Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Eminemtől Keményig

Szeged - A tömörítés mestere is a költő. Ezért „hívószavakkal” faggattuk és rövid válaszokra kértük Lázár Bence Andrást, a szegedi medikust. Az első kötetes szerzővel a költészet napja alkalmából beszélgettünk.
Verselés és orvostudomány? – Összeférnek, mert precíz és pontos munkát kíván a szövegvilág és az emberi test gyógyítása is. Az irodalomból tanultak átvihetők a tudományra és viszont. Példa erre József Attila Ódája, amely az emberi test működésének pontos leírása is, miközben az egyik legnagyszerűbb szerelmes vers! A test és a lélek érdekel: élettanból „tédékázom", pszichiáternek készülök.

Családi hagyomány? – Nagyapám, apám is orvos, és mindketten foglalkoztak versírással, de nem miattuk kezdtem szövegeket írni.
Példaképek? – Eminem, az amerikai rapper kamaszrajongójaként vettem észre a szöveg és a ritmus összefüggéseit. De Radnótit megismerve, gimnazistaként kezdtem magam is szövegeket írni.

Vagyis verseket? – Nem vers, hanem: szöveg. Mert lehet, hogy mára már a „verselő költő" kifejezés elvesztette eredeti jelentését...

Lázár Bence András költő pszichiáternek készül. Fotó: Karnok Csaba
Lázár Bence András költő pszichiáternek készül.
Fotó: Karnok Csaba

És a szabad vers? – Talán. A szövegeimet egy-egy kifejezés, családi élmény köré szövöm.

Fehér papírlapra? – Nem! Csakis számítógépes szövegszerkesztővel írok. Közben zenét hallgatok.

Kedves szerzők? – Zenében Cseh Tamás, Tom Waits, Bob Dylan. Szövegben Pilinszky, József Attila, Kosztolányi, Petri György, Kemény István.

– Kedves vers? – Pilinszky Jánostól az Apokrif.

Mit köszönhet a „szövegeknek"? – Szerelmet. Barátokat – például Gettó Ferencnek, Szabó Marcellnek, Fehér Renátónak szöveget is ajánlottam. Aztán három középiskolai irodalmi díjat és az egyetemi Faludy-díjat. Publikációkat – például az ÉS-ben, a Jelenkorban, a Beszélőben, a Holmiban, a Kalligramban, a Tiszatájban. És most – a Szép versekbeli válogatás után – ezt a saját kötetet.

Miért a cím: Teraszról nézni végig? – Mert az eddig megjelent verseimet gyűjtöttem egybe, ahogy kamaszból felnőtté lettem – kicsit kívülről is szemlélve magamat.

Mindez egyetlen versszakba sűríthető? – „Most semmi sincsen, / a varjak nem jöttek haza, / a túlnőtt hajtásokat / meg nem sikerült levágni, / mindenki hazudott nekem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntesek toborzásába kezdett a szegedi Móra múzeum

Önkéntesek toborzásába kezdett a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a közgyűjtemény munkatársai abban… Tovább olvasom