Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Eltűnik a kesze-kusza Mars tér

Szeged - Az építők – bontók – dolgoznak, az őstermelők, kereskedők árulnak: így megy most az élet a szegedi Mars téren. Még nem áll az összes asztal az ideiglenes placcon, ezért reggelente az érkezési sorrend szerint foglalják el a helyeket az árusok.
Nagy piac volt tegnap a Mars téren, az akár barátságosnak is mondható, plusz 2 fokban sokan árultak és sokan vásároltak. Január eleje óta szerelik össze az ideiglenes árusító hely asztalait, a sátrak tartószerkezetét a parkolóban, de még van munka bőven.

Mivel nem áll az összes asztal és itt-ott hiányzik a sátortető is, az árusok nem tudják elfoglalni a tavalyi liciten elnyert és megvásárolt helyüket. Ezért hajnalonta az érkezési sorrend dönt – mondta egy mórahalmi asszony, aki nem árulta el a nevét. Hozzátette: ez persze nem megy hangos szó, morgolódás nélkül. Szerencsére télen sokan nem jönnek ki árulni, ezért mindenki le tud pakolni.

Bontás és építés a Marson. Fotó: Karnok Csaba
Bontás és építés a Marson.
Fotó: Karnok Csaba

Maróti József szegedi méhész úgy értesült, a hétvégéig, legfeljebb 20-áig az érkezési sorrendhez kell igazodni, de ezt előre tudták. Tegnap fél 6-ra ért ki a Mars térre, szomszédja foglalt neki helyet, pontosabban vele osztoztak meg egy asztalon. Ő is licitált a sorszámára, már most mondogatja a vevőinek, hol találhatják meg a jövőben. Mi számít jó helynek? Azt az élet dönti majd el, hiszen nem tudni, hogyan mozog majd a jónép.

Az év és a bolt azonban szemlátomást beindult az árusoknál. Adták-vették tegnap a portékát, az élénk társalgás háttérzaját pedig a munkások szolgáltatták: vijjogtak a fúró-vágó szerszámok, fémes csörrenéssel estek egymás tetejére az öreg nagycsarnok bontásra ítélt részének darabjai. Most látszik csak igazán, milyen „ipartörténeti" anyagokból kókányolták össze évtizedekkel ezelőtt a húsárudák birodalmát. Készül az a deszkakerítés is, amely az építési területet határolja. A már álló falakon eligazító táblák mutatják a gyalogosoknak az ajánlott haladási irányt.

Még nem áll az összes asztal az ideiglenes placcon, ezért reggelente az érkezési sorrend szerint foglalják el a helyeket az árusok. Fotó: Karnok Csaba
Még nem áll az összes asztal az ideiglenes placcon, ezért reggelente az érkezési sorrend szerint foglalják el a helyeket az árusok. Fotó: Karnok Csaba

Amikor fél 9 körül a piacra értem, éppen a P pavilon előtt álló fát gallyazták. 10-kor pedig már csak a maradványai álltak kupacokban: külön, darabokban a törzse, külön a vastagabb ágak. Magából a P pavilonból is már csak az égbe meredő vasoszlopok álltak.

A projekt

Máté Tamásnak, a Szeged Pólus Kft. projektigazgatója úgy tájékoztatott: az új nagycsarnok építése a hónap második felében kezdődik el földmunkákkal, s a burkolat bontásával. A Mars téri rekonstrukció – a városrehabilitációs projekt részeként, uniós támogatással – 1,3 milliárd forintból valósul meg 4 szakaszban, az átadás idén ősszel várható. A kivitelező a kiskunfélegyházi Merkbau Kft. A meglévő két kiscsarnokra merőlegesen, középen új nagycsarnokot építenek, az U pavilonnal párhuzamosan kétszer négy sorban szabadtéri asztalos piacot alakítanak ki, szép parkolót, díszteret, lámpás csomópontot is átadnak majd.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Ineen 2010. január 17. 11:02
  „Nem tudom tyúkanyó.
  Én igy hallotam, de lehet téves az info, de elképzelhető..majd utána járok pontosan mi igaz .de elméletilg régen, mikor a bodé oda került.”
 • 34. tyúkanyó 2010. január 16. 09:30
  „Szeretném tudni, hogy a lángosos mikor vette meg azt a földterületet?
  Érdekelne.............”
 • 33. bubu841001 2010. január 16. 00:14
  „Szerintem ez jó dolog, igaz már vagy 3-4 éve húzódik a dolog, de szerintem ez is-úgy mint az újszegedi élményfürdő is pl. kampányfogás, IGEN, MEGCSINÁLTUK...

  Egy piac azért piac, hogy elvileg olcsóbban vásároljon az ember, mint egy boltban, és frissebb is legyen.
  Ahhoz képest vannak a piaci árban is kivetnivalók néha.
  Három dolog bosszantó:
  1, Minden sarokban ott vannak a cigit cigit nevezetű emberek
  2, Kicsi a hely az asztalsorok között
  3, Ez is egy jó fogás a zsebpakolásra meg a tolvajkodásra mint biztonsági, mint egyéb más szempontból...”
 • 32. csiperke73 2010. január 15. 10:10
  „A mars térre is csak zöldségért és gyumölcsért szabad bemenni, mert a csarnokokban már rablás folyik. A minap hurkát akartam venni az olajbányász téri csarnokban mert ott 600 ft körüli áron van, de délban bezárt az üzlet.
  Gyorsan elugrottam a mars-térre a csarnokba. Volt hurka 1149 ft/kg áron ,köptem egyet és kifordultam. Mindennek van határa a rablásnak is !!!”
 • 31. hamankato 2010. január 15. 01:37
  „21-re

  .. királylány!
  A nagybanin az I.oszt. alma fajtától és mérettől függően 70-120 Ft között kapható!
  Először tájékozódj,utána írj hülyeséget!”
 • 30. török 2010. január 15. 00:17
  „Neszemetelj: így van, végre egy szégyenfolttal kevesebb. :) Én örülni fogok, ha végre télen is lehet ezt-azt venni, és nem fagy szét az ember (meg az áru).”
 • 29. Teo 2010. január 14. 22:27
  „1982 - Komplex Gmk.

  Társaságunk jogelődje még 1982 elején alakult. A Bács megyei állami építőipari vállalat néhány mérnöke, dolgozója alapította a Komplex Gmk-t. A munkaközösség mezőgazdasági épületek, tárolók szerkezetszerelésére szerveződött. A vállalkozás központja Kiskunhalas volt. A gmk elindítóinak kinyilvánított célja a teljes körű, komplett szolgáltatást nyújtó építőipari vállalat megvalósítása volt.
  1987 - Komplex Kisszövetkezet

  1987-ben tették lehetővé a jogszabályok, hogy a gmk-ban megtermelt értékeket kisszövetkezeti formába vihessék át a vállalkozók. A lehetőséggel élve megalakult a Komplex Kisszövetkezet 1987. márciusában 16 fővel. A szerkezetszerelő szövetkezet hamarosan módosította nevét, Könnyűszerkezet-Építő és Szolgáltató Kisszövetkezet (KÉSZ) lett az elnevezés. A KÉSZ Szegedre tette át székhelyét.
  1991 - Könnyűszerkezet Építő és Szolgáltató Kft., KÉSZ Kft.

  1991-ben döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy megérett a társaság a kisszövetkezeti formából a kft.-be való átszervezésre. Így alakult meg a szegedi központú Könnyűszerkezet Építő és Szolgáltató Kft. (KÉSZ Kft.) 1991. január 1-jén. A kivitelezési tevékenységet több szakterülettel bővítették, valamint saját tervezőirodát hoztak létre. A vállalkozás jegyzett tőkéje akkor 31 millió forint volt. Már abban az évben 300 milliós árbevételt értek el. Nőt a tagok, az alkalmazottak létszáma is.
  1996 - fordulópont

  1996-ban fordulóponthoz ért a KÉSZ. A cégünk a hazai építési piac jelentős szereplőjévé vált. Társaságunk több mint 7 milliárd forintos árbevételt ért el abban az évben, azaz egy év alatt megháromszorozta az árbevételét. Sikerrel nyertük el a külföldi beruházók megbízásait. Kiemelkedő projekt volt a német REWE raktárbázisának építése Alsónémediben, vagy Tatabányán a Suoftec 40.000 m?-es ( ! ) keréktárcsagyárának kivitelezése. Cégünk bővülése folytatódott, újabb és újabb építési piacokra léptünk be, látványosan növekedett árbevételünk.”
 • 28. Neszemetelj! 2010. január 14. 20:58
  „Az egészet ledózerolni!!!
  Szeged egyik legnagyobb szégyenfoltja, a cserepes sori piac után!!!”
 • 27. Ineen 2010. január 14. 19:46
  „megvásárolt föld-rész tulajdon..tehát azta részt a lángosos megvette a piactol..és mivel magán tulajdon nem bontható.tehát igy tyúkanyó.lehet örülni is mert lesz egy szép modern épület és lehet szomorkodni, hisz a megszokot hely és eladó, már nincs a megszokot helyen vagy már végképp nemis lesz az uj helyen..
  az asztalokról röviden annyit, hogy : "olcsó húsnak híg a leve"- sok pénzt sza.abb helyért.”
 • 26. tyúkanyó 2010. január 14. 18:08
  „Most látom, hogy a lángosos pavilon áll, vajon Ő milyen szerződéssel rendelkezik, hogy csak neki egyedül megmaradt a "bódéja"??????????”
 • 25. Agyalapi 2010. január 14. 17:19
  „Most akkor mi legyen? Örüljünk vagy ne örüljünk?”
 • 24. Agáta 2010. január 14. 17:12
  „Jó, ha rendezettebb lesz, bár kíváncsi vagyok, hogy az asztalok között ezután is olyan keskeny lesz-e a hely, mint a középső úton volt. Ha 2 szemben levő árusnál megállt valaki, alig lehetett elférni 1 embernek, pláne kosárral... Azt meg nem tudom,hogy az igazi őstermelők - meg lehet őket ismerni, a piac végén, a főiskolával szemben árultak -az űj piacon árulhatnak-e majd.”
 • 23. Titanilla 2010. január 14. 17:11
  „lidocain: sajnos szerves része apiacnak a bűnözés, meg a hajléktalan, mert állandóan jelen van.A friss gyümölcsillatáról megannyit: elvétve van kistermelő, lassan mindenki viszonteladó a piacon is. Hűtőházból hoznakmindent.”
 • 22. Léni 2010. január 14. 15:19
  „Nem értem miért nem lehet semminek sem örülni? A Mars tér régen megérett egy alapos felújításra, ehhez
  tartozik a piac is. A munkálatok idején sok árúsnak, vásárlónak lesznek kellemetlenségei, de ez sajnos
  ezzel jár. Bármilyen nagyobb építkezés, felújítás elkezdődik, megszólalnak az ellendrukkerek és
  próbálják kicsinyíteni, földbedöngölni azokat, akiknek köszönhetjük, hogy Szeged ilyen szépen
  fejlődik. Na miért?”
 • 21. o1királylány 2010. január 14. 15:07
  „kisbuta-erről beszélek,az almát a nyirségből le hozzák nekik 35-4O ft ért ők eladják 15O-18O ft-ért.Számla adás semmi.Na igy könnyen licitáltak 8OO-9OO-ezer ft-tal egy -egy padra.Őket miért nem lehet az Adó hivatalnak számon kérni? A napi 5O-1OO ezer ft meg van naponta.”
 • 20. kisbuta 2010. január 14. 14:21
  „Én termeltem évekig. A gatyám ráment, hasznot semmit nem hozott, inkább csak vitt és a saját munkám árát soha nem számoltam, így abbahagytam. A nagybanira hordtam ki, ahol állandóan jöttek az ÁNTSZ-től, meg mindenünnen, kérték a permetkönyvet, folyton emelték a piacbelépő árát. A balatoni felvásárló-díler, odajött, megfitymálta, mondott egy irreális árat, ami nevetséges volt. Ha nem adtad annyiért, rohadjon rád az árud, majd a másik, aki már 2 napja a nagybanin dekkol, odaadja annyiért, hogy ne vigye haza a disznóknak, amiért hónapokig izzadt. A Mars téri "őstermelő" minden nap megjelenik a nagybanin, vesz néhány láda árut, amennyit el tud adni másnap a Marson. Elviszi, majd duplájáért eladja. Nem valamennyi haszonnal, hanem duplájáért. Ő ebből él. Soha nem termelt egy dekát sem. Én nem sajnálom őket. Jó, mondják, hóban-fagyban ott van. Igen, de a paraszt dolgozott meg érte!Nem ő. Kedves Mars téri vevők, piacra járók, másztatok-e már oda-vissza kb 20-szor végig térden csúszva egy hold hagymaföldön? Tudjátok mennyi a nagybanin 1 kg krumpli? 70 Ft. És a Marson? 160-180.”
 • 19. nagykatalin 2010. január 14. 13:52
  „az egész mars tér egy hatalmas pénz mosás. az uj csarnokok i shitványan lettek megcsinálva. nem elég h elkértek elöre 5-10millió ftot a válallkozoktól h szálljanak bele az épitkezésbe de még a bérleti dijjukat is a duplájára emelték.
  az uj nagy csarnokban levő hellyekre tartottak elöfoglalási licitálást és volt olyan asztal ami 800eft ért kellt el. de hát ez a licitálás is csak egy fajat lehuzása volt az árusoknak+ még ugye megkell fizetni magát az aszatlt+ még az asztal bérleti diját is.
  szééép.”
 • 18. N.P. 2010. január 14. 12:55
  „o1királylány 2010.01.14. 12:47

  Ugyanazok az "őstermelők" árulnak almát, zöldséget és esetenként mandarint, banánt stb... jó nagy birtokuk lehet..”
 • 17. o1királylány 2010. január 14. 12:47
  „A nem viszont eladóknak most sem lessz hely,már le van zsirozva,hogy az U pavilon előtt is ugyan azok kapnak helyet akik eddig is a most elbontott sátor alatt árultak. Azok pedig egytöl egyig mind viszont eladó, csak ŐSTERMELŐI igazolvánnyal. Ugye senki nem hiszi el, hogy ennyi alma PL-ul ez mind csondrádmegyébe terem?Delehetne még sorolni .”
 • 16. Logaritmus 2010. január 14. 12:37
  „Nagyon örülök, hogy a balkáni, ragacs piac helyét egy szép, átlátható, otthonos és tiszta piac veszi át. Nyugaton a városi piac mindig turista látványosság is, ahol jókat lehet enni, vásárolni, és nem kell attól tartani, hogy fejre esel egy repedezett aszfalt darabon, vagy hogy nem lehet fotót csinálni sem, mert a hely olyan, mint egy afgán lőtér. Nem értem, a kétkedőket és a fanyalgókat. És az őket pártoló pártokat sem. :(”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld épületet kap az SZTE Mérnök kara

Szeged - Közel egymilliárd forintos beruházás indul a Szegedi Tudományegyetemen: a Moszkvai körút 9.… Tovább olvasom