Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Ex librisekből nyílt kiállítás

Szeged - A Somogyi-könyvtárt alapító esztergomi kanonok, Somogyi Károly nem használt ex librist 43 ezer 701 kötetes magángyűjteménye darabjaiban, a könyvritkaságok mégis több száz régi, híres könyvtár, szinte a teljes európai könyvkultúra és -történet emlékeit őrzik.
A könyvtáralapító nem akarta leragasztani a kötetek elején a korábbi tulajdonos nevét. Olyan történelmi neveket őriznek a Dóm téri épületben nyílt kiállításon látható ex librisek, mint Miksa mexikói császár, Széchényi Ferenc vagy Ráday Pál, II. Rákóczi Ferenc kancellárja. A főpapok közül Szőkefalvi-Nagy Erzsébet az összeállításba válogatta X. Ince pápa és az esztergomi kanonokok névjelzéseit, valamint olyan tudósok, művészek bejegyzését is, mint Alexander von Humboldt, Batsányi János és Bolyai Farkas.

Az október 22-éig látogatható tárlaton a közel 220 remekmű látható. Fotó: Karnok Csaba
Az október 22-éig látogatható tárlaton a közel 220 remekmű látható.
Fotó: Karnok Csaba

Az október 22-éig látogatható tárlaton a közel 220 remekmű között találni a könyvlopást megelőző láncos könyveket. Láthatók a kötéstábla díszeként szolgáló monogramok, a kötésbőrbe ütött címerek és pecsétviaszba nyomott jelképek. A kuriózumok között felülragasztott, majd leáztatott ex librisek is akadnak, és kiállítottak megcsonkított könyveket is, amelyekből kitépték a tulajdonos „névjegyét". Az ex libris a 16. században jelent meg, készítése a 19–20. században vált képzőművészeti műfajjá. Szegeden olyan klasszikus alkotók dolgoztak, mint Buday György vagy Kopasz Márta, de híres gyűjtőkkel – Pick Jenő, Dugonics András, Szalay József, Kass János és a grafikus édesapja, Sík Sándor – szintén büszkélkedhetett a város.

Olvasóink írták

  • 1. Atlasz 2011. július 24. 06:48
    „SÍk Sándor lett volna a grafikus édesapja?! Ha nem, akkor vesszőt kellett volna Kass János neve után tenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freddy Krueger a Thealteren! Kisorsoltuk belépőket az éjféli előadásra!

Újabb éjféli Thealter-előadásra lehetett páros belépőket nyerni. Önnek kedvezett a szerencse? Tovább olvasom