Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Erőszakmentes, Krisna-tudatos és egészséges ételek

Szeged - Nem csak vegetáriánusoknak vagy vegánoknak lehet izgalmas az állati eredetű hozzávalók nélkül készült ételek kínálata. Megnéztük a szegedi éttermeket: erőszakmentes, Krisna-tudatos és egészséges ételekkel találkoztunk.
Rántott sajt vagy valamilyen saláta – általában ez a klasszikus „vegetáriánus" kínálat a legtöbb étteremben. Körbenéztünk Szegeden, hol lehet vegetáriánus vagy vegán ételeket enni – három helyet találtunk.
– Nálunk minden százszázalékosan növényi alapanyagból készül – mutatott az ételekre Végh Henrietta. Barátnőjével, Kovács Ildikóval nemrég nyitottak vegán éttermet a Vitéz utcában. – Kerülünk mindent, ami állati eredetű hozzávalóból készült. Sem mézet, sem tojást, sem állati tejet nem használunk, de nem hordunk bőrt, gyapjút vagy szőrmét sem – magyarázták az erőszakmentes életmód alapvetéseit. Kínálatukban megtalálható a nemzetközi konyha ízvilága, az indiai mellett találtunk például magyaros vagy olasz ételeket is. Henrietta külföldön élt, ott tanulta meg elkészíteni az ételeket, Ildikó krisnásoktól tanult főzni. Azt mondták, ételeik elkészítésében inkább az etikai szempontok érvényesülnek, mint az egészség.

Fotó: Frank Yvette
A nyers-vegán ételeket többek között zöldségből, magokból és csírákból készítik – főzés nélkül.
Fotó: Frank Yvette

A nyers vegán szerelmesei azonban elsősorban az egészséges életmód miatt választják a csak zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból, fűszerekből és csírákból készült ételeket. Főzés nélkül készítik mindet, hogy a bennük lévő enzimek el ne tűnjenek, vagyis „élő ételek" maradjanak – magyarázta Martonosiné Tóth Enikő. A passzázssoron található nyers vegán étterem ügyvezetője hozzátette, hogy mivel ételeik nyersek vagy aszaltak, magas a rosttartalmuk, ezért jobban meg kell rágni azokat. Telítenek, és később leszünk éhesek tőlük.

Előbb felajánlják Istennek az ételeket, és csak aztán kóstolják meg. Fotók: Frank Yvette
Előbb felajánlják Istennek az ételeket, és csak aztán kóstolják meg.
Fotó: Frank Yvette

Hagyma, fokhagyma, gomba, tojás és kóstolás nélkül készítik az ételeket a Szent Mihály utcai vegetáriánus étteremben. Tóth Bogyó tulajdonos elárulta, az elkészült fogásokat előbb felajánlják Istennek, és csak aztán ellenőrzik, hiányzik-e még belőle valami. A Krisna-tudatos étlapról a koffeint is száműzték, menüjükben a hagyományos vega levesek és főfogások mellett a glutén- és laktózmentes kínálat is megtalálható. Az üzletvezető azt mondta, péntekenként rászorulóknak osztanak az ételeikből, egy évben körülbelül 10 ezer adagot. Hozzátette: ebből is látszik, hogy a vega és vegán ételek is tartalmasak, jól lehet velük lakni, nem hiányzik belőlük semmi sem.
Állat vagy állati eredetű?

A vegetáriánusok elvetik a bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását. Vannak, akik elutasítják a tejet és a tejtermékeket vagy a tojást. A szigorúbb vegán táplálkozás semmilyen állati eredetű ételt nem enged meg, még a mézet is tiltják. A nyersevők többnyire főtt vagy sült ételeket sem esznek – írja a Wikipédia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átor, bulátor, karbulátor!

A móravárosi Tescóban lett figyelmes kollégánk erre a remek motorápoló termékre. Injektoros autókhoz való adalékanyag: gunk injekt. karbulátor. Tovább olvasom