Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 júliusában

Csongrád megye – Hat nap van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év hetedik hónapjában.
Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint ez is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki júliusi visszatekintésünkből!

* * *

- Nem szerzem meg azt az örömet a városnak, hogy leállok. Decemberig működtetem a kompot, lesz, ami lesz – közölte Jaksa Sándor, aki pár hete még azt mondta: júliusban leáll a tápéi komp, ha nem kap 4 millió forint plusztámogatást az önkormányzattól.Kigyulladt egy negyvenlakásos társasház tetőtere Csongrádon, az épületet kiürítették.

Társasház teteje égett Csongrádon. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Kiss Norbert személyében magyar győztest avattak a tekézők Word Tour Classic elnevezésű sorozatának első állomásán, a horvátországi Varazsdon.

270 esetben indult szabálysértési eljárás közterületi alkoholfogyasztás miatt tavaly Szegeden. A jogszabályi keret július 1-jétől változik, de a tartalom marad: továbbra sem lehet bárhol inni. A Fidesz–KDNP szeszesital-árusításra vonatkozó korlátozását viszont nem szavazta meg a közgyűlés.

Fűnyírónak érkezett az első kecske 15 éve Farkas Imréék algyői házához: a korántsem egyszerű, furfangos és nagyétkű állatból azóta 124-et nevelnek családi házuknál. Nagyobbik lányuk, Ágnes 26 évesen a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségi tagja lett.Jó enged má´ kifelé a fődnek a fagya. Olvasó-tudósítónk, bruttó 53 éves Géza édesapja, Géza bácsi kiállt a kapuba, s ezt állapította meg az időjárással kapcsolatban.

Jó enged má kifelé a fődnek a fagya. Fotó: Farkas Richárd (galéria)

Megnevezték a vásárhelyi szocialisták, kit indítanak polgármesterjelöltként a szeptember 2-ai időközi választásokon. Kis Andrea, jelenlegi önkormányzati képviselő méreti meg magát.

Rangos kitüntetést, életműdíjjal felérő arany pecsétgyűrűt kapott a hétvégén a Magyar Önkormányzatok Szövetségétől Makó első embere, Buzás Péter. Vitrinben fogja tartani.Valaki horogkeresztet fújt fel festékszóróval a Petőfi parki Petőfi-mellszoborra Makón.

Horogkeresztet fújtak a makói Petőfi-szoborra. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Több kilónyi méhet távolított el az egyik Jókai utcai ház használaton kívüli kéményéből Keresztes-Nagy Ádám méhész.

Két rutinos futballistával erősített a Szeged 2011, miután a Ferencváros 49-szeres válogatott középpályása, Lisztes Krisztián, valamint az elmúlt szezonban a REAC-nál szereplő csatár, Jovánczai Zoltán aláírta szerződését a Szeged 2011-hez.

Hatvannál több olyan elítélt érkezett az elmúlt hetekben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézetbe, akiket a bíróság 3–6 hónap szabadságvesztéssel sújtott. A rövid időtartamra elítélt fogvatartottakat a BV ezután nyári börtönökben kívánja elhelyezni: jelentős költségmegtakarítást remélnek.Méltatlanság miatt azonnali hatállyal megszüntette a deszki képviselő-testület Román Éva jegyző köztisztviselői jogviszonyát. Azt nem tudni, miért volt méltatlan a posztjára, mert senki sem nyilatkozik. A faluban azonban beszélnek az esetről.

Avartűzoltásból tartottak szerdán a szegedi laktanyába a tűzoltók, amikor a Csongrádi úton eddig ismeretlen okból járművük árokba borult. Egy tűzoltó meghalt, öten megsérültek.

Tűzoltók tragédiája. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Nem akartunk hinni a szemünknek: a majd 40 fokban egyszer csak hatalmas cseppekben elkezdett esni az eső. De nem volt felhő a fejünk felett!

2012 nyári zápora: jégeső Kecskés felett. Fotó: Garai Szakács László (galéria)
Zápor zúdult Szegedre. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Így látták olvasóink 2012 júliusának első nagy nyári záporát. Fotó: olvasó-tudósítóink (galéria)

Elbiciklizik a Mont Blanc-ig, ha pedig már ott van: megmássza. A szentesi Baranyi Antal 3500 kilométeres kerékpártúrára indul.Közel 40 kilótól szabadult meg az elmúlt 9 hónapban a vásárhelyi Arany Imre Csaba – vagy ahogy a barátai becézik, Husi.Frank Wildhorn világsikerű thriller-musicaljével, a Jekyll és Hyde-dal indul a 81 éves Szegedi Szabadtéri Játékok idei programsorozata.A Házasodna a gazda című produkcióban keresi a szerelmet a vásárhelyi Kucsora Bence. A 25 éves fiatalembert barátai nevezték be az RTL Klub új, párkereső műsorába. A sötét hajú, sportos testalkatú, vagány lányok tetszenek neki legjobban.

Hiába kérik az ott élők a sebességkorlátozást, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csak egy tájékoztató tábla kihelyezését tervezi a makói Kölcsey utcánál. A lakók szerint az M43-as átadása óta pokol az életük. Rajtuk keresztül vezet Kiszombor felől a legrövidebb út a sztrádára.

Egy hónap pihenés elég volt a Serie A-ba feljutott olasz Sampdoria szegedi származású labdarúgójának, Laczkó Zsoltnak (25), aki hamarosan összefuthat akár Pirlóval, de Xavival vagy Iniestával is.

A Sárgánál, gyerekeivel sétáltatta kutyáját csaknem két hete egy szegedi nő. Konfliktusba keveredtek egy fürdőzővel, a férfi megrúgta az agárt, Lalát. Rengetegen keresték, többször látták is Szegeden, mire megkerült.

Összefogtak a szegedi kutyások Laláért. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Kínaiak akartak gyilkos hálóval halat rabolni a Medencés-kikötőből, de a halőrök és a rendőrök rajtuk ütöttek.

Kínai rabsicokat fogtak Szegeden. Fotó: HOHE (galéria)

Több mint tíz hektáron meggyulladt az aljnövényzet Ópusztaszer és Kistelek között, a lángok két tanyát is megközelítettek.

Égett az aljnövényzet Kistelek és Ópusztaszer között. Fotó: MTI/Donka Ferenc (galéria)
4 millió forintot adtak össze a kübekházi Operettfalu rajongói, hogy tizenharmadszor is megrendezhesse a település 12–15 ezer embert vonzó rendezvényét. De állami támogatás híján 4,8 millió hiányzik a büdzséből.

Csapatsportágban legjobb játékost választani? Sosem egyszerű feladat, mivel egy ember remeklése a társaiétól is függ. Lapunk azonban tavalyhoz hasonlóan idén is megválasztotta a megye élcsapatainak legjobb játékosait a szezonban nyújtott teljesítményük alapján.

Emlékeznek még a Májulásra? És az első Szögedi Boszorkány-napokra? A mártélyi kavalkád tízezreket vonzott, de tíz év után megszűnt. Eltűnt fesztiválok nyomában jártunk.12 éves kislányt gázoltak halálra Szeged és Bordány között. A gyerek egy tanyáról hajtott föl az útra biciklijével, amikor egy autó elütötte. A jármű sofőrjének már nem volt ideje megállni.

Gyerekkorában családjával együtt erőszakkal Magyarországra telepítették a felvidéki Vízkeletről Katona Pált – 50. papi évfordulóját szülőfalujában ünnepli.Bedeszkázták a Szegedi Nemzeti Színház ablakait, így a járókelőknek is feltűnhet: javában zajlik a május végén megkezdett energetikai felújítás. Jelentős részben uniós pályázati forrásból kicserélik a nyílászárókat, új fűtési és légtechnikai rendszert kap a műemlék épület. Az 1986-ban befejezett előző rekonstrukció óta a mostani a legnagyobb „beavatkozás".

Bedeszkázták a nagyszínház ablakait. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Elveszhet a csongrádi Tisza-gát felújítására nyert 1,2 milliárdos uniós támogatás, mert két évig nem sikerült kiválasztania a kivitelezőt az ATIVIZIG-nek – írja az index.

Szeged vagy Baja, Tisza vagy Duna? Összehasonlítottuk a két folyóparti várost a szabad strandok, halászcsárdák, halboltok, motorcsónakok, kikötők száma és más egyéb érdekességek alapján. Az apropót az adta, hogy ma 17. alkalommal lobban fel a láng a bográcsok alatt a bajai halfőző fesztiválon.A hajómodellezők országos bajnokságának ötödik, szegedi futamát rendezték meg Szegeden, a Plaza mögötti a tavon. A kacsák rendesek voltak, nem reklamáltak, hogy őrnaszádok, kikötői toló- és halászhajók, gőzösök, jachtok foglalták el átmenetileg „medencéjüket".

Hajómodellverseny a Plaza-tavon. Fotó: Farkas Richárd (galéria)

Bár eredetileg 168 órásra tervezték a maratoni palacsintasütést, néhány órával még ezt is megfejelték a derekegyháziak, így új hazai rekord született ebben a műfajban.

174 órán át sült a palacsinta Derekegyházon. Fotó: Králik Emese (galéria)

A portugáliai Montemor-o-Velho adott otthont az ifjúsági és U23-as kajakos, kenus Európa-bajnokságnak, amelyen az EDF DÉMÁSZ-Szeged két női versenyzője két arany- és egy ezüstéremmel zárt.

Igény lenne rá, de konkrét terv egyelőre nincs egy szegedi, egybeépülő vasút és buszállomásra. Kecskemét és Debrecen már tervezi a saját intermodális pályaudvarát, és a szegedi városházán is tudják: a Mars tér kinőtte a helyét.

Debrecen és Kecskemét intermodális álmai (galéria)

A több mint 40 éves múltra visszatekintő MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) is helyet kap a Szent Györgyi Albert Agórában (Szegóra). Látványlabor költözik az épületbe, ahol többek között fényjelenségeket, folyadékáramlást, genetikát tanulmányozhatnak az érdeklődők.

Látványlabor épül a Szegórában. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Kisebbfajta diplomáciai esemény zajlott a hétvégén Szentesen. Igaz, hogy a hivatalos külsőségek nélkülözésével, baráti hangulatban, de jelentős kínai politikusok látogattak el a Kurca-parti városba.

Menetrend szerinti busszal érkezett a kínai miniszter Szentesre. Fotó: Králik Emese (galéria)

Öt hét. Ennyi idő van hátra a labdarúgó NB II rajtjáig. A másodosztály csapatai közül utolsóként a Szeged 2011 is megkezdte a felkészülést a startra – mégpedig egy csapatra való próbajátékossal, valamint ugyanazzal a stábbal, amellyel az előző bajnokságban hatalmas hajrával kiharcolta a bennmaradást.

Szeged 2011: első edzés Lisztes Krisztiánnal. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Baleset történt az algyői Berek utcában. Egy útpadkán dolgozó munkás úthengere az árokba borult, sofőrje a jármű alá szorult. A munkagép alól a tűzoltók segítségével szabadították ki.Sajtónyilványos mérlegelést tartottak a vadaspark dolgozói: fényképezőgépek és kamerák kereszttüzében ismerkedtek a ketrecen kívüli világgal a hópárducok. A kis jövevények igazi kincsek, ugyanis a hópárduc az egyik legveszélyeztetettebb nagymacska, annak ellenére, hogy óriási területen, közel 3 millió négyzetkilométeren él.

Három hópárduckölyök a Szegedi Vadasparkban. Fotó: Segesvéri Csaba (galéria)

Varga Géza (Jobbik) beszélt a legtöbbször és a legtöbbet az Országgyűlés idei tavaszi–nyári ülésszakán a Csongrád megyéhez kötődő képviselők közül. B. Nagy László (Fidesz) egy szót sem szólt fél év alatt a parlamentben.Három denevércsalád költözött egy makói ház ablakpárkányának résébe. Az ott lakók egyáltalán nem bánják, szakembert hívtak, a jövő hónapban kimentik az állatokat.

Hajléktalanok és zajongó fiatalok kedvelt törzshelye volt az elmúlt napokig a szegedi Kemes utca környéke, ahol múlt pénteken egy 21 éves férfi halálra vert egy 47 éves hajléktalant.

Gyönyörűen betakarta a füvészkerti tavat a lótusz.

Virágzik a lótusz a szegedi Füvészkertben. Fotó: Farkas Richárd (galéria)

Egy ikermotoros B25 Mitchell amerikai bombázógép és egy Bo-105-ös harci helikopter tartott bemutatót a szegedi repülőtéren.

Bombázók Szeged felett. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Harmadik alkalommal rendezte meg a Szentesi Üdülőközpont a Strandszépségversenyt, s harmadszor is helybeli lány vitte el a koronát.Reggeltől estig gyerekzsivajtól hangos Kolompár László otthona. Kilenc kicsiről gondoskodik – egyik sem a sajátja. A férfi hivatásos nevelőszülő. Arra tette fel az életét, hogy olyan gyerekeken segítsen, akiknek nem adatott meg a szerető család.Huszonkét kilót, testsúlyának közel 17 százalékát adta le öt hónap alatt a szegedi fogyókúraverseny idei győztese. A most 103 kilós férfi célja még öt kiló mínusz.Gázszivárgás miatt felrobbant, majd kigyulladt egy Sóhordó utcai ház. A mentők a tulajdonos életét már nem tudták megmenteni.

Gázrobbanásban halt meg egy 90 éves férfi Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A zene gyógyít, a zene mindenkié – ezek a megállapítások teljes mértékben érvényesek Seres Antal könnyűzenei táborára, melyet folyamatosan tart a nyáron Szentesen. Antal a rákból gyógyuló gyerekek visszailleszkedését is segíti alapítványával és gitároktatással.Az ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a szegedi görkorcsolya-Európa-bajnokság.

Több mint egy évig vizsgálták a szakértők az M43-as építése közben tavaly előkerült emberi maradványokat. Az elhunyt nagy valószínűséggel a Vörös Hadsereg katonája volt, haslövés, májsérülés okozhatta a halálát. A Honvédelmi Minisztérium Oroszországgal tárgyal az újratemetésről.A válság előtt is, most is 2 millió forint körüli áron kelnek el a szegedi garázsok, ami azt jelenti, hogy vásárláskori értékükből nem veszítettek. A havi bérleti díjak is mozdulatlanok maradtak.A Szegedi Tudományegyetem rektora a nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárok után úgy fogalmazott: az egyetem megállta a helyét. - A ponthatárok azt üzenik, hogy Szeged tudja tartani a helyét, nagy tragédiáról nincsen szó. Az országos tendenciákhoz képest nagyon nagy meglepetések nem értek minket – mondta Szabó Gábor.

Világbajnokságon képviselte szülőfaluját egy fiatal balástyai sportoló. Kocsis Barbara a magyar kendóválogatott tagjaként a legjobb 16 között végzett. Célja, hogy jövőre Európa-bajnokságot nyerjen a csapattal.

Büszke az elmúlt két évre Becsey Zsolt, annak ellenére, hogy megszűnt a státusza, és a munkaköre Szijjártó Péterhez került. Tavaly Matolcsy György szervezte ki alóla a külgazdasági államtitkári posztot. A menesztéséről nem nyilatkozik.

Új ügyvezetőt választott a taggyűlés, Kertész Péter irányítja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot.

A romániai Kisperegen élő 14 esztendős Szabó ikrek, Melinda és Izabella, valamint családjuk szinte hazajár Vásárhelyre, előfordult már, hogy egy évben több alkalommal is jöttek. Idén július 24-étől 27-éig üdülnek az alföldi városban, az alkalmat ezúttal is felhasználják Izike fejlesztésére, gyógyíttatására.

Nem zsarolta meg B. Ottót, egy fillért sem vett át tőle, így a bíróság által a vállalkozónak megítélt kártérítést sem hajlandó megtéríteni – állítja Kumbor Tibor. A volt rendőrnyomozó törvényességi felülvizsgálatot kezdeményez, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni. Zsarolás és csalás gyanúja miatt közel 10 éve folynak tárgyalások ügyében: a bíróság szerinte számos eljárási hibát vétett.

Attól függetlenül, hogy egy színház mennyire jó, híres, Magyarországon és külföldön, el kell taposni, félre kell állítani, amatőrnek kell titulálni – csak mert független. Tündökölhet viszont Balázs Péter, Fekete Péter és Dörner György – fogalmazott Pintér Béla. Társulata az idei Thealter díszvendége.Elfogta és őrizetbe vette a Csongrádi Rendőrkapitányság azt a 33 éves tiszaújvárosi férfit, aki egy vélt tartozás behajtása érdekében késsel fenyegetőzött egy Fő utcai üzletben.

A hivatalos papírok szerint 20 éve nős az a közelmúltban elhunyt szegedi férfi, akinek halotti anyakönyvi kivonatát gyerekei és első felesége akarta kikérni a szegedi okmányirodából a hagyatéki eljárás miatt. Az új aráról azonban még a legközelebbi barátok és szomszédok se tudtak. Az elhunyt fiának most büntetőjogi felelősségének tudatában kell nyilatkozni: nincs tudomása apja új frigyéről. Nem kizárt, hogy véletlen elírás történt.

Szeretne visszakerülni korábbi munkahelyére, a varrodába, és másik zárkába menne, mert most szerinte melegek között lakik – osztotta meg lapunkkal a kalocsai női börtönben lévő lánya kívánságát egy makói férfi. Egyes kéréseket méltányolhatnak a börtönben, másokat nem, tudomásul kell venni, hogy ez kényszerközösség.

A nagy szegedi cégek ma is fenntartanak vállalati üdülőket, ezekben kedvezményesen nyaralhatnak a dolgozók. Még a Sárgán is átvészelte a rendszerváltást néhány épület.

Köddé vált vállalati üdülők. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A „második" hód-tavi csatát is a magyar sereg nyerte a kunok ellen.

Táltos és parittya a hód-tavi csatában. Fotó: Imre Péter (galéria)

A vásárhelyi Citroën Sajti-szalon immár 11. alkalommal rendezte meg a márka országos találkozóját Mártélyon és Vásárhelyen.

Citroën-randevú, szépségdíjas Kacsákkal. Fotó: Imre Péter (galéria)

Sorozatunk korábbi összeállításai:
januári összefoglalónk,
februári összefoglalónk,
márciusi összefoglalónk,
áprilisi összefoglalónk,
májusi összefoglalónk,
júniusi összefoglalónk.

Olvasóink írták

  • 1. Byron67 2012. december 26. 14:34
    „A B25-ös Mitchell bombázó Szeged légterében:
    http://www.youtube.com/watch?v=9Gu-ZyOmHzk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi dixie-játék: nyerjen páros belépőt!

A Storyville Jazz Band idén ünnepli a zenekar a 15 éves fennállását. Ebből az alkalomból rendeznek jubileumi koncertet a Kisszínházban. Nyerjen rá páros belépőt! Tovább olvasom