Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 márciusában

Csongrád megye – Tíz nap van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év harmadik hónapjában.

Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint ez is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki márciusi visszatekintésünkből!

* * *

Öt nagyon mozgalmas napot töltött el itthon Vajda Attila. Az EDF Démász-Szeged VE olimpiai bajnoka az elmúlt hetekben Portugáliában, a világtól szinte teljesen elzárva készült.

85 éve indult a forgalom a 2-es villamosvonalon Szegeden, 35 éve számolták fel. Márciusban Rókus és az Indóház tér között újraindult.

A 2-es villamos egykor. Fotó: Nagy István archívuma (galéria)
Utolsó simítások a 2-es vonalon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Új villamos avatta az új 2-es vonalat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szeptembertől a Széchenyi-iskola elsőse lesz a csongrádi Blázsik Patrik, aki nyílt gerinccel született, s 7 csigolyája hiányzik. A kisfiúnál mostanában háttérbe került a zongorázás, s előtérbe a lovak szeretete.

A vásárhelyi önkormányzat 2007-ben eladta az internetes Generál Média Kft.-nek a Vöröskereszt utcai egykori iskolaépületet. A szerződés három pontjából a cég kettőt teljesített – az ingatlan átalakítására augusztus 31-éig kapott határidőt.

2012. március 2-án 23 óra 15 perckor elindult az utolsó 83-as viszonylatú busz a Vadkerti térre. Ott voltunk a szürreális utazáson.

Az utolsó 83-as buszon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Átvenné az önkormányzattól a Makói Általános Iskola Kálvin téri tagintézményének és a Belvárosi Óvoda Kálvin és a Hold utcai épületeinek fenntartását a Belvárosi Református Egyházközség.

A Szentesi Élet című, 1968 óta megjelenő hetilap felelős kiadója, Szirbik Imre polgármester, a jelenlegi felelős szerkesztőt, Besenyei Gábort gondatlansága miatt a beosztásából február 29-i hatállyal felmentette.

Elfogadták Szeged költségvetését. Az LMP és a Jobbik ellene voksolt, Mihálffy Béla (Fidesz) pedig nem szavazott, de nem mondta meg, hogy miért.

Rendkívüli közgyűlésen fogadták el Szeged 2012-es költségvetését. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Parádés második félidőt produkálva a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdacsapata legyőzte a bajnokaspiráns Körmendet!

Szedeák-Körmend, az utóbbi földön. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A 92. percben még győzelemre állt a Szeged 2011 labdarúgócsapata a Mezőkövesd ellen. Csakhogy volt 93. perc is a meccsen...

Majdnem megvolt a második győzelem: Szeged 2011-Mezőkövesd 1-1. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Kártérítési pert indított az OTP ellen egy szegedi vállalkozó, aki elmondása szerint a mórahalmi bankfiók felújításának gépészeti munkálatait végezte, de csak a pénze töredékét kapta meg a generálkivitelezőtől, amely a beruházás után nem sokkal csődbe ment. A mai magyar építőipar állapotát tükröző történetet már első és másodfokon is tárgyalta a bíróság.

791 ezer 400 forintos havi telefonszámlát kapott Szombathelyi István az ACN Communications Hungary Kft. telefontársaságtól. A számlát kibontó édesanyja rosszul lett, s mire kiderült, hogy tévedés történt, a család sok izgalmat élt át. A szolgáltató elnézést kért.

Készül a Vásárhely és Szeged közötti tramtrain, vagyis az integrált villamos- és nagyvasúti rendszer megvalósíthatósági tanulmánya. A közelmúltban átadott vásárhelyi körforgalmakon keresztül vezethetnek majd a sínek; Szegeden az Indóház téren lehet a végállomás.Felborzolta a kedélyeket a Szőke Tisza állapota: a hajó oldallemeze kilyukadt, a víz betört, az építmény megbillent. Szilágyi Árpád, az 1970-es felújítás műszaki ellenőre a várost és a tulajdonosokat hibáztatja a történtekért. Az egykori üzemeltető, Iglódi Ferenc szerint a hajót már a 90-es években sem lehetett volna helyrehozni.

Szőke Tisza: halálra ítélve. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Kiállítás kiállítás hátán, visszavont gól, medencét elhagyó játékos. Minden volt az A-Híd Szeged Beton-Honvéd találkozón, ami végül 5-5-s döntetlennel zárult.

Drámai meccset vívott az A-Híd Szeged Beton a Honvéd ellen. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Elkészült az a kisfilm, amelyben Makót a város arcaként népszerűsíti Szentpéteri Csilla zongoraművész.

Védetté vált a vadon termő alföldi kamillavirág: 8 éves előkészítő munka után a közelmúltban került fel az európai uniós listára, a szegedi paprika és a makói hagyma mellé.5–8 tonnányi haltetem bukkant elő a jég alól a Szegvár melletti Lándor-tónál. A Kórógy-tavon kisebb a kár. A horgászok, amikor lehetett, lékeket vágtak, a jégre hullott hó azonban beárnyékolta a vizet, az iszapban kénhidrogén fejlődött, ez gyilkolt. A kár több tízmilliós.

Gyimesi László lemondott a környezetgazdálkodási cég fb-elnöki tisztéről, de nem maradt felügyelőbizottság nélkül. Gyimesi még aznap saját magát javasolta az SZKT felügyelőbizottságába, amit megszavazott a városi közgyűlés.

Tatai Péter hosszabbított a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatánál, Lékai Máté viszont Celjébe távozik.

Halálra fagyott 8 kutyakölyök Vásárhely határában. A tíznapos kiskutyákra a 47-es főút melletti kerékpárút közelében találtak rá. Varga András, a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület önkéntese nem érti: miért nem kerestek az állatoknak gazdát vagy hívták őket.

Márciustól nem egyház a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség; nem kaphat kiegészítő normatívát az általa működtetett szegedi régiós Wesley iskola és óvoda.

Egy város lepődött meg a 2-es villamos átadásakor, hogy Szegeden van Európa liget. Ki nevezte el így a Csongrádi sugárút és a Rókusi körút találkozásánál lévő fás részt? Hivatalosan senki.

Kistópart utcai panellakásának a felét kifizethette volna belőle, akkora összegről kapott egyhavi telefonszámlát a vásárhelyi Gyulafalvi Károly. Ez sokkolta a családot. A szolgáltató elnézést kért, mondván számos számlájukról csak postázás után derült ki, hogy azon téves összeg szerepel.Mégis le tud szállni a mentőhelikopter az új klinika mellett: egy próbarepülés során a pilóta letette a gépet a klinikai gyógyszertár épületénél. A légi mentők javasolták, hogy kivételes esetekben, a beteg érdekében landolhassanak ezen a területen.Három éven át titokban tárgyalt a megyei önkormányzat a kiszombori Rónay-kastély hasznosításáról. Múzeumi raktár lett volna belőle. Miután a közgyűjtemény átkerült az államhoz, az egyeztetés megszakadt. A község 20 éve próbálja megoldani az épület sorsát.Elszabadult két ló egy szeged-baktói lovardából. Az állatok az elkerített lovarda nyitott kapuján jutottak ki. A lovakat sikerült befogni, senki nem sérült meg.

Elveszítette sorsdöntő bajnokiját Jászberényben a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata, amely így az utolsó négy fordulóban élet-halál harcot vív majd az osztályozós hely elkerüléséért.

Havi 33 ezer forintot kap rokkantnyugdíjként a tavaly óta Szentesen élő Gyenes Katalin – ennyiből él édesanyjával, Hetyei Katalinnal. A pesti lakását elvesztő család 17 ezret fizet ki albérletre.
Krumplin és répán élnek.

A végrehajtói kamara online adatbázisa szerint Szegeden licitálni lehet 120 milliós újszegedi, de 35 négyzetméteres Építő utcai lakásra is. Vége a kilakoltatási moratóriumnak, otthonukat veszthetik az adósok. Csongrád megyében 166 ingatlanra tűztek ki árverést – többségükre fél áron.

Látogatási tilalmat rendeltek el az influenza terjedése miatt Csongrád megye minden egészségügyi intézményében. A legtöbb esetet Szentesről jelentették.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék György Sándor keresetét, aki ráépítés jogcímen egyharmad tulajdonrészt szeretne szerezni a Virág cukrászdában. Az ítélet nem jogerős. Közben a Virág nyolc egykori dolgozója jogerősen pert nyert a cukrászda volt üzemeltetője ellen, aki milliókkal tartozik nekik.

Virág cukrászda 2012 márciusában: sajnos még mindig minden változatlan. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Sosem szerzett doktori oklevelet, személyi igazolványában mégis szerepelt ez a cím annál a szegedi felszámolóbiztosnál, akit gyanúsítottként hallgatott ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya.

A szükséges műszaki ellenőrzéseket követően ismét kapcsolatot teremtett a Tiszán, Csongrád és Csépa között
a „Fahíd".

Újra járható a Fahíd a Tiszán. Fotó: Martini János (galéria)


Összefogás indult a Szőke Tisza megmentésére, Szegeden tárgyaltak az érintettek. A 2002-es felújítási tervek befektetője szerint a gőzgép a hajó egyetlen része, amely még használható. A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület által megkérdezett hajóépítő mérnök úgy gondolja, a hajót nem szabad szétvágni, egyben is ki lehet emelni a javításhoz.

Akár már márciusban elindulhat
a Dugonics tér felújítása; megvan a nyertes kivitelező. A tereket és utcákat szakaszosan zárják le, párhuzamosan megszűnik a parkolás.

Tíz napon át saját szemével láthatta Kovács László, hogyan készül Portugáliában tanítványa, Douchev-Janics Natasa.
Az edző szerint az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa visszanyerte a szülés előtti kondiját.Nő a buszjáratok száma – hangzott el a helyi tömegközlekedés átszervezése kapcsán a vásárhelyi közgyűlésen. A helyközi járatokat is használhatják városon belül helyi bérlettel, menetjeggyel a vásárhelyiek. Az iskolabuszokra sem csak diákok szállhatnak majd fel.

Idén is csak aprópénz jut az útjainkra, ami tűzoltásra elég. Rendes felújításra egyedül az uniós projektekből telik. A Vásárhelyi Pál utca a négysávosítása idén folytatódik a körforgalomtól a Kálvária sugárútig.

Összetett kérdésre próbál választ találni Szentes: miért mennek el a fiatalok a városból? A jelenség ismert, de ettől még szembesülni kell vele, fogalmazott az ötletadó városatya. Azt pedig el kell dönteni: akar-e valamit tenni a város, vagy csak szemlélője marad a folyamatnak.

Elvesztette jó hírnevének védelmében benyújtott keresetét Gyimesi László szegedi Fidesz elnök Botka László szegedi polgármester ellen. Gyimesi mégsem búsul: az ítélet véleménye szerint kimondta, hogy a polgármester állítása ellenére nem okozott kárt Szeged adófizetőinek.

50–60 zsák szelektív hulladék éktelenkedik egy makói férfi Aradi utcai, amúgy lakatlan telkén –
valaki az éj leple alatt vitte oda. A városban szelektív hulladékgyűjtést végző A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. állítja: nincs közük a dologhoz. Az ügyben a rendőrség is nyomoz.

Öt szegedi többségi önkormányzati tulajdonban álló, közszolgáltatási tevékenységeket, valamint parkolási szolgáltatást ellátó gazdasági társaságban fennálló üzletrész lett
a nemzeti vagyon része. Ezeket nem lehet értékesíteni.Megszületett Székhelyi József negyedik gyermeke, Sára Anna. A pici lány egyből elbűvölte a színművészt, aki úgy tervezi: minden babás feladatból aktívan kiveszi majd a részét. És bár sok időt tölt a következő időszakban a fővárosban, rohan haza, amikor csak tud.

A mindenkigyalogos.hu interaktív térképén közösen kritizálják a közlekedési rendet az autósok, kerékpárosok, gyalogosok. Több mint 90 kritikus csomópontot találni Szegeden.

A hosszú élet egyik titkát is a reggelenként felhajtott nagy pohár hideg vízben látja Vásárhely rangidős polgára, Csáki Dezső: 104 éves.Tóth „Pipu" István április 3-án ünnepli 69. születésnapját, és ebből a közel hét évtizedből 45 esztendőt szentelt a Szabadság térnek, az IKV-Alsóváros labdarúgócsapatának. Olyan, mint a Csabagyöngye legendás mosodása, Minarik Ede: neki is mindig kell(ett) egy csapat – pontosabban nélküle nem létezne.

Átvette a Csongrád Megye Díszpolgára címet Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő Magyar Anna megyei közgyűlési elnöktől a Móra Ferenc Múzeumban. Nem ment zökkenőmentesen...

Az oktatás és a közösségi média is téma volt
a Milla demonstráción a Dugonics téren. Több alternatív 12 pont is elhangzott.

Tíz magyar felnőtt közül mindössze kettő érzi teljesen pihentetőnek alvását egy felmérés szerint. Pedig az életminőség szempontjából rendkívül fontos az egészséges és jó alvás.Egyszerre dőlt meg Szegeden a helyi és az országos napi melegrekord – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásának adatait elemző Pernyész Lászlótól.

A makói kórház hosszú távú sorsa bizonytalan, Vásárhellyel azonban biztos út vezet a megmaradáshoz – fogalmazott Lázár János. Vásárhely polgármestere azt javasolja a kormánynak:
vonják össze a makói és vásárhelyi kórházat, és az intézményt Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója vezesse.

Politikával, kultúrával, sporttal és a közélettel is naponta foglalkozhatnak a börtönök lakói Magyarországon.
A Csillag börtön elítéltjei közül 78-an előfizetői különböző sajtótermékeknek. Még azokat az elítélteket is nagyon érdekli a külvilág, akik jó pár évig élvezik még a börtön vendégszeretetét.

Tragikus körülmények között, 59 éves korában váratlanul
elhunyt Pénzes József futballedző.

Hiába berzenkednek a csongrádiak, hiába interpelláltak a képviselők: a város a gyakorlatozó vadászgépek légterében van. A katonák az mondják: betartják a szabályokat, a lakosok viszont panaszkodnak a gépek zajára.A városi önkormányzatokhoz kerülnének a januárban államosított múzeumok egy most készülő tervezet szerint. Az önkormányzatok még nem tudják, mit is szóljanak a kormányfő ötletéhez, a szakszervezet tiltakozik. Hódmezővásárhely már 2007-ben átvette múzeumát a megyétől.

Az idei legnagyobb nádas-, illetve avartűzzel küzdöttek meg Sándorfalvánál a tűzoltók, több mint
30 hektáron égett a nád és az aljnövényzet - házakat is veszélyeztetve.

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata újabb
két válogatott játékost igazolt. Balogh Zsolt a következő szezonban a jobbátlövő poszton szerepelhet a kétszeres magyar bajnok csapatban, míg Marinko Kekezovics a balszélen.

A Sándorfalvi-tó partján
infarktust kapott egy 63 éves horgász, akinek a haláltusáját közömbösen nézte egy közelben horgászó férfi. A pecás életét a helyi halőr, Bálint Gábor mentette meg.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) megkezdődött
a Szent-Györgyi-konferencia.

Az SZTE Zeneművészeti Karán megrendezett V. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny fődíját 4 ország 20 versenyzője közül Takáts Márton 20 éves zeneakadémistának ítélte oda a zsűri.

Pitvaros önkormányzata inkasszóval emelte le Ambrózfalva számlájáról azt a pénzt, ami megillette. Pitvarostól ugyanígy szokták behajtani a pénzüket a szolgáltatók.

Hónapokat csúszhat a Dugonics tér felújításának kezdete, de a befejezési határidőn ez nem változtat: december végére el kell készülnie. A fa- és cserjeátültetést a napokban elvégzik.

Szegedi kisfiú az ország első, legálisan otthon született csecsemője. Filipposzt édesanyja a nappaliban felállított szülőkádban hozta világra. A család baráti kapcsolatot ápol a vásárhelyi bábával, aki elsőként kapta meg az engedélyt intézeten kívüli szülés levezetésére.

Véget ért a Szőke Tisza megmentésére tett első kísérlet: a civil önkéntesek saját eszközökkel, és felajánlások segítségével próbáltak javítani a helyzeten – mindhiába.

Az ország második legnagyobb vasbeton alapja a szegedi Belvárosi hídé. A mostani formáját közel 20 éve elnyert szerkezetben Mátó Sándor hídügyi előadó vezetésével jártunk. Lemásztunk a hídfő tetejére, és benéztünk a hídkamrákba is.

Az interneten fellelhető dokumentumok tanúsága szerint másolta a pályázatát a szentesi gimnázium igazgatói székéért induló egyetlen jelentkező, a jelenlegi intézményvezető.

Garázdasággal gyanúsítja a szegedi közgyűlés jogi bizottságának elnökét, Keresztúri Farkas Csabát a rendőrség. A jobbikos önkormányzati képviselő tavaly novemberben került összetűzésbe az egyetemi jogászbálon egy társasággal. Keresztúri közölte: nem mond le elnöki tisztéről és a képviselőségről.

Csongrád megyében 2001-ben 433 ezren éltek, 2011-ben már csak 418 ezren – derül ki a tavaly októberi népszámlálás előzetes adataiból. Statisztikánk tükrözi az országos képet: hazánk népessége egyfolytában fogy, 2011. október 1-jén 9 millió 982 ezer fő volt, 2,1 százalékkal kevesebb, mint 10 éve.A szegedi önkormányzat vagyongazdálkodási biztottsága ülésén a támogatásáról biztosította a város stadionépítését.

Több hűtőpultot is elvittek a Virág cukrászdából – a felszámoló állítja, nem az ő megbízásából. Csak a régi bérlőnek van kulcsa.

146 millió 250 ezer forint uniós támogatást nyert a vásárhelyi önkormányzat a várost északról elkerülő közút építésének tervezésére. Az állami beruházásként elkészülő, mintegy 12 kilométernyi közút építése 10–13 milliárd forintba kerülne.

Hiába kérte a Jobbik, egyelőre a helyén marad Ságvári Endre makói szobra – az önkormányzat csak akkor nyúl hozzá, ha ezt a környék lakói kérik. A körzet képviselőjét, Marosvári Attilát eddig nem keresték ilyen javaslattal a gerizdesiek.

Sorozatunk korábbi összeállításai:
januári összefoglalónk,
februári összefoglalónk.

Olvasóink írták

  • 1. Olajfa14 2012. december 22. 11:58
    „Áldott karácsonyt es sikeres ujevet Botka urnak es a szegedi demokratikus ellenzek minden neves es nevtelen tagjanak! Egyutt2013-ban a demokratikus Magyar Koztarsasagert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramdíj: 50 ezer fogyasztó milliárdos hátraléka

Hatalmas összegekkel tartozunk a szolgáltatóknak, sokan fizetnek úgy, hogy sakkoznak a sárga csekkekkel. Tovább olvasom