Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Fegyelmi vizsgálatok indulnak a cigányozó tanárok ellen

Szeged - Egy közösségépítő portálon tartották egymással a kapcsolatot a szegedi volt Móra iskola tanárai. Felhőtlenül cigányoztak, mert azt hitték, nem nyilvános fórumon jelennek meg a szövegeik. Olyanok is vannak köztük, akiknek azért kreáltak állást, hogy mentorként segítsenek beilleszkedni új iskoláikban a volt mórás roma tanítványaiknak.
Féreg osztály, segghülye kölkök, cigók, dorozsmán óvónőt verő orkok. És: „ugye ő nem c?" Vajon kik „beszélgetnek" így? A tegnap reggel a delmagyar.hu-n megjelent cikk „cigányozós" idézetei olyan szegedi tanároktól származnak, akik roma gyerekeket tanítanak.

A volt Móra-iskola épülete. Fotó: Schmidt Andrea
A volt Móra-iskola épülete. Fotó: Schmidt Andrea

– Tud róla, hogy médiaszereplő lett? – kérdeztük tegnap délelőtt az egyik szegedi általános iskola helyettesítő tanárát. Nem tudott róla. Elmondtuk neki, hogy online újságunkban megjelent egy cikk „Analfabéta orkok és egykori rasszista tanáraik" címmel, abban egy közösségépítő oldalról származó idézetek vannak – tőle. A cikkben ugyan nem szerepel a neve, a kollégák „kitakarták", de bárki, aki ezen a közösségépítő oldalon regisztrálta magát, megtudhatja a nevét és az oldalon közölt összes adatát. Mi is innen tudjuk, hogy most melyik iskolában tanít. És azt is, hogy korábban a Móra iskolában dolgozott, amelyet a szegedi önkormányzat megszüntetett.

Ork: csúf, mocskos, gonosz

Az orkot mint démont, illetve az alvilág egy lényét jelentő szót élesztette újjá J. R. R. Tolkien: a Középföldéről szóló történeteiben leggyakrabban a gonosz erők katonáiként szerepelnek. Írásaiban az orkok emberszabású, az átlagembernél valamivel alacsonyabb, jobbára barlangokban lakó, torz alkatú, karikalábú és hosszú karú, csúf, mocskos és gonosz lények. Általában csak pusztítani képesek. Buta és szerencsétlen lényekként ábrázolja őket. A vadászaton és gyűjtögetésen kívül rablásból élnek, vagy pedig náluk nagyobb gonosz erőket, urakat és birodalmakat szolgálnak katonaként.

Azt már nem mondtuk el a tanárnőnek – végtére ő sokkal jobban tudja –, volt iskoláját azért zárták be, hogy a roma szegregációt megszüntessék.

Mentori állásokat kaptak

A gyerekeket a város 11 másik iskolájában helyezték el, a tanárok többségének pedig ezekben az iskolákban álláshelyeket teremtettek. Azért, hogy mentorként továbbra is segíthessék tanítványaik fejlődését, végtére ők ismerik legjobban a gyakran többszörösen hátrányos helyzetű diákokat. A szegedi deszegregációs program – a vásárhelyivel együtt – azóta országos jó hírre tett szert. A Délmagyarországban több cikkben írtuk meg, hogy a mentorprogram, ami a cigány gyerekek beilleszkedését segíti új iskoláikban, igen sikeres. Megszólaltattuk az egyetemistákat, akik részt vesznek benne, és tanárokat, akik irányítják.

Csak átvették mások szavait

– Az én magánlevelezésemből ne rakjanak a Délmagyarba semmit – mondta mérgesen a tanárnő, és lecsapta a kagylót. De kisvártatva mégiscsak fölhívott; talán rájött, hogy tényleg nem levéltitkot sértett online cikkünk, csak egy nyilvános fórumról idézett. Beszélgetésünkből kiderült: a volt mórás tanárok „természetesen" abban a hitben voltak, hogy nem nyilvános a levelezésük. A tanárnő szerint ők „csak átvették" más fórumozók szóhasználatát, amikor orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, c-nek nevezték szövegeikben a romákat. Megkért, ne fedjem fel a kilétét, hiszen ez esetben az állását, sőt talán a testi épségét is féltheti.

Emberek az embertelenségben?

Beszéltünk tegnap egy másik fórumozó tanárnő igazgatójával; dicsérte beosztottját: szaktárgyat tanít, mégis önként részt vett a mentorprogramban, 11 volt mórás roma tanítványa az új iskolában is bizalommal van iránta.

Azt hitték, magánlevelekben utálkoznak. DM/DV-grafika
Azt hitték, magánlevelekben utálkoznak...
DM/DV-grafika

Több órán keresztül, folyamatosan „ebédeltetett" új iskolájában egy másik orkozó tanárnő, nem tudtunk beszélni vele. Megtaláltuk viszont kolléganőjét, aki annyit árult el magáról, hogy „sok évig" tanított a Mórában. Elismerte, hogy „butaság volt" a nyilvános cigányozás. „Emberek vagyunk, az vesse ránk az első követ, aki nem mondott még ilyeneket" – beszélt. Azt tette még hozzá, hogy sajnálja a történteket, mert a Mórában keményen dolgoztak, nem érdemlik meg, hogy meghurcolják őket. „Senki nem tudja, milyen embertelenül nehéz ilyen helyen tanárnak lenni, csak az, aki csinálta" – közölte búcsúzóul.

El a gyerekektől!

A szegedi önkormányzat több tíz millió forintért létesített 16 és fél álláshelyet a Móra volt pedagógusainak. Ha úgy tetszik, azért van állásuk a nagyvárosban – ahol 500 pedagógusnak egyébként nincs munkahelye –, hogy a roma tanulókat segítsék. Mivel ők értenek hozzá a legjobban – gondolták eddig a város irányítói, és rászánták az adófizetők pénzét. Most? – Ha beigazolódik, hogy valóban éppen a mentorként működő pedagógusok képesek ilyen szövegeket „kibocsátani", akkor ezzel bebizonyították saját alkalmatlanságukat – mondta érdeklődésünkre Kardos János irodavezető. Az oktatási iroda irányítója szerint akik így vélekednek a gyerekekről, azokat nem lehet gyerekközelbe engedni. Arról tájékoztatott, hogy a fenntartó önkormányzat intézkedése nyomán fegyelmi vizsgálatok indulnak azokban az iskolákban, ahol a fórumozó volt mórás tanárok tanítanak.

Olvasóink írták

202 hozzászólás
 • 202. Digger 2008. október 18. 19:37
  „Elöljáróban elmondanám, hogy nem gyűlölöm jobban a cigányokat, mint az átlagember. De annyira igen! Az én kislányom oviba jár, 5 éves. Van a csoportban 1 cigány kislány. A néhány hónap alatt, mióta egy csoportban vannak, jött már haza véraláfutásos kézzel. Megharapta őt (gondolom evidens) ez a kislány. Aztán volt, hogy a játszótérre menet, csatlakozott hozzánk a kislány. Az alatt a néhány perc alatt, míg velünk jött, eszméletlen dolgokat hallottam tőle! Az volt a legenyhébb, hogy szökjél el otthonról, hogy megnézzd a kiscicámat! Aztán mit szólna a szülő, ha azt hallaná, hogy elvágom a nyakad! A többit most nem idézném. El tudom képzelni, hogy mi lenne, ha több ilyen gyerek járna a csoportba.”
 • 201. Zz 2008. október 18. 08:47
  „Furcsa, hogy senki nem veszi figyelembe, hogy az irasaikat NEM a nyivánosságnak szánták. Ez szándék szerintem akkor is fontos, ha figyelmetlenségből nyilvános fórumra írtak. Azt sem volt fontos kideritenie a cikkírónak, hogy a tanórákon előfordult e ilyen megnyilvánulás. Mert szerintem egy embernek a magánvéleménye bármi lehet, persze ez a vélemény minősíti az embert. Szerintem az orvosok is szidják a betegeket a hátuk mögött, és ez így van jól, a nagy idegfeszültséggel járó munkáknál le kell ereszteni a gőzt.”
 • 200. lolaszeged 2008. október 18. 02:40
  „198
  Az orvos attol orvos, hogy gyogyit, tanar pedig attol , hogy tanit. Legjobb tudasa szerint. Akinek ez a legjobb tudasa, hogy igy beszeljen a tanitvanyairol -lehet oket megerteni - akkor sem alkalmas elvegezni a munkajat. Lehet ragozni milyenek a ciganyok, ez semmit sem valtoztat azon, hogy egy tanar (mentor) igy nem viselkedhet.”
 • 199. Migi25 2008. október 17. 11:42
  „Éppen egy olyan osztályban voltam gyakorló tanításon, amelyikben szintén tanulnak a Móra általános iskola kisebbségi diákjai közül páran. Nos, ha nem látom, lehet, hogy én sem hiszem el, hogy mennyire nehéz velük. Nagyon nehéz. Nem tudnak beilleszkedni, pedig a tanárnő, aki az órát tartotta igyekszik bevonni őket a munkába, de feltartják az osztályt a haladásban. Az már más kérdés, hogy az egyik gyerek szülei például börtönben vannak, és a tanár már nem tudja követni, hogy éppen ki a gyámja. Sajnálom azt a gyereket, de megértem az ominózus cikkben említett tanárokat is, mert egyáltalán nem könnyű a tanári pálya, de sajnos ezt az, aki még sosem tanított, sosem fogja megérteni. A többség bele sem gondol abba, hogy milyen nehéz egy olyan gyereket tanítani, aki otthon semmiféle nevelést nem kap, pozoitív példa nincs előtte, sem egy jövőbeni karrier lehetősége, semmi. Arról nem is beszélve, hogy a szülők egy részének a szemében a tanár alapvetően hülye, és ezt a gyerek előtt is gyakran hangoztatja. Nemcsak egy pályakezdőnek lehetetlen a feladat, de sokszor még a 20 éve tanító tanároknak is.”
 • 198. dzsingiszkan 2008. október 17. 06:21
  „196.ne hasonlits össze a tanárt és az orvost,az orvos egy betegen kell hogy segitsen .Aki a sors fintorából megbetegedett,a tanár próbálja megtanitani azokat akik a saját kulturájuk révén tulságosan szabad elvűek .Korlátozás nélkül képtelenek a viselkedésre .És szeretnék bocsánatot kérni minden romától hogy nem kivánjuk át venni az ő mentalitásukat. Én is utálom a romák nagy részét ,de akiket nem utálok, azok is utálják akiket én utálok.”
 • 197. Firedog 2008. október 16. 23:02
  „1 évet tanítottam cigány iskolában.Teljesen nyitottan, fajgyűlölettől mentesen érkeztem. Ennek 10 éve.
  Akkor végleg otthagytam a pályát, mert ezeknél bármi jobb.
  2 hónap alatt eljutottam oda, hogy GYŰLÖLÖM a cigányokat!
  Aki védi őket, üzenem: LEGYEN CIGÁNY A SZOMSZÉDJA, ÉS A GYEREKE PADTÁRSA! Esetleg mellékállásban taníthatja is őket. Meglátjuk 1-2 év után mennyire védi még. Én próbáltam, tudom.”
 • 196. lolaszeged 2008. október 16. 22:00
  „Teljesen mindegy milyenek a ciganyok- egy tanar igy nem beszelhet a diakjairol! Ahogy egy orvos csapat sem rohoghet ossze a betegek mogott, Ha halljak, ha nem. Kulonben alkalmatlan a hivatasat elvegezni. Minel tobb ilyen cikk kellene, persze a hozzaszolok aranya is szimbolizalja, hogy gondolkodik a "muvelt magyar" lakossag.”
 • 195. Orbánc Viki 2008. október 16. 20:11
  „Kirúgni az összes szerencsétlen beteg tanárt!
  Eltiltani a tanári pályától is...
  Az ilyenek ne tanítsanak gyerekeket, akkor sem ha cigányok!”
 • 194. Dzsingiszkán 2008. október 16. 18:42
  „Teljesn egyet értek veled!!!!!!!!!!”
 • 193. gylthanas 2008. október 16. 18:12
  „Ezért meghurcolni szerencsétleneket... Ki tudja hány évet tölttötek el a "becsületes" roma gyerekekkel. Szerintem csak a keserű tapasztalat beszélt belőlük. Én megértem őket. Nem hiszem, hogy van itt valaki akinek nem volt még rossz tapasztalata a cigókkal... Ők meg egész nap velük vannak összezárva. Lassan már odajutunk (talán már ott is vagyunk), hogy a kis bűnőzőket nyíltan bátorítják, hogy csináljanak bármit, mert rájuk nem vonatkozik a törvény”
 • 192. dzsingiszkan 2008. október 16. 13:46
  „amig enyien vanak lehet hogy csak tiltakoznak az a kérdés a magyarok közül mekora támogatást élveznek . De ha a törvények és arendelkezések mindig acigányokat védik akkor valószinű hogy nőlni fog a támogatotság és hogy mit tehetnek az majd ki derül akkor. És igenis én személy szerint ahiz ragaszkodom hogy atanár dönhese el hogy ki milyen osztályba járjon úgy mint régen aki nem tud bármely okból viselkedni és az órákat zavarja annak a helye a kisegitőben van és ez nem szegregáció . Én ha a Magarországi tanároknak lenék . öszefogást kezdeményetnék azért hogy a tanitás ne szülők elképzelése szerint történjen az iskolákban.és a tanár bántalmazásáért magasabb büntetés járjon mint egy rendőrért. Nem vagyok tanár.”
 • 191. gilda 2008. október 16. 13:26
  „A gárda mit old meg? maximum tiltakozik, de ez édes kevés. A CKÖ-nek kellene segíteni a helyzet megoldásában azzal, hogy roma pedagógusokat delegál az iskolákba. Roma politikus rengeteg van, pedagógust nem ismerek. Pedig rájuk tényleg hatalmas szükség lenne!”
 • 190. dzsingiszkan 2008. október 16. 13:19
  „Én makszimálisan a Magyar gárda melett vagyok nem megszüntetni kel hanem fel duzasztani . A rendőrök nem tehetnek semmit ,a tanárok keze megvan kötve, a politikusok valamilyen érdekeltségből csak és kizárólag támogatják a romákat. Persze nincs bennük egy csep becsületsem mert egyiksem költözik a romák közé , Távolból a más kárára könyü intézkedni. Kell egy olyan szervezet amely végre rendet tesz az országban . Egy pár évtizedelm ezelőt ha a rendór megjelent akkor csend let most a szószoros értelmében le ugatják . Ja és még egy jó dolog .Azok a cigányok akik már elérték a jólétet vajon miért nem foglalkoznak a fajtársaikkal . Azért mert jobban utálják óket mint mi. Amenyiben ez nem igy lenne mert szeretikőket ,akkor fölkarolnák a nép csoportjukat.”
 • 189. egyszeru polgar 2008. október 16. 10:29
  „Minden nepcsoportban vannak ILYEN es OLYAN emberek, ezert erdemes elgondolkozni, mirol es hogyan nyilatkozunk.
  A kulonbseg az aranyokban rejlik. Egyik csoportnal az ILYENEK, mig a masikban az OLYANOK vannak tobbsegben. A differenciat a kultura, osi szokasok es genetikai tenyezok alkotjak. Ehhez csak hozzajatszanak a tarsadalmi korulmenyekboll eredo gondok.
  Az biztos, az ossztarsadalmi erdeket a dominans csoport kell, hogy meghatarozza. Ezert kulonbozik egy europai orszag egy afrikaitol vagy eppen egy azsiaitol, pedig mindenutt elnek kulonbozo nepek egy orszagon belul.
  A torvenyeket viszont mindenkinek adaptalni kell a tobbsegi erdeknek megfeleloen. Az egyensuly fenntartasaert az allamvezetes es torvenyrendszer a felelos. Kovetkeztetes keppen az egyensuly kibillenese, a konfliktus elesedese a nem megfelelo torvenyek es azok be- vagy be nem tartasabol ered.”
 • 188. ismét 2008. október 16. 10:14
  „ÜGYES DÉLMAGYAR: AZ OLASZLISZKAI AGYONVERT TANÁRNAK VOLT TEGNAP A KÉT ÉVES ÉVFORULÓJA. JÓL IDŐZÍTETT CIKK. NEVETSÉGES.

  Megint:
  49. hozzászólás érv 2008.10.15. 11:19

  Traktató: én is láttam a "Magyarok, ne lopjatok" táblákat.
  És nem háborodtam fel.
  Szégyelltem magyam! Mások helyett...

  Na, ez a különbség közöttünk. Nem az a megoldás, hogy megbélyegezzük azokat az embereket, akiknek előítéleteik vannak. Az előítéletek okait kell felszámolni.
  Majd
  - ha 100 cigány közül 95-nek nem 8 általánosa lesz;
  - ha nem a segély miatt vállalnak majd gyereket;
  - ha betartják a törvényeket és nem önbíráskodnak;
  - ha törődnek is gyerekeikkel;
  - ha megtanulnak dolgozni;
  - ha nem fognak lopni;
  ...
  akkor közöttük lévő 10-20% rendes ember sem fog szenvedni a jelenleg többi 80 % gazember miatt őket is súlytó megkülönböztetéstől...

  Rá kellene döbbenni végre hogy a hátrányoa helyzet nem ok, hanem okozat!”
 • 187. rokon 2008. október 16. 09:32
  „nem roma vagyok
  csak a rokonságbol oda járt az egyik gyerek
  18 évesen sikerült elvégezni a 8 osztályt aki stintén nem roma
  de zürös a fiu , a mai napig
  na mindegy
  össszetrombitáltuk a családot, hát csak menjünk mán el a ballagásra ha már megéltük a nagy eseményt
  ott voltak a ballago diákok, farmer, pezsgö a kézben!!!!!!!!!!!!!
  nem vicc!!
  gyorsan elálltunk a kocsival , jo messszire
  hatalmas , kék kakastaréj , vagy leborotvállt fej , meg minden amit akarsz
  és..........a fele volt roma csak”
 • 186. enikoe 2008. október 16. 08:55
  „Hiába a hangzatos kisebbségvédelem, a cigányok 98% át ugyis mindenki utálni fogja, mert nincs etikai kultúrájuk és ha tetszik, ha nem azért, mert SAJÁT kultúrájuk van amihez ŐK ragaszkodnak!!!!
  Minek védjük az ilyen kultúrát, amikor a törvények a mi kultúránkat támogatják????
  Kisfiamnak van egy cigányfiú osztálytársa. Nem mondhatnám, hogy jól nevelt, de kulturált környezetből származik. Engem meg lehet győzni, de sajnos 98% az 98%.”
 • 185. 751510 2008. október 16. 07:41
  „Azt azért tisztázzuk, a rasszizmus nem az, ha valakit nem szeretsz, mert elviselhetetlenül viselkedik. Senkinek sem a cigányok bőrszinével van baja!!!

  Taom Hawk
  Török barátod szemmel láthatóan nem szégyelli a bőre színét (helyesen). Te ezt furcsállod? Te szégyellnéd magad?”
 • 184. fapad 2008. október 16. 06:59
  „Vicc ami a tv-ben folyik mert tényleg ilyenek a roma gyerekek nagytöbbsége még a saját nevét se tudja leírni és középiskolába jár. A lényeg megkapni a segélyeket ,családi pótlékot,kedvezményeket stb.
  Ha a tanár fegyelmezni akar akkor őt veszik elő ....”
 • 183. sörhas 2008. október 16. 06:38
  „Mese: a délmadár csak olyan mint a többi(népszava, rtl, tv2 stb.) a bün mellé áll, rasszistázik, fasiztázik, uszít. A lényeg a kavarás, itt a független azt jelenti, hogy baloldal, a többi fasiszta! A délmadárnál sincs egy jobbos sem, nem lehet.”
202 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszólalt a megvert őr

Szeged - Egymillió forint kártérítést kér volt munkáltatójától az a nyugdíjas szegedi éjjeliőr, akit… Tovább olvasom