Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Elvesztheti önállóságát a szegedi Gabonakutató

Szeged – Kilenc agrár-kutatóintézetet vonnak össze szeptember 1-jétől, a tulajdonos a Vidékfejlesztési Minisztérium lesz. A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. vezetése erről a Magyar Közlönyből értesült, még nincs információjuk arról, hogyan tovább.
– A Magyar Közlönyben olvastuk csütörtökön, hogy a tulajdonosi jogokat a jövőben a Vidékfejlesztési Minisztérium gyakorolja, összesen 9 agráros kutatóhely kerül a tárcához szeptember 1-jével – mondta Szilágyi László, a szegedi székhelyű Gabonakutató (GK) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Várjuk a további fejleményeket, még nem lehet tudni, hogy a jövőben is önállóan gazdálkodhatunk-e.

Első lépcsőben

Azokat a kutatóintézeteket gyúrják össze első lépcsőben, amelyek eddig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. alá tartoztak. A lista: Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft., érdi Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft., szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., kalocsai Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft., kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft. Az összes többi agárkutató az egyetemekhez tartozik, információink szerint őket a második lépcsőben olvasztanák be.

Integrált agrárkutató hálózat kialakításáról döntött a kormány szerdán, az erről szóló kormányhatározat egy nappal később a Magyar Közlönyben jelent meg. Az MTI híre szerint szeptember 1-jéig az állami agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek a miniszter által kijelölt vidékfejlesztési minisztériumi költségvetési szervhez mint tulajdonosi joggyakorlóhoz kerülnek. Az összevonással létrejövő agrárkutató hálózatot a vidékfejlesztési miniszter irányítja.

A határozat szerint a kormány a vidékfejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert jelölte ki, hogy az összevonással az alkalmazott kutatások, a technológiafejlesztés integrált ágazati bázisát hozzák létre. Biztosítsák a működtetéshez szükséges létszámot és a forrásokat. Az integráció határideje 2014. január 1.

Az intézetek tudtak arról, hogy tavasszal készült egy koncepció a lehetséges integrációról, nem érte őket teljesen váratlanul a hír. De hogy a továbbiakban önállóan gazdálkodnak-e, avagy költségvetési szerv alá tartoznak, arról nem kaptak tájékoztatást. A szegedi GK Kft. évi 1 milliárd forintot fordított kutatásokra, a pénzt többek között saját vetőmagüzeme és kereskedelmi részlege termelte ki. A rendszer jól működött.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek tegnap Fábiánsebestyénben lapunk kérdést tett fel a Gabonakutatót érintő szervezeti változással, összevonással kapcsolatban. Megkérdeztük, mi igaz ebből, hogyan érinti a céget. Az agrártárca vezetője szűkszavúan csak annyit válaszolt: „Nem lesz összevonva".

Olvasóink írták

 • 10. csmano 2013. július 29. 15:20
  „Hozzászólásai alapján szerintem lukrecia a helyi fidesz irodában ül, és mindenhova a kormányt éltető, támogató bejegyzéseket írogat, a tények figyelembe vétele nélkül.”
 • 9. Dizel 2013. július 28. 12:05
  „1. lukrecia 2013.07.27. 12:00

  Melyik szektorban dolgozol ha egyáltalán dolgozol?”
 • 8. Luckylaci 2013. július 28. 10:42
  „Ez nem államosítás, ez egy újabb rablás és eladás előkészítése! Lásd: Takarékszövetkezetek államosítása, ahol először egybegyúrják a Tak. szövöket, majd egy kamarába kényszerítik őket, és amikor már mind egyben van, jöhet az eladásuk! Itt is ez folyik, ezt próbálták megtenni néhány évvel ezelőtt pl. a székesfehérvári Vadex-el is, Lacibá jól tudja ezt és azt is, hogy hamarosan új főnökei lesznek! :-(
  Lukrécia! Ne felejtsük el azért (mert bár sokan nem látnak bele, csak írogatnak sületlenséget,de) a magyar növénynemesítéssel és növénygenetikával foglalkozó és kísérletező, kutató cégek, igen jó szakmai hírnévet és elismertséget szereztek az egész világban! Most ezt kótyavetyéljük el bagóért, máris megteszik az első lépést.”
 • 7. Hammada_Fleet 2013. július 27. 17:32
  „Sajnálom, mert jó csapat és sokat dolgoztak a pénzükért meg az önállóságkért. Lényegében a rendszerváltás óta közdenek a fennmaradásért, jó eredményekkel. Van ott azért néhány elvakult fütyisz-nyalonc. El tudom képzelni, hogy szeretik majd őket.”
 • 6. Bogárka67 2013. július 27. 14:56
  „http://www.youtube.com/watch?v=xbwPsXu2Nb0”
 • 5. NP1 2013. július 27. 14:47
  „1. lukrecia 2013.07.27. 12:00

  Esetleg ha mondanál olyan szervezetet, amelyik az összevonás után hatékonyabban működött mint előtte azt megköszönném.
  Hangsúly a hatékonyságon van.”
 • 4. vip007 2013. július 27. 14:04
  „Egy újabb államosítás!”
 • 3. vmagdi 2013. július 27. 14:02
  „Az agrártárca vezetője szűkszavúan csak annyit válaszolt: ,,Nem lesz összevonva".
  Első lépcsőben...szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.,
  Kedves fekete klara egy cikkben ket ellentetes allitas... csak ugy,... a fuljegyzet kitol szarmazik? <moderálva>

  lukrecia, mondanal konkretumot, vagy csak gyakorlod az irast?”
 • 2. _csutak_ 2013. július 27. 13:49
  „Minden módon alázzák Szegedet!”
 • 1. lukrecia 2013. július 27. 12:00
  „Sajnos legtobbje hatekonytalan munkat vegez , kozpenzen. Valamit tenyleg tenni kell, mivel fenntartasuk nehezkes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hongkongból nézve Szeged is egzotikus

Sokat iszunk, viszont szépek az épületeink és jó a levegőnk. Így látja a szegedieket egy 20 éves hongkongi lány, aki még soha nem járt Európában. Tovább olvasom