Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Február végén csobbanhatunk a szegedi Napfényfürdőben

Szeged - Február első felében elkezdődik a próbaüzem a Napfényfürdő Aquapolisban, ekkor töltik fel először vízzel a medencéket. Február közepén indul a műszaki átadás, hogy a hónap végén, a „terheléses próbaüzemkor" már megnyithassák a vendégek előtt az újszegedi gyógy-, élmény- és wellnessfürdőt.
A Napfényfürdő Aquapolis belső munkálataival jól áll a kivitelező Ferroép Zrt., kívül azonban vannak még hiányosságok. Nemesi Pál vezérigazgató – aki tegnap körbevezetett bennünket a hatalmas létesítményben – ezért mondhatta azt, hogy a fürdőben már csak két hétre való építési feladatuk van, mint például a „finomtakarítás", és aztán jöhet a próbaüzem.

A fürdőépület körül azonban még nagy a sár, nem látszik ennyire közelinek a befejezés. Dagonya fogadja az embert a Szent-Györgyi Albert utca, vagyis a főbejárat felől, itt ugyanis még mindig nem végeztek a közműépítéssel. Ez az oka annak, hogy az utak és a járdák a vezérigazgató szerint csak február végére, a tervezett nyitásra készülnek el. A töltés felőli oldalon viszont már a burkolatok alapjait rakják le, ott kicsivel jobb a helyzet. Igaz, ezzel a nyáron birtokba vehető területtel nem kell annyira sietni: a régi SZUE-bejáratnál magasodó új öltöző, a külső járdák, a zárt, fűtött, a Forrástól a SZUE-ig elvezető közlekedőfolyosó környezetének építése, valamint a parkosítás majd csak március közepére fejeződik be. Megtudtuk, azért maradt meg a régi öltöző egy része, mivel ott a gépészet, valamint a szaunák kaptak helyet.

Bő egy hónap múlva kész a Napfényfürdő Aquapolis. Fotó: Schmidt Andrea
Bő egy hónap múlva kész a Napfényfürdő Aquapolis.
Fotó: Schmidt Andrea

November végén néztünk szét utoljára a Napfényfürdőben. Akkor még csempézték a medencéket, mostanra viszont már minden burkolat a helyére került a gyógyászati, a wellness- és az élményfürdő részen. Az épületen belül kellemes a hőmérséklet, mivel működik a padlófűtés. Energiatakarékosan, termálvízzel fűtenek, s a gyógymedencékbe is 36 fokos termálvizet engednek majd. Mi hiányzik még? Be kell szerelni a lifteket, a térelválasztókat, az öltözőknél hiányoznak a paravánok, néhol javítani kell a burkolatokat. Hogy legvégül – akárcsak egy új lakásba – megérkezhessenek a szállítók a bútorokkal.

Már a „finomtakarítás
Már a „finomtakarítás" is megkezdődött a napfényfürdőben.
Fotó: Schmidt Andrea

Mi a próbaüzem?

A próbaüzem során a műszaki berendezéseket, eszközöket, például szivattyúkat elindítják, összehangolják a működésüket: beállítják azokat az állapotokat, amelyek között üzemel majd a fürdő, a víz hőmérsékletétől kezdve az összetételéig. Ez alapján ideiglenes használatbavételi engedélyt kaphatnak, ami arra ad lehetőséget, hogy az üzemeltető „terheléses próbaüzemet" is elkezdhessen. Ilyenkor már vendégeket lehet fogadni, hogy kiderüljön: miként működnek a berendezések, vagy például hogyan változik a víz minősége, ha 1500 ember belemegy, s az egyébként betervezett paraméterekhez képest milyen beavatkozásokra van még szükség.

Legek a fürdőben

Magyarország legnagyobb fedett wellness- és élményfürdőjének 31 méter magas csúszdatornya Közép-Európában vezeti a legek listáját. Egyszerre 3000 vendég fürödhet, pihenhet, gyógyulhat abban a létesítményben, amelyben a medencék vízfelülete 5000 négyzetméter. Páratlan a panoráma is: a töltés felőli oldal hatalmas üvegfalán keresztül a dóm két tornyában lehet gyönyörködni.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. szilvi650219 2010. január 27. 09:51
  „Szeretném kipróbálni a családdal.Kiváncsian várom az árakat.”
 • 74. török 2010. január 24. 19:52
  „72. látom, sikerült megragadnod a lényeget. nyilán nem arról van szó, hogy bármit pályázzunk meg az EU-nál, még azt is, amire nincs szükségünk. hanem arról, hogy ha a prioritási listán épp nem az 1., hanem mondjuk a 6. probléma megoldására van pályázat, akkor ne azért ne hagyjuk veszni, mert az csak a 6., hisz az 1-re majd 2-3 év múlva van pályázat. bizonyára értelmes ember lehetsz, hogy logikus érvek helyett támadsz és rágalmazol, a neten. könnyű egy gép mögül dumálni, megnézném, mekkora pofád lenne élőben. bár max a tarkódat látnám, ahogy futnál. :D legözelebb gondolkodhatsz is, megengedjük, nem fáj. :)”
 • 73. csanyiv 2010. január 24. 00:00
  „moderálva”
 • 72. kertészke 2010. január 23. 21:58
  „moderálva”
 • 71. Giga 2010. január 23. 21:39
  „ha ez is olyan lesz mint a többi Ferroép által kivitelezett meló.....”
 • 70. török 2010. január 23. 19:53
  „69. 1. panelproli, aki mondja, de elég elhamarkodott ilyet a neten kijelenteni. 2. gondolkodjál már egy kicsit: ha van pénz fürdőre, mert arra van pályázat, akkor baszhatjuk azt, hogy mi utat akarunk, fürdőre van pénz. akkor meg? inkább ne használjuk ki? nem fogják átutalni a számlánkra, a tiédre pláne nem. :)”
 • 69. szaddam 2010. január 23. 11:01
  „eu-s pénzt csak kaptak tutkó, az is a mi pénzunk ám...kedves török... a tied meg az enyem meg az összes tefajta panelprolié....”
 • 68. flexsnake 2010. január 23. 05:29
  „63. reumatológián felíratod magadnak a gyógyfürdőt kapsz az annába jegyet ahol meg majd ismerős elintézi hogy a másikba beengedjenek vele. Fizetni a vízért??? :D”
 • 67. török 2010. január 23. 00:34
  „Csodás örülök neki, meg annak is, ha a szegediek kedvezményt kapnak. :) Végre van egy normális fürdőnk is.

  65. szaddam: legalább mielőtt állatságokat beszélsz, járjál már utána, mennyit fizetett az állam / önkormányzat a fürdő megépítésére. a válasz ugyanis 0 Ft, mintkét fél esetében. hányszor kell ezt még itt leírni a barom, demagóg fideszeseknek, akik légből kapott hülyeségekkel vagdalkoznak? igazatok van, fölösleges utánajárni a dolgoknak, mert még kiderülne, hogy orbán baromságokat mond. :)”
 • 66. LendvaiCenzor 2010. január 22. 23:41
  „Ölég ízléstelen a belseje, amit eddig látni belőle. Nem méltóságteljes a kialakítása. El köllött volna a tervezőknek menni Harkányba, Kehidára...”
 • 65. szaddam 2010. január 22. 19:28
  „Nézzétek meg mi készult kb ennyi állami pénzből kecskeméten, mercedesz gyar ami munkat ad a sok panelprolinak nem csak aztatja oket, igaz a magyarnak budos a munka mert hallotam gamfos forrrasbol hogy lustak a diakok odamenni dolgozni....de akkor is inkabb munkat adjunk a nepnek mint cirkuszt, ez a fő kulonbseg a kommenistak es a jobboldal kozott, nem baj ugyis megvalassza a sok panelproli a bottkat....meg is erdemlik....”
 • 64. randok 2010. január 22. 16:42
  „Én egy kisebb, szebbel is kibékültem volna. Igy csináltunk nagyot de csúnyát, igazi magyarossan.
  Mert ez igazán csunya lett és ha még drága is, na akkor kiváncsi leszek milyen prosik jönnek ki rolla mert nem kis dolga lesz a fotósnak.”
 • 63. Sly7 2010. január 22. 15:27
  „Majd a jegyárakra leszek én kíváncsi, az se lesz két fillér!:(”
 • 62. mugri 2010. január 22. 11:19
  „Né fannyalogglyatok mááá, ezz lössza a mmi Zanzzibárrunkk, he-he:)))”
 • 61. martin812 2010. január 22. 11:13
  „47.WU
  Tanulj meg írni!!!XD
  Nincsenek millióim, de azért érdekes hogy ebben a városban enni degenerált gondolkodású ember van. Nem hogy örűlnétek neki, hogy van valami ami jobb és szebb.”
 • 60. Celtis 2010. január 22. 11:06
  „Elég szkeptikus vagyok ennek a komplexumnak a megtérülésével kapcsolatban, de ne legyen igazam.
  Tényleg, nem az átlagemberek pénztárcájához szabták, de elég luxuscikkel így van ez, mégis veszi őket a pórnép, inkább eladósodnak, mert nem akarnak lemaradni a szomszédtól.
  Azért a napi több ezer várt vendég elég súlyos, amikor tényleg az egész város területén alig van ennyi parkolóhely. De emiatt fájjon a befektetők feje, ha rosszul spekuláltak, csődbe mennek mint a dubai sejkek.”
 • 59. dühös 2010. január 22. 09:57
  „A nagy szegénység közepén irritáló mindenféle luxusberuházás.”
 • 58. lamatic 2010. január 22. 09:22
  „nyomdasz63: oda is jobb lenne, a lényeg hogy egy turisztikai komplexum nem egy medence együttesből áll, hanem annak teljes környezetéről, parkokról, kávézókról stb. a lényeg hogyha turistaként jövők szegedre, akkor ne 1 nap alatt tudja végigjárni mindent hanem több napot vegyen igénybe. Különben a mélygarázs az okés, de akkor is az van hogy kijövök a fürdőből és sétálni nincs kedvem, mert autó tömeggel kell szembenéznem. átmegyek a régi hídon sétálva, szmogot nyelve, haláli élmény....tehát átsétálok a belvárosból (kárászról) a fürdőig mint turista és megkérdik mit látott szegedből a válasz: ööö.. autókat....egy jobb nyugati városban van régi városrész ami több tucat utcát ölel magába mely csak bicóval és gyalog járható, max robogóval. szegednek 1 van a kárász utca, az nem mediterán város.”
 • 57. sgy 2010. január 22. 09:16
  „"Egyszerre 3000 vendég fürödhet..." Jó, de hogy kerülnek Újszegedre, saját gépkocsival, melyik kis, nem aszfaltozott kátyús saras utcán jönnek be, hol fognak parkolni, mert ez a mélygarázs is épült számomra új, ráadásul körbe nézve a komplexumot és a bejáratot nem látom a gépkocsi behajtókat, ha közösségi közlekedéssel jönnek a jelenlegi troli és busz járatsűrűség elegendő-e?
  Másfelől egy újabb a szolgáltató szektort erősítő magán beruházás, ami dícséretes, csak most már valami termelő, érték előállító vállalkozás is kellene, mert mindenki az elköltendő pénzekkel rendelkező "vevőket" várja, de azt a pénzt meg is kéne valahol keresni”
 • 56. FIexsnake 2010. január 22. 07:02
  „pálmafák lesznek a partfürdön? ;)”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki legyen a város díszpolgára?

Szeged - Megyeszerte kikérik a lakók véleményét, ki kapjon díszpolgári címet vagy Pro Urbe… Tovább olvasom