Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Elvesztette gyermekeit a zöldhatáron az iraki Gssan

A nap 24 órájában őrzik a rendőrök a magyar–szerb zöldhatárt a Röszkéhez közeli Lúdvári csatornánál, a Tisza mellett. Amint leszáll az éj, százával indulnak meg Magyarországra a migránsok. Szerdán az átkelés közben vesztette el gyermekeit az iraki Gssan.
Kopasz, tetovált BMW-s embercsempészek

Három embercsempészt is elfogtak a rendőrök az 55-ös úton Maty-érnél szerda reggel. Szír családokat próbáltak Budapestre csempészni. A BMW-ből, Mercedesből és egy mini Kia Picantóból álló csapatra két rendőr vigyázott, a BMW-s és a mercis láthatóan ismerte egymást. Mindkét sofőr jó erőben lévő, kopaszra borotvált fejű férfi volt, egyikük karját tetoválások borították. Egyedül a Picanto sofőrje lógott ki a sorból, az autót egy idős, horgászkalapos férfi vezette.

Sáros cipőjű, meggyötört arcú férfi téblábolt a Lúdvári párhuzamos csatornánál szerda reggel, idegesen figyelte a bokrokat egy rendőrrel a háta mögött. Az iraki Gssan 30 társával együtt éjjel érkezett a zöldhatárra, a rendőröket látva sokan futásnak eredtek. A társaság nagyobb része miután feladta magát, az államhatárt jelző tábla előtt aludt. Gssan két gyermekét egy barátja vitte magával, a férfi viszont nem tudta megmondani, hová lett az iraki férfi 7 éves fia és 11 éves lánya.

A csatornán minden másnap keskeny hidat építenek a migránsok – egy hónapja épp a pallókról leesve fulladt a Tiszába egy menekült –, az állandó, 24 órás rendőri jelenlét miatt az ártéri erdőn keresztül próbálnak Magyarországra jutni a menekültek. Nappal csendes a környék, éjjel viszont beindul a nagyüzem. Forrásaink szerint a menekültek százával érkeznek a Röszke melletti Holt-Tiszánál lévő csatorna közelébe, tudják, ekkora tömegben a rendőrök sem képesek mindenkit elfogni. A migránsok szürkülettől farkasszemet néznek a rendőrökkel, ha teljesen besötétedik, nekivágnak az eső áztatta, csúszós, több helyen méteres árkokkal szabdalt ártérnek.

– Tudnál internetet adni? – kérdezte tört angolsággal Gssan, majd a megosztott mobilnetre csatlakozva őrülten keresni kezdett a Facebookon. Közben elmesélte, a GPS-t követve a szerbiai Kanizsáról indultak útnak Magyarországra, ismerőseiktől tudták meg, merre vezet az út.
Miközben az iraki férfi a gyermekeit kereste, megérkezett a váltás. Az éjszakai rendőri egység pihenni indult, a délelőttiek pedig azon törték a fejüket, hogyan tudnának árnyékot biztosítani a féltucatnyi gyermekkel érkezett csoportnak. Végül a szolgálati kisbusz lett a menedék – az erdő aljába már a rendőrök sem merik visszaengedni a határsértőket.

Az iraki Gssan (jobbról) mobiltelefonon is próbálja elérni barátját, akire rábízta a gyermekeit. Fotó: Segesvári Csaba
Az iraki Gssan (jobbról) mobiltelefonon is próbálja elérni barátját, akire rábízta a gyermekeit. Fotó: Segesvári Csaba

A töltés újra szemetes, hiába takarítanak szinte folyamatosan a vízügyesek. Azt beszélik, az irakiak és a szírek nem szemetelnek, olyan is előfordult, hogy a menekültek arra is odafigyeltek, hogy tiszta cipővel szálljanak be a rendőrautóba. De nem csak szírek és irakiak érkeznek. Az alvó csoporthoz közel méteres faágakat láttunk egy kupacban. Úgy tudjuk, a migránsok ezzel védik magukat, mert azt hallották, hogy a szerb erdőkben gyakran kirabolják a menekülteket. Nem véletlen, hogy az út szélén várakozóktól több nyelven is megkérdezi a rendőr, van-e valakinél éles tárgy, kés.
Azt nem tudjuk, hogy az iraki Gssan végül megtalálta-e a gyermekeit. Sokáig kérlelte a rendőröket, hogy engedjék el, egyedül is nekivág az erdőnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Ha idejön, váltson forintot!˝

Ez nem egy újabb óriásplakát szövege – szegedi olvasónk jelezte, hogy a 4-es villamoson egy fiatal turistalány szeretett volna vonaljegyet váltani, de csak eurója volt. Tovább olvasom