Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Építkezési kedv a megyében

A fejlődés lendületét mutatja, hány építkezésről szól a statisztika. Az utóbbi tíz esztendőben Csongrád megye hatvan települése közül két faluban egyetlen lakás sem épült, míg kilencből nyolc városban és kilenc kistelepülésen folyamatosan tartottak házavatót.
Csak 17 Csongrád megyei település (közte nyolc város és kilenc falu) büszkélkedhet azzal, hogy ott az utóbbi évtizedben folyamatosan új házak bújtak ki a földből – a KSH szegedi regionális igazgatósága adatai szerint. Kilenc városunk közül a legifjabb, a Szegedhez közeli Sándorfalva is kedvelt lakóhely, ám 1998-ban ott (az akkor még községben) nem épült új lakás.

Kisebb fejlődési sebességre váltott Nagylak, ahol csökken a munkahelyek, ezért az új házak száma is Fotó: Segesvári Csaba

Csak minden ötödik Csongrád megyei falu fejlődik folyamatosan, mert ott minden esztendőben új és új lakóépületet húznak föl. Az utóbbi évtized KSH-adatai alapján 51 község közül csupán kilenc ég az építési láztól. E verseny alapján Zsombó (155 új ház), Deszk (143) és Bordány (74 új lakás) állhat a képzeletbeli dobogóra. De 1997 óta folyton fejlődő településnek számít még Balástya, Csengele, Forráskút, Röszke, Ruzsa és Zákányszék is.

Az utolsó építkező

– Mindketten itt születtünk, s tíz éve biztosítottnak láttuk a jövőnket is, mert itt dolgozott a feleségem és én is – emlékezett Ilgner Sándor határőr, aki az utolsó új házat építette Nagylakon. – Itt 40 ezer forintért kaptam meg a telket, amire a barátaim segítségével építettem föl a fémszerkezetes, szép új házunkat, amit 5-6 millióért tudnánk csak eladni, pedig ha Makón állna, 15 milliót is érne. Aggódunk, hogy a most három és fél éves lányunk, vagy az egy esztendős fiunk az oviból elballagva hogyan ingázik majd naponta Makóra. Most nem látjuk, mit hoz a jövő.  
Ugyanakkor tizedikként ide sorolhatjuk Algyőt, mert ott 1997-ben ugyan nem tartottak zöldág-ünnepséget, de a Szegedtől akkor elváló, így önállóvá lett község azóta minden esztendőben új házakkal gyarapodik: ott kilenc év alatt 108 új lakást vett számba a KSH. A legtöbb építkezés tavaly Algyőn és Deszken zárult költözéssel: 22-22 házzal gyarapodott a falu.

– Mára százszázalékossá vált az infrastruktúra, minden utca szilárd burkolatú, ugyanakkor olyan objektív adottságainkat is jól kihasználjuk, mint például Szeged közelsége és a Maros jelentette természeti adottság. Ugyanakkor a 400 vállalkozás jelentős adóbevételt jelent, s a további fejlődés forrása a tehetős lakosok itt maradó személyi jövedelemadója is – magyarázta Simicz József, Deszk polgármestere.

Több mint negyven Csongrád megyei faluban az elmúlt évtizedben szilveszterkor nem mindig lehetett házavatóra emlékezni. Kövegyen és Nagylakon egy ház sem épült.

– A kistelepülések elnéptelenedése olyan tendencia, amit egyedül az önkormányzat képtelen ellenkező előjelűre fordítani – jelentette ki Gyarmati András. Nagylak polgármestere szerint a legnagyobb probléma, hogy egyre kevesebb a munkahely, így egyre kevesebb fiatal találja meg számítását a faluban.

– Legalább húsz éve nem épült új ház Kövegyen – hallottuk Lovászné Borbás Erika jegyzőtől. Az ötszáz lélekszám alatti kistelepülés Királyhegyessel alkot egy körjegyzőséget. Kövegyen 1984 óta nincs iskola, de újabban óvoda se, s szinte az egyetlen munkahely: maga a körjegyzőségi iroda, két alkalmazottal. A kövegyiek többsége idős, nyugdíjas – nem építkeznek a jövőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék zászlók és szalagok Szegeden

Tiltakozó nagygyűlést szervez holnapra a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos… Tovább olvasom