Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

ÉRETTSÉGI 2009 - több mint 95 ezren vizsgáznak történelemből

A történelem írásbeli vizsgával folytatódik szerda reggel nyolc órától az idei tavaszi érettségi időszak.
Ebből a tárgyból középszinten 1257 helyszínen 90 ezer 847 diák, emelt szinten 93 helyszínen 4784 diák vizsgázik. Történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német és szlovák nyelven is érettségizhetnek a tanulók.

A középszintű írásbeli 180 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid válaszokat igénylő tesztből, valamint a szöveges, kifejtendő feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között - tájékoztatott az Oktatási Hivatal. A feladatsort körülbelül 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó kérdések alkotják. Az összes feladat nagyjából felét pedig a XIX. és a XX. század történelme adja.

A vizsgán a diákok középiskolai történelematlaszt használhatnak, amelyről nekik kell gondoskodniuk. Vizsgacsoportonként emellett legalább három helyesírási szótárt kell biztosítania a vizsgabizottságot működtető intézménynek.

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart. Ez a vizsga is két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid válaszokat igénylő tesztből, illetve a szöveges, kifejtendő feladatokból. A vizsgázó először az első feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat másfél óra leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A magyar, illetve az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok aránya hasonló, mint a középszintű vizsgánál, és az összes feladat felét itt is a XIX. és a XX. század történelme adja. A megengedett segédeszközök szintén ugyanazok.

A tavaszi érettségi csütörtökön az angol írásbeli vizsgával folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis lehet nyárra távoltartási törvény

Szeged - Az SZDSZ nem adja fel, módosító javaslatot nyújt be néhány napon belül a távoltartásról… Tovább olvasom