Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Emelt szint - vadonatúj diákszálló a Kemes utcában

Szeged - Húsz évig állt üresen a Ruházati Szövetkezet irodaháza a szegedi Kemes utcában, ősztől már Szeged, s talán a régió első klasszikus diákszállójaként működik majd. Az egyetem is élénken érdeklődik a kollégiumi ár- és szolgáltatási színvonal feletti lehetőség iránt.
– Két évtizede befektetési céllal vette a Rádi család azóta már elhunyt feje a nehéz anyagi helyzetbe került Ruházati Szövetkezettől az akkorra már feleslegessé váló irodaházat, 4-5 panellakás áráért – tudtuk meg Papp Évától, a Kiskun Kft. több évtizede Szegeden élő projektfelelősétől. Nem lett tehát azonnal aranybánya, magánklinikában éppen úgy gondolkodott a középső generáció orvos házaspárja, mint nyugdíjas otthonban. Az utóbbihoz azonban túl sok közegészségügyi feltétel kapcsolódott, így azt nem erőltették.

Diákszálló a Kemes utcában. Fotó: Kovács András (képgaléria)

2012-ben viszont pályáztak az 50 százalékos uniós támogatottságú, 500 millió forintba kerülő C típusú diákszálló fejlesztésére és nyertek is. Szétvertek mindent, csak a tartópillérek a födém és az oldalfal maradt, a tetőszerkezetet is teljesen újjáépítették. Ebből lett a negyedik szint, tetőtéri szobákat alakítottak ki és itt kapott helyet a gépészet és néhány kiszolgálóhelyiség is.

– A pályázat komoly energiahatékonysági előírásokat is tartalmazott, 15 centiméter vastag hőszigetelést kapott az épület. A tető pedig elbírja majd a napelemeket is, ha egy következő tenderen a meleg víz előállításának energiatakarékos megoldását terveznénk – néz egy kicsit előre a Papp Éva.

Diákszálló a Kemes utcában. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Minden szoba hűtött, fűtött, a szellőzőrendszer is központi, dohányozni csak az épületen kívül szabad, a füstjelző amúgy is beriasztana. Maga az épület középfolyosós elrendezésű, innen nyílnak a jellemzően 23-26 négyzetméteres, apartmanjellegű szobák. Van közöttük egy rokkantaknak kialakított is, közel a liftajtóhoz. A felvonó is követelmény volt, mint ahogy a teljes akadálymentesítés is.

– A bútorzat minősége, a fürdőszoba és a külön bejáratú WC burkolatának kialakítása már mutatja, hogy ez több mint kollégium – hangsúlyozza a projekt gazdája. A szolgáltatásokban is felette van: kéthetente ágyneműcsere, hetente takarítás jár a jellemzően kétágyas, konyhával, hűtővel, mikróval és indukciós főzőlappal felszerelt szobákhoz.

Fürdőszoba a Kemes utcában. Fotó: Kovács András (képgaléria)

A tetőtér egy kicsit más, ott is adott a saját fürdőszoba és hűtő, a konyha azonban a „folyosó végén balra", ami persze inkább tágas étkező, s már előre megjósolhatóan a közösségi élet egyik kiemelt színtere lesz. – Minden szinten van mosószoba, zsetonos mosó- és szárítógépekkel, de úgy tervezzük, mosást és vasalást is vállalunk, ha van rá igény – vázolja a lehetőségeket dr. Papp Éva.

Ilyen típusú diákszálló még nem nagyon van az országban, talán Debrecenbe működik valamelyest hasonló. A több mint kollégium persze az árban is jelentkezik, ami valahol 100 ezer forint/hónap körül alakul majd. A felsorolt szolgáltatásokon túl televíziót, internetet, 24 órás portaszolgálatot, kaputelefont és egy-két napos ingyenes baráti ottalvást is tartalmaz az ár. Ez fizetőképes – főleg a külföldről érkező – diákoknak jó ár/értékarány.

Diákszálló a Kemes utcában. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Lehetőségek

Később fitnesz és konditerem kialakítását is tervezik az üzemeltetők a földszinten, ahol két egybenyitható – 70, illetve 40 személyes – konferenciaterem, rakatolható székek és asztalok várják a közepes létszámú rendezvényeket.


Értéknövelő tényező a jó megközelíthetőség, a Kemes utcai diákszállótól egy percre sincs az egyik élelmiszermulti, ennyi időn belül talál a fiatal gyógyszertárat, kocsmát – vagy fordítva –, éjjel-nappali boltot, Szilléri sugárúti buszmegállót is szabadtéri sportolási lehetőséget, De a Csillag tér sincs két percnél messzebb, s ahova onnan nem megy busz vagy troli, oda nem is érdemes elindulni.

Sok mindent elmond a minőségi diákszállóról, hogy az egyetem illetékese hamarabb kereste őket, mint ahogy ők ajánlatot tettek volna az együttműködésre. Persze a 63 ágy csak csepp a tengerbe, hiszen több mint ezer külföldi hallgató van csak az orvoskaron, és az Erasmus program részvevői is több ilyen szállót megtöltenének.

A keresztségben a Lotus Hotel nevet kapja majd a diákszálló – névadó a most érettségizett nagylány, Rádi Eszter –, melynek berendezésénél előnybe részesítették a szegedi beszállítókat. Így a Wolf Bútor, a Fantázia Függönyszalon és az ágyneműt szállító Naturtext is lehetőséghez jutott.

Gépház a Kemes utcában. Fotó: Kovács András (képgaléria)


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem Dorozsmán lesz a roma lakópark

Senki nem állította, hogy a szociális lakópark Dorozsmán épülne fel – tudták meg a városrész fideszes önkormányzati képviselői az egyházmegye illetékesétől. Tovább olvasom