Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Eltérően vallottak a Smaragd tolvajai

Beismerő vallomást tett a bíróságon az a két férfi, akiket az ügyészség a szegedi Smaragd ékszerüzletben különösen nagy értékre elkövetett lopással vádol. Az ügy harmadrendű vádlottja azonban állítja: semmi köze nincs a Smaragd páncélszekrényének kipucolásához.
– Bűnös vagyok, megbántam amit tettem, a rendőrségen tett vallomásomat fenntartom – jelentette ki a hódmezővásárhelyi T. Imre kedden a Szegedi Törvényszéken. Az ügyészség őt és két társát azzal vádolja, hogy 2012 októberében – ahogy írtuk – a szegedi Kígyó utcai Smaragd ékszerbolt alatti pincéből megfúrta az üzlet Wertheim-záras páncélszekrényét, ahonnan 105 millió forint értékben vittek magukkal ékszereket és készpénzt. A vádlottak az értékeken megosztoztak, majd az ékszerek egy részét a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi osztályán, a Sándor-palota alosztályon dolgozó fővárosi rendőr, D. Attila segítségével próbálták továbbértékesíteni.

A volt rendőr az ékszereket 2013. január 3-án Battonyán megvételre ajánlotta fel egy német állampolgárságú ékszerkereskedelemmel foglalkozó orgazdának és feleségének, és azok egy részét a kialkudott vételáron át is adta nekik. A nála levő többi ékszert a rendőrség a házkutatásban megtalálta, a német párra az M5-ös autópályán csaptak le a rendőrök: az ellopott értékből 15 millió 656 ezer 275 forint térült meg.

A tárgyaláson. Fotó: Karnok Csaba
A tárgyaláson. Fotó: Karnok Csaba

Az első rendű vádlott T. Imre korábbi vallomásait a bíró olvasta fel. A férfi elmondása szerint a lopás ötlete a másod rendű vádlott M. Zsolt fejéből pattant ki, akinek egyik ismerőse, az ügy harmad rendű vádlottja, Zs. Mihály egykori rendőr a Kígyó utca 2. szám alatt lakott, amely házban az ékszerüzlet is áll. Hónapokig tervezték a lopást, Zs. Mihály ezért – T. Imre vallomása szerint – többször járt az ékszerboltban, hogy megtudja a páncélszekrény pontos helyét, és még videofelvételt is készített mobiljával az üzletben.

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén fúrtak fel először, de rossz helyre, így tervükkel akkor felhagytak. T. Imre és M. Zsolt segítségére ekkor a pusztaszeri B. Pál volt, aki a környéken őrködött a fúrás ideje alatt. A két tolvajt a kudarc sem lombozta le, október 21-én újra próbálkoztak, ekkor már T. Imre elmondása szerint Zs. Mihály biztosította a környéket. A sikeres lopás után az aranyat a Kígyó utcai lakásban harmadolták szét, majd az üres ékszeres dobozokat T. Imre és M. Zsolt az árvízi emlékműnél a Tiszába dobta.

A Roosevelt téri halászcsárdánál találkoztak ezután Zs. Mihállyal, aki felajánlotta, hogy sógora – a német ékszerkereskedő – lenne megfelelő a lopott ékszerek megvételére. T. Imre a maga részét ezért Zs. Mihálynak adta, míg M. Zsolt a sajátját később Budapesten D. Attilánál rejtette el azzal, hogy az áru lopott, és azt szintén a német férfinek kínálja fel eladásra. T. Imre arról nem tudott számot adni, hogy az ő, és Zs. Mihály része az ékszerekből hova tűnhetett.

M. Zsolt szintén bűnösnek mondta magát, de kijelentette: a lopáskísérletben és lopásban Zs. Mihály nem vett részt, D. Attilának pedig nem volt tudomása arról, hogy a neki Budapesten átadott ékszer lopott volt, ahogy ennél fogva a német férfinek sem. Zs. Mihály ártatlanságát hangsúlyozta, a volt zsaru fotókkal bizonyította, hogy 2012 júniusa és szeptembere között Battonyán volt, az október 23-i hétvégét pedig családjával töltötte, a lopás időpontjában még a környéken sem járt, amit a Klauzál téri egyik bank kamerája is igazol. Ő este háromnegyed nyolckor ért haza a kamera felvétele szerint, miközben a két tolvaj fél nyolc után távozott az ékszerboltból, utána már ki se mozdult, így a halászcsárdánál sem lehetett jelen. Terepfelmérési céllal sosem járt az ékszerboltban, videofelvételt sem készített.

– Ha ékszerlopásra adnám a fejem, nem azt rabolnám ki, amelyik a házamban működik. M. Zsolttal ismerjük egymást, többször találkoztunk 2012 folyamán, de a lopásban nem vettem részt, arról nekem egy szót sem szólt – mondta. Szerinte T. Imre azért akarja belekeverni az ügybe, mert tudja, hogy tehetős, és nem akarja majd egyedül fizetni a büntetés pénzügyi részét. A tárgyalás további vádlottak és tanúk meghallgatásával folytatódik majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 éve érettségiztek

A Szegedi Gépipari Technikum Erőgépészeti Tagozatának 1954-ben végzett IV/B osztálya június 14-én… Tovább olvasom