Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Európa-bajnok Nurmi, a domaszéki agár

Domaszék - 19 országból több mint 600 kutya futott az első, Magyarországon rendezett coursing-Európa-bajnokságon az elmúlt hétvégén Dunakeszin. A domaszéki Bácskai család 3 éves whippetje, Tisza-parti Szélvész Nr. 1 Nurmi fajtájában mindenkit maga mögé utasítva lett első helyezett.
„Okos, higgadt, kiegyensúlyozott, úriember típus. A tökéletes kutya" – így jellemzi whippetjét gazdája, Bácskai Fruzsina. Büszkesége, Tisza-parti Szélvész Nr. 1 Nurmi két kiváló futással bajnoki címet szerzett az elmúlt hétvégén a Dunakeszin megrendezett coursing-Európa-bajnokságon. A futamoknak az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpont adott otthont; 19 országból több mint 600 agár mérte össze tudását a háromnapos tornán saját fajtájában és nemében.

Európa-bajnok Nurmi, a domaszéki agár. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A kutyák szájkosárba és mezbe öltözve, két hatalmas mezőn páronként futottak egy több száz méteres zsinóron húzott műnyúl után. Akár 50–55 kilométeres óránkénti sebességet is elértek. A coursingversenyeken nemcsak a gyorsaságot, hanem a fordulékonyságot, az intelligenciát, a kondíciót és az űzési kedvet is pontozzák a bírók. Nurmi a maximális 600-ból 552 pontot szerzett, ezzel a versenyre nevezett 110 whippet közül a legjobbnak bizonyult.

Zsivány, Sugár és Nala is remekelt

A 2012-es coursing-Európa-bajnokság nemcsak azért kiemelkedő jelentőségű a magyar agarászok számára, mert először rendezték itthon a versenyt, hanem azért is, mert négy győztes kutyának örülhettek. A magyar agár kanok mezőnyében Fóti Judit négylábúja, Kucorgó-Dombi Grébics „Zsivány" nyert, a szukák között Kecskés Zsófi kedvence, Olajos-Réti Győző Fénysugár címvédéssel került ki bajnokként. Az angol agár szukák versenyében egy mentett kutya, Nala lett a legjobb, tulajdonosa Nagy Henrietta. A bajnok agarak automatikusan kvalifikálták magukat a jövő évi németországi Eb-re.

– Hónapok óta edzettünk, édesanyám naponta körülbelül négy kilométert kerékpározott a kutyánkkal, hogy fejlessze a kondícióját. Kvalifikációs versenyek előzték meg az Eb-t, ezeken dőlt el, melyik hat kutya nevezhető fajtájában és nemében a nemzetközi megmérettetésre – mondja Bácskai Fruzsina, akinek szülei aranykoszorús mestertenyésztők. Jelenleg körülbelül 30 kutyát nevelnek, a legidősebb 15 éves. A kistestűek 15, a nagy testű agarak 18 hónapos koruktól versenyezhetnek, miután megszerezték a licencet. Egy kutya legfeljebb hétéves koráig futhat – ekkor már veteránként.

Nurmi sikert sikerre halmoz: tavaly és idén Hungária Agár Klubbajnok lett, Magyar Coursing Derby-győzelem és még számos eredmény fűződik a nevéhez. A hároméves whippetnek szó szerint a vérében van a tehetség: apja, Dévaj Pegazus 2008-ban pálya-Európa-bajnok volt, anyja Belgiumból származó versenykutya. A fekete szélvész Fruzsina szíve csücske: mindig csillogó szemmel figyeli gazdáját, és árnyékként követi bárhová.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: új kasztrendszert hozott létre a Fidesz

A Fidesz legmeghatározóbb tévedése az egykulcsos adó - állítja a megyei LMP. A párt szerint három kell a magyar igazgságossághoz. Tovább olvasom