Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Esztergályos Cecília boldog karácsony helyett boldog életet kíván

Szeged - Esztergályos Cecília mögött szép év áll, és reméli, a következő még jobb lesz. A szíve nemcsak karácsonykor, de egész évben tele van szeretettel, mondja, és szeretné, ha ez mindenkire igaz lenne.
– Mit gondol a karácsonyról?

– Szeretem az összes ünnepet, és szomorú vagyok, hogy a felmenőim már nincsenek köztünk, de bennem továbbra is élnek. A karácsony egy nehéz ünnep, mert a szeretet ünnepének nevezzük, de igazából egész évben szeretetben kellene élnünk. Nem helyes, ha csak karácsonykor próbálja meg szeretni az ember az embertársait. Ez hegyi beszédnek tűnhet, de tényleg így van. Én nem is azt szoktam mondani, hogy boldog karácsonyt, hanem hogy boldog életet.

– Ilyenkor sokszor esünk abba a hibába, hogy annyi feszültséget halmozunk fel magunkban, hogy végül hatalmas veszekedésbe torkollik az ünnep...

– Nálunk nincs ilyen. Sőt nálunk egész évben égnek az adventi gyertyák. Nyáron is égetem, mert nagy boldogságot szerez nekem. Rengeteg szeretet van a szívemben, még annál is több, mint amennyit kapok! Rögtön meg is bántódom mindentől, mert ez a fajta nyitottság – a férjem szeretetgombócnak szokott hívni – csak imitt-amott lelhető fel a mai világban. Nem kellene karácsonykor sem feszültnek lenni, mert nem kell ajándékozni, nem kell találkozni. Csak azoknak, akik szeretik egymást, és akik szívből tudnak adni! A háború alatt például még biztos nem olyan kívánságokat fogalmaztak meg az emberek, mint ma. Add vissza a fiamat, az uramat, csak jöjjön vissza az apám! – ilyen dolgokért imádkoztak. Viszont abban a pillanatban, hogy az ember elkezdi érezni, hogy valaki, megváltozik. Tessék megbecsülni egymást!

Esztergályos Cecília boldog karácsony helyett boldog életet kíván. Fotó: DM/DV
Esztergályos Cecília boldog karácsony helyett boldog életet kíván. Fotó: DM/DV

– A nyitottságtól könnyen sebezhető lesz?

– Persze, sokkal egyszerűbb annak, aki rideg, mert nem éri annyi bántalom. Csak sajnos a mélységeket sem tudja megélni. Én megélem, és azt is tudom, hogy sokszor lehet, nem is akarnak bántani, amikor én azt hiszem, csak mennek tovább az útjukon.

– Hogyan zajlik az ünnep?

– A favásárlástól kezdve az ételek előkészítéséig hosszú heteken keresztül készülünk a karácsonyra. Szenteste ketten ünneplünk az urammal, aztán kezdődhet a vendégjárás. Készítettem nyolc, egyenként egykilós bejglit, azt visszük ajándékba mindenfelé.

– Mi a legszebb karácsonyi emléke?

– Sok szép van, nem tudnék belőle egyet kiemelni. A karácsony nagyon mély érzelmeket hoz felszínre bennem. Szépek voltak a gyerekkori karácsonyaink például, együtt voltunk, és ez nagyon kedves emlék. De egész évben így kellene lennie! Nagy vágyam – talán még életemben megvalósulhat –, hogy egy hatalmas asztal körül ott üljön az egész család, de sokan vagyunk, így nem nagyon jön össze. Nagyon boldog voltam akkoriban, amikor még gyerekek voltunk, és teljes volt a család. Persze akkor gyerekfejjel ezt még nem tudtam értékelni. Én is azt kívántam, hogy minél hamarabb felnőjek, pedig az a jó, amikor még vigyáznak az emberre. Nagy titok ez a karácsony, gyerekként és felnőttként is! Nekem intimitást, őszinteséget, mély érzelmeket, szeretetet, szerelmet, odaadást jelent. Szeretném az egész világot megváltoztatni, szeretném, ha csend lenne, béke és szeretet, ha az emberek megfognák egymás kezét.

– Hogyan lehet ezért tenni?

– Úgy, hogy ha pofon ütnek, sem adom vissza, és megpróbálom visszahúzni a földre azt, aki már a föld alatt van.

– Milyen ajándékokat szeret adni?

– A saját műveimet, mert az vagyok én. Ha engem valaki szeret, akkor annak örülhet a legjobban. De ez fordítva is igaz. Sokkal több számomra mindenki, aki magából tud valamit nyújtani.

– Ez az időszak a számvetés ideje is. Mérlegeli az elmúlt évet, tervez a jövőre?

– Tervezni nem szoktam, de őrület, hogy idén mi minden jóban volt részem! Kiváló művész lettem, és nagyszerű szerepeket játszottam! Az uram mindig szokta mondani, hogy higgyem el, hogy eljön az én időm, és ha az Isten is úgy akarja, akkor a következő év talán még jobb lesz.

– Hogyan ünnepli az újévet?

– Itthon az ágyban, finoman! Tavaly a szegedi színház díszvendége voltam, és nagyon jól éreztem magam, de idén pihenünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek, akik Magyarországtól távol karácsonyoznak

Van, akinek fáj a szíve mert nem lehet a családjával karácsonykor, más melegebb éghajlatra megy és meg sem áll Dominikáig. Tovább olvasom