Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

EZ Basic: 2008-at írunk, hahó, ébresztő!

Szeged, SZIN 2008 - A Szegeden alakult EZ Basic alapító tagjai együttesük érdekében Budapestre költöztek, azóta megjelent debütáló albumuk, a Hocus Focus, és a magyar indie pop színtér egyik meghatározó zenekarává váltak. SZIN-es fellépésük kapcsán faggattuk Szarvas Árpád énekest. VIDEÓVAL
- Észrevehetően egyre népszerűbb az EZ Basic. Hosszú, rögös út vezetett az országos ismertségig?
- Az országos ismeretségtől még messze vagyunk, de az út mindenképp hosszú és rögös. Nem instant popzenekarként indultunk pár éve akik meg akarnak lovagolni egy hullámot és mindent megtesznek, hogy a média foglalkozzon velük. Számunkra a zene a legfontosabb, nehezen kötünk kompromisszumokat, szóval mi már az elején tudtuk, hogy egy hosszabb,
rögösebb útra lépünk.

- Számos rádió előszeretettel játssza számaitokat. Tudatos döntésetek a „rádióbarátság"?
- Részben tudatos, ugyanis azon vagyunk, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk. "Nice1" című dalunkról például soha nem gondoltam, hogy egy kimondottan rádióbarát dal lenne, mégis sok rádió játssza, sok helyen a legjátszottabb dal lett. Nem csak Magyarországra gondolok, Németországban, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában is játsszák egyes rádiók ezt a dalt (főleg internetes rádiók), Peruban egy helyi rádiós szerint nagyon népszerűek vagyunk, sok rajongói levelet is kapunk. Ha egy lemezkiadó állna mögöttünk talán még nagyobb előszeretettel játszanák a rádiók a dalainkat, és még több helyre eljutna a zenénk, de egyelőre ezzel is meg vagyunk elégedve.

Nice1 című számuk klipforgatása közben: előtérben Szarvas Árpád, háttérben Pesztalics Dénes
Nice1 című számuk klipforgatása közben: előtérben Szarvas Árpád,
háttérben Pesztalics Dénes.

- Egyfajta tömegeket is elérő, pozitív kicsengésű zenei ízlésátalakítás zajlik most Magyarországon(gondoljunk csak az MTV-re vagy a megújult Petőfire). Ez a reform felülről jön. Szerinted igény is van rá a közönség körében?
- Már épp ideje volt egy kis változásnak, kellett egyfatja "rendszerváltás" a popzenében itthon. Egyelőre gyerekcipőben jár még ez is, de szükség van ízlésátalakításra mindenképp, a szívem szakad meg amikor tiniket látok Guns N' Roses pólókban... 2008-at írunk, hahó, ébresztő!

- Elégedettek vagytok a tavalyi, debütáló Hocus Focus című albumotokkal és annak fogadtatásával?
- Abszolút elégedettek vagyunk, sokat dolgoztunk vele, és a fogadtatása is remek volt.

- Már készülnek új, második albumotok felvételei, méghozzá George Shilling producerrel, aki többek között a Primal Screammel, a Blurrel vagy a My Bloody Valentine-nal dolgozott korábban. Hogyan sikerült őt megszerezni? Mennyit dobhat ő az új hanganyagon?
- Egy olyan emberről van szó aki nagy múlttal rendelkezik abban a zenei stílusban amit mi is képviselünk, ezért volt célszerű felvenni vele a kapcsolatot. Tetszettek neki a zenéink meg az ötleteink az új albumra vonatkozóan, és belement a közös munkába. Az eddigi eredmények alapján sokat dob a hanganyagon, de erre is számítottunk. Nemsokára hallható lesz a MySpace oldalunkon egy új dalunk nyers verziója amin már George is dolgozott...


Az EZ Basic Nice1 című számának klipje

- Lesz valami változás zenei világotokban az előző lemezhez képest?
- Vidámabbak, teltebbek lesznek a számok. Kicsit lerázzuk ezt a melankolikus post-punk, new wave címkét amit ránk ragasztottak.

- Ha már lemezek... Bosszúsak vagytok a fájlcserélős letöltések miatt vagy eleve nem számoltok fényes lemezeladási adatokkal?
- Mivel nem kiadónál jelent meg a lemezünk ezért nem aggódunk a lemezeladási adatok miatt, egyébként semmi baj a fájlcserélős letöltésekkel.

- Szerinted el fog érkezni az idő, amikor már csak ebből éltek?
- Egyelőre elképzelhetetlennek tartom, ezért mindhárman dolgozunk mellette, valószínűleg nagyon sok magyar zenész van ezzel így.

- Külföldön is koncertezgettek?
- Igen, léptünk már fel Németországban, Szlovákiában, Lengyelországban.

- Úgy tűnik, az EZ Basic sikertörténet. Van tanácsod, erre vonatkozó recepted a vidéki kezdő, tehetséges zenekaroknak?
- Receptem sajnos nincs, ahogy nekünk sincs a saját sikereinkre. Az a lényeg, hogy meglegyenek a hozzávalók. Ha a hozzávalók megvannak akkor már nincs szükség receptre.

*

AZ EZ Basic a SZIN 2008 nulladik napján, 2008. aug. 27-én lép fel a Pepsi Színpadon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárkányok a Tisza fölött

Szeged - Közel húsz 16-18 fős csapat ragadott lapátot az elmúlt hétvégén a II. szegedi… Tovább olvasom