többször mérjük fel a közterületi fizetőparkolók igénybevételét. 2002-ben csak 5 százalék körül, 2012-re már 30 százalék fölött mozgott a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal parkoló autók aránya. A legriasztóbb képet a Mars tér és környéke mutatja: 2011-ben utóbbiak aránya többször elérte a 90 százalékot – tudtuk meg Tóth István Tibortól. A Szegedi Közlekedési Kft. igazgatója elárulta: Szegeden a belvárosban naponta 5-15 ezer parkolás történik. Óvatos becslés: a jogosulatlanul parkoló autósok évente 100–150 millió forinttal károsítják meg az önkormányzatot.

Probléma lehet az elkobzásból. Több internetes fórumon is felmerült: ha hat hónapra elveszik az autót, ki fizeti a tárolást, az esetleges sérüléseket? Az SZKT Szegeden a közterület-felügyelők kérésére dolgoztatja a pókos autót. A társaság egy elszállított és ki nem váltott gépkocsi után napi 1524 forint tárolási díjat számol fel. – A vitás helyzeteket megfelelő szintű, szükség esetén bíróság előtt is helytálló dokumentálással és biztosítással igyekszünk kiküszöbölni, minimalizálni – mondta az SZKT igazgatója.

* * *

Szabálysértés, közokirat-hamisítás
– Ha egy autó jogosulatlanul várakozik a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen, a rendőr 5 és 50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabhat ki. Hat hónapon belüli ismétlés esetén ez a bírság akár 70 ezer forint is lehet – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Hozzátette: ha az autós valódi, de más nevére kiállított, hamis, illetve hamisított mozgáskorlátozott-igazolvánnyal parkol, a rendőr közokirat-hamisítás bűntette megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményez, a sofőrt elő is állíthatja. A bíróság akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. füzy 2012. május 19. 08:36
  „Bocsi az előzőekért, a 91. "menyh...stb" téves cím, nem is tudom, hogy került ide. Term. füzy vagyok, és 86. bambinaXX-nek szólt az írás...”
 • 91. menyhártzsuzsanna 2012. május 16. 07:08
  „86. bambinaXX , köszönöm a kioktatást, de val. nincs rá szükségem, és nem csak azért, mert Te még pikáns gondolat sem voltál, amikor én már azokat a járdákat, utakat építettem. A szemléletem sem "szocis", ahogy Te gondolod, sőt! De az igazság az mindig, minden rendszerben igazság. Ha FIGYELMESEN még egyszer elolvasod, amit írtam, akkor megérted. A lényeg: amit akkor tőlünk elloptak, abból most (no jó, nem írom le, kik és milyen alakok, mert a moderátor bácsi megharagszik?!) egyesek milliókkal tömték tele a zsebüket. És egy ország kirablása, szétlopása nem a szocializmus, vagy a kapitalizmus lényege, hanem emberek bűne, amiért előbb vagy utóbb de felelni kell pártállástól függetlenül. Ami ma nálunk megy,azt a következőképpen tudnám Neked megvilágítani: adj nekem 30 millió forintot, ebből én 5 millát ellopok, a többiből fölépítem a házadat ahova beköltözhetsz és utána fizetsz nekem minden hónapban (mondjuk) százezer forint lakbért + a rezsit...ügyes!”
 • 90. Queenmargareth 2012. május 13. 19:08
  „83. vélemény 2012.05.12. 17:05 hol olvastad azt, hogy én védem Botkát?
  meg sem említődött:)))))))))))”
 • 89. Besenyő_Pistabácsi 2012. május 13. 18:03
  „Én a múltkoriban egy piros amerikai sport cabriót láttam roki papírral parkolni.”
 • 88. Anmari51 2012. május 13. 18:03
  „Anmari51
  Nem csak törvénysértés, de az igazi jogosultakra nézve nagyon megalázó is főleg ha "pofátlanul" a részükre fenntartott parkoló helyre áll be a parkoló igazolványt jogtalanul használó gépjárművezető. Igen a belvárosban akár naponta végezhetnének a közterületfelügyelők olyan célú ellenőrzést, hogy kiszürjék az illetéktelenül rokkant parkoló igazolványt használókat. Belvárosi lakos lévén idönként egy egy utcán végig haladva saroktól sarokig össze számolom hány rokkant parkoló igazolvánnyal parkoló autó áll. Rendszeresen tíz fölötti a végszámom és többsége nagyértékű, nagy méretű nyugati autó. Mivel itt szinte minden utcában van magán orvosi rendelő és ügyvédi iroda lehet találgatni ki használja jogosultan és anélkül. Ha jól tudom szakorvosi vélemény alapján állítja ki a házi orvos az igazolást melynek birtokában meg az okmányirodában adják ki a rokkant igazolványt, azt mondják nekik nincs mérlegelési joguk. Aki ott ilyen igazolással jelentkezik kiadják a rokkant igazolványt. Azt még gondolni sem merem, hogy ezzel a rend őrei foglalkozzanak hiszen ekkora létszám és ezer más fontosabb felafat mellett ez képtelenség volna. Évek óta szabálysértésnek minősül gépjármű vezetés közben a mobilozás hát ezt is szoktam figyelni és számolni. Meggyőződésem, hogy helyre állítható volna a szabályszegőktől beszedett bírságból a város költségvetésének igen jelentős része még akkor is ha osztozna a rendőrség a várossal a befolyt pénzen. Erről is számlálhatatlanul sok helyen megjelent már újságcikk csak foganatosítás maradt el úgyan ez elmondható a "csaló" rokkant igazolvánnyal parkolók elszámoltatását. Vagy legyen ingyenes, vagy legyen következetesen szigorúan ellenörzött és szabálysértési bírsággal büntetve minden szabályt sértő és majd nem lesz merszük a szabályok semmibe vételére a most még szabályszegőknek!”
 • 87. bambinaXX 2012. május 13. 16:59
  „4. Egyetértek!! nem is értem, miért nem csinálják ezt máris?!

  Egyébként valószínű, hogy az 50-70es bünti nem elég elrettentő: emelni kell!!!”
 • 86. bambinaXX 2012. május 13. 16:54
  „75. füzy - bár a régi rendszer nem a te hibád, de nem ártana némi szemléletváltás, olvass MAI közgazdaságtant,
  hogy láss túl a marxista-leninista elméleteken.. off vége.”
 • 85. Ellenzéki 2012. május 13. 08:32
  „Komolyra fordítva a szót!
  Korábban volt egy fazon az egyik város t.önkormányzatánál aki egy megfelelő összeg ellenében - természetesen neki fizetve - bárkinek csinált ilyen kártyát.
  Korábban itt is osztotta az észt, olykor olykor.”
 • 84. Ellenzéki 2012. május 13. 08:29
  „Elszaladt, mert meggyógyult!”
 • 83. vélemény 2012. május 12. 17:05
  „79. Queenmargareth
  Hiába véded Botkát ő is nyakig benne van az erkölcsrombolásban Gyurcsány tanítványaként.”
 • 82. vélemény 2012. május 12. 17:02
  „"80. Kicsinyuszi
  Miért nem készítenek olyan kártyákat, aminek .."
  A rokkant kártya bizniszben másodlagos a technika.”
 • 81. kokorcsin 2012. május 12. 14:25
  „" Linka 11"-re reagálva, de bizony nagyon nagy baj ez az országnak, mert ebből is az derül ki, hogy nagyon sok az indokolatlan rokkantnyugdíjas, akik nem a betegségükkel szerezték meg a papírjaikat. Már a kocsikat nézve is az látszik, hogy ők nem szegény emberek, ja és nekik a milliók mellé jár még a rokkant nyugdíj, meg a rokkant kártya is.
  De még nagyobb baj a sok szerencsétlen betegnek, akitől elveszik a lehetőséget (rákosok, mozgáskorlátozottak, stb.), akik tényleg betegek, esetleg járó képtelenek és ha van is a családnak autója, mert a beteget valamivel szállítani kell az orvoshoz, ő nem jogosult a rokkant kártyára, mert nincs meg a megfelelő rokkantsági fokozata. Arról nem is beszélve, hogy éljen meg 27.000 Ft-ból. A lényeg az, hogy csökkenteni kell a rokkantak számát, és a betegeket dobják ki a rendszerből. A jómódú réteg mindent visz. A betegnek meg Tajgetosz.”
 • 80. Kicsinyuszi 2012. május 12. 13:47
  „Miért nem készítenek olyan kártyákat, aminek mind a két oldalán rajta kellene, hogy legyen egy ellenőrizhető sorszám? Aminek utána tudnának nézni az ellenőrök :) Könnyen meg lehetne fogni a csalókat, csak tenni kéne érte, és nem folyton nyavalyogni...”
 • 79. Queenmargareth 2012. május 12. 11:39
  „73. DobóI 2012.05.12. 04:40
  az előző 8 év, mi?:)ideje lenne feljavítani, vagy kibővíteni, mert így a fidesz is bőven beleesik.....”
 • 78. vélemény 2012. május 12. 11:07
  „76. Hétszűnyűkapanyányimonyók
  Nem Neked kellene akciózni, hanem a hatóságoknak.”
 • 77. vélemény 2012. május 12. 11:05
  „"75. füzy
  Nekem pl. három gerincsérvem van, műtetni nem engedtem, így még tudok járni."
  "Csontkovácsnál" jártál már?”
 • 76. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 12. 09:47
  „Kellene egy olyan kamera ami valós idejű felvételt azonnal tol is fel a netre/tárhelyre, tehát nem SD-re menti, mert ha valami izomagyú kikapja a kezemből a kamerát miközben lebuktatom megmarad a bizonyíték, mehetünk a bíróságra, még látlelet se kell XD”
 • 75. füzy 2012. május 12. 08:25
  „Nem csak az a rokkant, aki kerekesszékkel közlekedik. Nekem pl. három gerincsérvem van, műtetni nem engedtem, így még tudok járni. Viszont egy rossz mozdulat, vagy megfázás, huzat esetén görbe maradok, és csak így tudok vánszorogni. Valóban sokszor látom, hogy kártya nélkül parkolnak a rokkantaknak kijelölt helyeken ( lehet, ők szellemi rokkantak? bár akkor hogy van jogsijuk? ) nos őket valóban büntetni kellene.
  Egyébként az én korosztályom még emlékszik rá: Szegedet, a szegedi utakat, tereket MI építettük, a MI PÉNZÜNKBŐL ÉPÍTETTÉK, ( mint mindenütt az országban!!!) és most azok a jöttment nyikhajok akarják szedni tőlünk a pénzt, akik mindezért semmit nem tettek, de most tartják a markukat? ( van aki még emlékszik arra az időkre, amikor 2-3.000 ft volt a fizetésünk? Nos a mai és az akkori forint-különbözetből épültek az utak, abból volt ingyenes a tanulás, az egészségügyi ellátás, abból épültek a vállalati üdülők, ahol olcsón nyaralhattunk, stb. Most mindezeket valakik ellopták tőlünk ("kiprivatizálták"!) és az ingyen, vagy fillérekért ölükbe hullott javakból milliomosok lettek, és további milliókat akarnak bezsebelni rajtunk. Gazdagok lettek, de a pénzzel csak hatalom jár, sem ész, sem tisztesség, úri modor, sem becsület nem velejárója. Lehetnek "vörös-bárók", "zöld-vagy narancsos bárók" de soha nem lesznek "kékvérűek". Bocsi, ha kicsit "elkalandoztam".”
 • 74. ERNŐKEDAF 2012. május 12. 08:15
  „Meg kell szüntetni a rokkant kártyát és kész...Ennyi rokkant az egész EU-ban nincs mint Magyarországon!”
 • 73. DobóI 2012. május 12. 04:40
  „68. StencilAtya 2012.05.11. 20:56

  Kicsit tévedsz csak: Ez az előző 8 év alatt vált rutinná. de mivel ez a város még mindig szoci vezetésű innen még csak meg sem próbálja a városvezetés kiirtani (Lehet, hogy Botkáné is igy parkol a terepjárójával a nagyáruház előtt?).”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fák és albérlőik a füvészkertben

A Madarak és fák napját a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében egész hetes programmal ünneplik. Tovább olvasom