Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Elszálltak a pollenadatok

Szeged - A nagyon magas országos átlagnak több mint a dupláját regisztrálták pollenekből a szegedi mérőállomáson. Ez a szint a nem allergiásokat is veszélyezteti. A szakértő szerint idén kiirthatatlanul elszaporodott a fertőző gyomnövény.
A szokásosnál hűvösebb, csapadékosabb nyárkezdet után országszerte elborították az elhanyagolt területeket az allergén gyomok. A sok helyütt embermagasságú gaz virágjai most már ontják a fertőző virágporszemcséket. Csongrád megyében – a hatóság adatai szerint – a legfertőzöttebb a Duna–Tisza közötti terület, azon belül is a Homokhátság, valamint Szeged és Csongrád környéke. Legrosszabb a helyzet a tarlókon és a parlagon hagyott földeken, illetve azokon a területeken, ahol a belvíz levonulása után nem nőtt ki más, csak az égig érő gyomtenger.

Az allergiások 85 százaléka a parlagfűre érzékeny. – Ez a legelterjedtebb gyom hazánkban, képes négy hónapig virágozni, ami az allergiásoknak különösen nagy fizikai megterhelést jelent. A magja akár 30 év elteltével is kihajt. Egyetlen embermagasságú parlagfűről 8 milliárd pollenszem kerül a levegőbe. Óriási szám, főként ha hozzátesszük, hogy az allergiásokat már köbméterenként 20 virágporszem is irritálja – tájékoztatott Juhász Miklós aerobiológus. A tisztiorvosi szolgálat környezet-egészségügyi intézetének legfrissebb – augusztus 16. és 22. közötti – mérései az egész ország területén nagyon magas átlagot mutatnak: 180 pollent a levegő köbméterében. Szegeden ennél is többet regisztráltak az elmúlt két hétben: majdnem 300-at. Előfordult egy hete olyan napi rekord is, hogy 400 parlagfűpollent számoltak; ez már olyan magas érték, ami a nem allergiásokat is veszélyezteti.


A szakember elmondta, idén annyira elterjedt a parlagfű, hogy szinte kiirthatatlan. Az pedig tévhit, hogy a szél és az eső számottevően javít az áldatlan állapotokon. Ahhoz, hogy a csapadék „kimossa" a levegőt, többnapos folyamatos esőzésre lenne szükség. A parlagfű pollenjei akár 80–100 kilométert képesek repülni, tehát a széllel újabb utánpótlás érkezik. Hasonló pollenproblémával küzdenek a szomszédos országok; Romániában, Szerbiában és Észak-Olaszországban is nagyon nagy a parlagfű-szennyezettség.

Belvíz után burjánzott el a parlagfű – a nem allergiásokat is veszélyezteti. Fotó: DM/DV
Belvíz után burjánzott el a parlagfű – a nem allergiásokat is veszélyezteti.
Fotó: DM/DV

Eddig egymillió a bírság

Két hónapja büntetik a parlagfüves területek tulajdonosait. A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága eddig 250 eljárást indított. Türelmi időt adtak a gyommentesítésre – a szaktárca vezetőjének felhívására – azoknak a gazdáknak, akiknek a földjét belvíz sújtotta. 200 esetben rendeltek el közérdekű védekezést, összesen egymillió forint bírságot szabtak ki. A legmagasabb büntetés 150 ezer forint volt. A szegedi önkormányzat 89 bejelentést vizsgált összesen 375 ingatlannal kapcsolatban. Ezek közül csak egy ügyet továbbítottak a talajvédelmi hatósághoz, hogy bírságot szabjon ki.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. spiler 2010. szeptember 02. 16:27
  „önkormmányzatnak is van feladata,tegye ne csak bümtit szabjon ki ...........”
 • 35. CID 2010. szeptember 02. 13:59
  „32. hozzászólás Brianelete 2010.09.01. 22:14

  Sajnos nem 1-2 emberről van szó hanem minden 3. emberről.

  Ez így eben a formában nem igaz, hogy minden 3. ember allergiás a parlagfűre. Már bocs. Szép nagy családom van, tudtommal senki nem allergiás rá.
  Teljesen kiirtani lehetetlen szerintem, úgyhogy mással kellene próbálkozni.”
 • 34. szilléri 2010. szeptember 02. 07:57
  „Ideális munka a gazirtás a munkára és szocsegélyre várok részére!”
 • 33. CineDOG 2010. szeptember 01. 22:52
  „Az a büdös nagy helyzet, hogy napok óta nagy a szél felénk, de ma valami eszméletlen tombolt. Még most is. Ez meg a hideg párás idő együtt nem csak a polleneket viszi szanaszét, meg a sok egyéb port, meg szart, hanem a bacikat, vírusokat is. Késő téltől nyárig volt egy Daikin légtisztítóm, valami hihetetlen az a gép. Most nincs mese, újra kellett vennem egyet a frigotradetől, mert már szellőztetni sem lehet a lakásban, hogy odakinről ne nyomuljon be ezerrel minden a széllel. Egyből pirosba váltanak az érzékelői a légtisztító gépnek, és nagyobbra kapcsol. Amúgy falun lakom, és mikor még ment a fűtés a házakban, akkor is szellőztetés után bekapcsolt, mert érzékelte a kéményfüstöket.
  Tele az ország munkanélküliekkel, és közmunkát is lehetne találni ezernyit, nem tudom miért nem teszik. Rákellene a hivataloknak feküdnia témára, és folyamat kaszáltatni a gyomos részeket. Mert a gyom, a gaz úgy nő, mintha húznák. Komolyan mondom, a fűvel kéne keresztezni ezeket, hogy a fű legyen kiírthatatlan. :)
  A lényeg, bent már jó lenni, vége a prüszküléseknek, orrdugulásonak, orrcseppeknek.”
 • 32. Brianelete 2010. szeptember 01. 22:14
  „Sajnos nem 1-2 emberről van szó hanem minden 3. emberről.”
 • 31. Brianelete 2010. szeptember 01. 22:05
  „30. hozzászólás CID 2010.09.01. 21:50

  Örülök annak hogy te még hangsúlyozom még nem vagy allergiás rá. Sajnos én 5 éve egyik napról a másikra lettem az. Hidd el nem kívánom senkinek még neked sem. Nem csak a taknyom és a nyálam van egyben, hanem a szemem vörös viszket nem viszketget hanem ki tudnám kaparni. Nem tudok tv-t nézni, nem tudok olvasni, zavar a munkámban. Amellett a torkomban állandó viszkető érzés. Idén odáig fajult a dolog hogy kénytelen voltam steroidot adatni magamnak injekcióban mert kb. 27 ezer forintot költöttem el augusztusban allergiás szerekre Szemcseppek, orrcseppek, tabletták amik valami miatt nem igazán csökkentették a panaszaimat.
  Ilyen tünetekkel ami merőben más mint egy megfázás nagyon nehezen tudsz melózni.
  Ha annyira tetszik az illata ajánlom vágott növényként vidd be a szobádba. De vigyázz ha gyerek is van a közeledben, mert nála könnyebben kialakul az asztmatikus roham a pollenjétől.
  A maszk nem segít.”
 • 30. CID 2010. szeptember 01. 21:50
  „20. hozzászólás pq 2010.09.01. 19:01

  Engem pl. egyáltalán nem zavar a parlagfű,( sőt a családomban senkit ) múlt héten is irtottam egy keveset, amit a traktor nem tudott lekaszálni. Igazándiból nem értem, miért kell nem kevés pénzt áldozni rá, hogy egy-két polgártársnak le legyen taknya nyála egyben ? Nagyon szép dolog, hogy állambácsi büntet, és más ...... veri a csalánt, pláne annak fényében, hogy az utak széle tele van parlagfűvel, amit ugye a közútkezelőnek kellene írtani. Ha majd saját területükön kiirtják a parlagfüvet ( ami egyébként szép, és jó illatú gyógynövény ), akkor büntettgessenek.

  Egyébként nem lenne olcsóbb megoldás, ha az allergiások maszkot hordanának ? :)”
 • 29. ValakiaSOKKözül 2010. szeptember 01. 21:24
  „28. hozzászólás cumania 2010.09.01. 21:13

  gyorsabbnak gyorsabb....csak tudod valaki azért kapja a nem kevés fizetését az én adómból, hogy intézkedjen....
  Túl sok irodistát tartunk el, s nem látszik az elvégzett feladatokon, hogy a körömreszelésen kívül is csinálnak valamit....”
 • 28. cumania 2010. szeptember 01. 21:13
  „25. hozzászólás Grabowsky 2010.09.01. 20:34
  Akkor mi lett volna, ha kihúzod azt a gazt? Gyorsabb, mint telefonszámot hajkurászni... :)”
 • 27. NTK 2010. szeptember 01. 21:04
  „.... és a természetvédelmi területekkel mi a helyzet? Dóc környékén is érdemes lenne szétnézni. Van ám ott is látnivaló...”
 • 26. zaporozsec 2010. szeptember 01. 20:59
  „Hol vannak ilyenkor a segélyesek,meg a közmunkások?
  Botrány,hogy én hülye adózom,mint a barom,azt a sok punnyadt ..... meg nem szedi a gazt!
  <moderálva..>”
 • 25. Grabowsky 2010. szeptember 01. 20:34
  „A Mars tér mellett az utat elválasztó beton mellett felgyülemlett koszban már majdnem egy méteres, bár a nap majdnem kisütötte, a tegnapi esőtől erőre kapott, szépen növekszik...

  Kellene az a fránya bejeltő szám!...”
 • 24. Gollam 2010. szeptember 01. 20:01
  „Kedves Logaritmus!
  A közterületek rendben tartásáért vajon ki a felelős??? Még ilyenkor, kampánykor sem fontos csak a villamos???”
 • 23. Nyomozo 2010. szeptember 01. 19:52
  „"751510" Felesleges lett volna közölni, hiába jelented be nem tesznek semmit. A múlt évben bejelentettem, helyszínbejáráskor megállapította az előadó aki igazán a növényeket sem ismeri, hogy négyzetméterenként mindössze 5-10 növénytalálható, így ez nagyon sekély mértékben szennyez. Közölte, hogy egyébként is október 1.-jég kötelező az irtás, ekkor szeptember közepe volt. Az idén nem tettem bejelentést. 375 esetből egyet találtak arra érdemesnek, hogy birságoljanak. Az illetékesek elmehetnének parlagfüvet szedni, mindenki jobban járna.”
 • 22. 751510 2010. szeptember 01. 19:31
  „Khurva jó, hogy a cikk minden idióta adatot leközöl, de a parlagfűbejelentő számot elfelejti.”
 • 21. cumania 2010. szeptember 01. 19:31
  „Itt az eredménye, a fene nagy civilizációnak! Az a rengeteg agyontartósított, agyonmanipulált műkaja, a zöldség-gyümölcs agyonmérgezve, a levegő agyonszennyezve... minden műanyag...
  Ezen kellene változtatni, amíg nem késő! Hiába irtják a parlagfüvet, ha nem marad egy sem, akkor majd lesz más! Amíg a nagyon okos ember a természet ellen harcol és nem a saját hülyesége ellen, addig csak rosszabb lesz! Sajnos ez tudatos hülyeség, amit egyesek pénzéhsége irányít!”
 • 20. pq 2010. szeptember 01. 19:01
  „Kívánom, hogy akik nem írtják ezt a gazt, azoknak olyan éjszakáik, nappalaik legyenek,mint nekem és allergiás társaimnak!! Költsön annyi pénzt az orrsprayre, gyógyszerre, vagy még többet!!!!”
 • 19. ValakiaSOKKözül 2010. szeptember 01. 18:36
  „15. hozzászólás neso 2010.09.01. 16:44

  Nem én akarok eladni, bár kétségtelen, hogy eredmény esetén nem leszek elfelejtve.
  Megértem az írásod, bár azzal messze nem értek egyet, mert a saját szememmel tapasztaltam, hogy egyes allergiás betegeknél miként változik a helyzet.
  Tudod amikor 100 használóból 75 azt mondja, hogy jelentősen más lett a komfortérzete, és sokkal ellenállóbb, tünetmentesebb akkor is, ha erősen szennyezett helyre megy...no azok a meggyőző dolgok.
  A gyógyszerek nem gyógyítanak, azok max tünetmentessé tesznek és közben a szervezetet oly módon hozzászoktatják, hogy az maga nem is próbál megoldást találni”
 • 18. busch 2010. szeptember 01. 17:40
  „A városvezetés undorító és alkalmatlan...mindent az árvízre hárítanak spórolnak vagy ellopják a pénzt
  nem kéri senki sem számon,nincs elszámoltatás.
  A szúnyogírtásrol is csak annyi,hogy sokkal többe került de,hogy hova mennyit és mit szórtak semmi nyoma.”
 • 17. Logaritmus 2010. szeptember 01. 17:02
  „Kaszálni kellene a városban, mindenki a saját portáján és előtte, a külterületeken pedig legeltetni birkákkal.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged-kártyával csak 200 forint a Rembrandt-tárlat

A REÖK világhírű alkotókat bemutató sorozatában ma 17 órakor Botka László polgármester nyitja meg a Rembrandt rézkarcai című kiállítást. Tovább olvasom