Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Ezer tudóst csábítunk haza

Szeged - Szeged jövőjének egyik záloga a városban folytatott kutatások sikere. De hol vagyunk a nyugati országokhoz képest? Itt maradnak-e a fiatal tudósok?
Versenyben a világgal

A jelen miatt is van okunk ünnepelni a magyar tudomány napján – értékel az MTA alapításának évfordulóján Rácz Béla, az SZTE rektorhelyettese, lézerfizikus. Mint elmondja, 2000-től jelentősen javultak a kutatásfejlesztés és az innováció feltételei, bár az igaz, hogy az alapkutatásokra pályázható összegek kb. 20 éve nem változtak. A gyakorlat tehát azt mutatja, hogy egyre inkább a piaci igényekhez igazodnak az egyetemi kutatások, a konkrét megrendeléshez, feladathoz áramlik a pénz.

A mindenkinek ismerősen csengő Biopolisz vagy éppen a valószínűleg Szegeden megépülő lézerközpont feltehetik a várost a világ tudományos térképére. A biotechnológiai, genetikai kutatások igen magas szinten folynak, a gyógyszeripar pedig irdatlan összegeket költ új gyógyszerek kifejlesztésére.

A szegedi tudósok megpróbálnak lépést tartani, ami a drága eszközök gyors amortizációja miatt nem könnyű. Mégis úgy tűnik, a többség követni tudja a nemzetközi versenyt. Még a válság sem vetette vissza a kutatásokat, hiszen a high-tech cégek inkább előre menekülnek, hogy a fellendülésre már az ő terméküket találják meg a vásárlók.

Turistacsalogató: Magyarország, zseniország

Jöhet egy új Szent-Györgyi?

Hazánk legújabb turistacsalogató klipjében jelentős tudósaink nevét és találmányait villantják fel. Tényleg figyelemre méltó számú világszintű elmét adott Magyarország? Rácz Béla szerint Magyarország különleges helyzetben van a tehetségek terén, hiszen a Kárpát-medencében sokféle nép keveredett össze, így a kiemelkedő tudományos tevékenységű emberek felbukkanása is gyakoribb. A gond az, hogy jelentős részük külföldön ért el eredményeket.

Jelenleg mintegy 1000 magyar tudós dolgozik külföldön. Biztató, hogy egyre nagyobb arányban térnek vissza, hazacsábításukra szervezett programot dolgozott ki az MTA. Néhányuknak már az anyagi megbecsültség is elérhető itthon, és ha területükön a technikai feltételek adottak, semmi akadálya, hogy közülük kerüljön ki az “új Szent-Györgyi".

Szegedi Viktor szerint minden adott, hogy jelentős eredményeket érjenek el. Fotó: Miskolczi Róbert
Szegedi Viktor szerint minden adott, hogy jelentős eredményeket érjenek el.
Fotó: Miskolczi Róbert

Bizakodó fiatalok

Hogy jó-e manapság fiatal szegedi kutatónak lenni? Szegedi Viktor, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány munkatársa szerint röviden a válasz: igen. A többek között az Alzheimer-kór gyógyszeréhez vezető kutatásokban részt vevő tudós szerint nem biztos, hogy külföldön mindenki megtalálja a számítását - sokat számít a kutatási terület és a munkahelyi hangulat.

Úgy érzi, minden adott, hogy jelentős eredményeket érjenek el, nem gondolja, hogy el lennének vágva a világtól. Bár tudja, hogy nem mindenki ennyire elégedett, és a kormány által nyújtott pénzügyi lehetőségek sem érik el egy hasonló méretű, fejlettebb EU-tag szintjét, a régióban, úgy gondolja, nem áll rosszul Magyarország.

Oda a tömegtermelés, előnyben a tudomány
 
Magyarországra tömegtermelés már nem fog költözni, Kínába települtek az ezzel foglalkozó cégek. Ami a jövőt jelentheti, az a magas szintű munkaerőt igénylő területek fejlődése, illetve azok kapcsolata a kutatásfejlesztéssel. Szeged abba az élvonalba tartozik, amelynek az ELTE, a BME, a Semmelweis-egyetem, a debreceni és a pécsi egyetem is tagja. És ez nemcsak a büszkeség miatt fontos, sokkal inkább a valós eredmények és a tudás megtartása számít.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. kishableany 2009. november 05. 16:19
  „aludj csak, en almodom ! de mi is az a Biopolisz?
  eleve szegeden a diplomas berek 20-30 %-kal vannak az orszagos/ Pest megyei atlag alatt. gondolom ezt (is ) kihasznaljak az uj intezetek is.”
 • 23. Zsoltee0716 2009. november 04. 20:58
  „Tegnap nem ez volt a címe nem?”
 • 22. Agáta 2009. november 04. 19:14
  „Ugyan már, biológus diplomával laboránsnak iselment volna már vagy 6 fiatal, de az 1 meghirdetett állást csak 1 ember kaphatja. Naná, hogy elmennek. Aki nyelvet beszél és nem akar nyomorogni, inkább a távozás hímes mezejére lép. Aztán lehet, hogy nosztalgiából, vagya család hívására vissza jön, próbálkozik itt egy kicsit, majd újra elmegy. Aztán vagy haza jön megint, vagycsak látogatóba. Sokan így ingázzák át a fél életüket. A magyarországi oktatói-kutatói fizetések (és itt beszéljünk az orvosokról is, mert vérlázító a 135 ezer nettó egy nyugdíj előtt álló orvosnak, mit gondoltok, miért fogadják el a jattot) a megalázás kategóriába sorolhatók. Meg sem lehet belőlük élni normálisan, pláne nem otthont teremteni, gyerekeket eltartani.”
 • 21. barkzso 2009. november 04. 18:21
  „Mivel, a minimálbérre?l Az adók emelésével? Az arrogáns ultimátumszerű fejünk felett döntésekkel? A támogatások csökkentésével? Bakker ezt az ökör cikket...”
 • 20. xcbcr 2009. november 04. 13:42
  „Szeged a Biokrácia szülőhazája.”
 • 19. KolompárRómeó 2009. november 04. 10:57
  „Höhö! Én nem lennék ennyire naiv...”
 • 18. 620829 2009. november 04. 09:53
  „remélem lesz annyi eszük, hogy nem jönnek ide....aki teheti most menjen még...habár az ingatlanok már most eladhatatlanok.....15-20 év és másképpen hívják e jobbra érdemes országot......ház eladás -ha összejön-és sipirc innen.....undormány ez a mutyisztán!”
 • 17. TUTI 2009. november 04. 09:34
  „A krém elmegy sajnos, többnyire!
  Az kérdés van-e lehetősége visszajönni?
  Adottak-e a feltételek?”
 • 16. achilleus 2009. november 04. 09:28
  „Amíg az MNB hivatalával összeegyeztethetetlen offshore érdekeltségeit felszámolni nem érkező, elnöke, HAVI 2X annyi fizetést "érdemel", mint egy egyetemi docens ÉVI fizetése, nincs miről beszélnünk. Nyomorország, megnyomorított és megnyomorítandó alattvalókkal!”
 • 15. madártej 2009. november 04. 08:58
  „Hol is van az a Biopolisz?”
 • 14. jq 2009. november 04. 08:33
  „Az ezer külföldön dolgozó tudós erős alulbecslés. Csak a személyes ismerőseim között össze tudok számolni legalább tizet. Három havonta meghosszabbított szerződéssel, minimális fizetésből nem lehet családot fenntartani...”
 • 13. grg 2009. november 04. 08:16
  „így van, sajnos itt csak puffogtatnak, de aki benne van az tudja, hogy mi van...:(
  egyszerűen nem kapnak munkát, főleg nem szegeden. ismerősöm az egyetemen olyannal foglalkozik amivel kevesek, ennek ellenére nincs biztos helye, mindenre pályázni kell, ha nem kap, hagyhatja abba...ki van rúgva, ja és sokkal kevesebbet keres mint én...(több iskolával)”
 • 12. joy 2009. november 04. 07:16
  „Elég gusztustalan némelyik hozzászólás.
  Gondolom az ilyeneknél az ünnepi asztalt is sarral dobálják.”
 • 11. floridaimagyar 2009. november 04. 03:43
  „11-es egyetertek a legtobb dologban. A magyar oktatas viszonylag nagyon jo szinvonalu. En kemia szakra jartam es nem tudtam odahaza elhelyezkedni az egyik baratommal mint kemikusok. En kijottem ide az USA-ba a baratom meg allati jo IQ-val es kemiai tapasztalattal meg gyogyszereket kezdett eladni mert abban tobb penz volt (igaz hogy kepzettseg nem kellett hozza). De egyertek abban hogy van sok okos tehetseges fiatal kutato - csak barcsak lenne hely odahaza ahol el tudnanak helyezkedni!”
 • 10. harcsabajusz 2009. november 04. 00:55
  „5. borkostolo 2009.11.03. 18:43
  Muszály neked leszólni, lesajnálni az itthon dolgozó kutatókat? Attól jobban érzed magad? Vagy nem tudod elképzelni hogy valaki történetesen Magyarországon szeretne élni és dolgozni? Tipikus magyar hülyeség.
  Persze, nem vagyunk a tudományos világ központja, de azt se igaz hogy semmit nem lehet itthon csinálni. Dolgoztam gazdag és szegény országban, több kontinensen, de sehol sincs ennyire pesszimista, dekadens hangulat. Pedig sokfelé irigyelnék azokat a körülményeket amik között pl. Szegeden lehet dolgozni. Csak nem kell szemellenzösen és elfogultan járni a világban.

  Nemrég egy kongresszuson egy Cold Spring Harbor-ban (ez az élettudományok egyik csúcs intézménye az USA-ban) dolgozó világhírü kutató mondta nekem egy kongresszuson, hogy Szegedet úgy tartja számon Közép Európában mint Cambridge-t Angliában. Ha ez egy kicsit túlzás is, de miért ne lehetne benne némi igazság?

  Igaz: a kutatás-fejlesztés kezelésén, támogatásán tényleg van mit javítani. Magyarország erejéhez képest keveset költ ilyen célokra, ami rövid távon nem látszik, hosszú távon megbosszulja magát. Ezt fel kéne fogni a mindenkori kormánynak és mindenkori ellenzéknek és egy olyan stratégiát kidolgozni, ami nem csak két választás között érvényes, és folytatni lehet kormányváltás után is. Az ország érdekében.”
 • 9. maradando 2009. november 04. 00:49
  „Mielőtt a medve bőrére innánk:meg kell tanulni a cserzést. Egyelőre csak okostójásokból van kellő készlet.
  Szentgyörgyi Albert hatalmas tudása is úgy tudott érvényesűlni,hogy Klebelsberg Kunó szegediként és miniszterként tevőlegesen is támogatta munkásságát. Nos ezen a téren van hiányérzetem .Ha gond van,jelenleg minden nagyokos kihátrál a nehézségek elöl.Mig ez igy van kűlföld továbbra is csábitó ajánlatt marad.”
 • 8. Rozsdás 2009. november 03. 21:41
  „Aj jaj !!
  Amenyiben csak kiragadjuk a példát a környezetéből már nem is igaz!!
  Valamivel több kéne ehhez!
  A hasznosítás felismerése és a piac megteremtése!!
  Ehhez nem csak pénz támogatás kell az állam részéről részt kell vállalni az egész projectben és a profitban is részesedni kell..Ennek segitésére és elbírálására van az AKADÉMIA!!!
  Ezt kell müködtetni és nem kiárulni a szellemi vagyont!!!

  7. Zsoltee0716 2009.11.03. 20:25
  Csak pénz kérdés hogy az itthon feltalált termékek valóban itthon is maradjanak.

  8. pann 2009.11.03. 21:07
  2. korcsmaaros

  A kutatók 90 százaléka nem ér többet mint egy "szarházi sportoló" és sok esetben még annyit sem csinál.A 10 százalék meg külföldön van.”
 • 7. pann 2009. november 03. 21:07
  „2. korcsmaaros

  A kutatók 90 százaléka nem ér többet mint egy "szarházi sportoló" és sok esetben még annyit sem csinál.A 10 százalék meg külföldön van.
  Na meg a Bay Zoltán, na ott aztán hatalmas kutatás folyik, ott szuper tudosok vannak, volt olyan aki egy kísérlettel akarta az autizmust, rákot és még egyéb komoly betegségek ellenszerét megtalálni, na már nem dolgozik ott.”
 • 6. Zsoltee0716 2009. november 03. 20:25
  „Csak pénz kérdés hogy az itthon feltalált termékek valóban itthon is maradjanak.

  Lézerkutatóközpontra meg annyit kétszer se biztos hogy itt épül meg. Hivatalos bejelentés még nem született tudtommal. Vagy igen? Ehhez le kell bontani egy szovjet laktanyát!”
 • 5. borkostolo 2009. november 03. 18:43
  „Reszvetem az otthoni kutatok fele..... ha szerencseje van akkor talan kulfoldon folytathatja amit otthon elkezdett....s ugy jarnak majd mint a tobbi "magyar" tudos...akik le kell hogy tagadjak hogy magyarok az ervenyesules remenyeben....
  Jopofa a legujabb hencego videonk magyarorszagrol...a sok tudossal...ha valaki egy kicsit tovabb olvass mint a kotelezo resz, akkor rajon hogy nagyon sok talalmany kulfoldon valt hiresse amikor a tudosok hosszu eves magyaro-i kuzdesek utan kenytelenke voltak talamanyukat elvinni az orszagbol mert otthon a korrupt penzehes rendszer mar tul jol mukodik nagyon sok lehuto, legalja fajzatnak...nem kell az ´okoskodo´ mar regota otthon, mar az a penz is el van osztva ami meg nem letezik...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelnék a szintet a rektorok

Egy tárgyból kötelezően emelt szintű érettségit kelljen tennie annak, aki be akar jutni a felsőoktatásba – javasolta a Magyar Rektori Konferencia, majd az MSZP is. Tovább olvasom