Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Fegyver – hat hét alatt

Szeged - Gázpisztolyt 2004 óta bárki vásárolhat. A komolyabb típusokhoz vizsga, engedély kell, ezt nagyjából másfél hónapig tart beszerezni.
- Egy nagyobb piacon, megfelelően rosszarcú emberektől kérdezősködve néhány perc alatt találni lőfegyvert. Háromszor annyi illegális fegyver lehet az országban, mint amennyi legális – nyilván az a puska is az előbbi csoportba tartozik, amellyel legutóbb Kislétán gyilkoltak – hallottuk Hideg Nándortól a Tisza Lajos körúti vadászboltban. Ezt a szegedi üzletet is felkeresték a titokzatos elkövetők után nyomozó rendőrök – azonosították ugyanis a lőszer típusát, az után érdeklődtek Szegeden is. Ezt a fajtát egyetlen cég hozza be hazánkba.

Azt kérdeztük az eladótól, mennyi ideig tartana fegyverhez jutnunk. – Ehhez vásárlási engedély kell, amelyet meghatározott jogcímeken lehet szerezni: például sportlövőként, vadászként, önvédelmi célra. Utóbbi esetben bizonyítani kell, hogy életed, testi épséged veszélyben van. Az első fegyvert nagyjából másfél hónap alatt lehet beszerezni. A fegyvertartási engedély 5 évre szól – tájékoztatott.

Hideg Nándor vadászfegyvert tart a kezében. Az ilyen puskát otthon falhoz rögzített lemezdobozban kell tárolni. Fotó: Karnok Csaba
Hideg Nándor vadászfegyvert tart a kezében. Az ilyen puskát otthon falhoz
rögzített lemezdobozban kell tárolni. Fotó: Karnok Csaba

Jóval könnyebben, bármilyen engedély felmutatása nélkül, csupán 40 ezer forintnyi készpénz kifizetésével vehettünk volna gázpisztolyt – ezekhez 2004 óta 18 év felett bárki hozzájuthat. – Olyan is, akinek seprűnyelet sem mernék a kezébe adni – árnyalja a joghézagot Hideg Nándor, kiemelve: közelről akár halálos seb is ejthető ezzel a fegyverrel. Közterületre is kivihető, engedéllyel, a ruha alá rejtve.

8 ezer 500 lőfegyver a megyében

Közel 8 ezer 500 lőfegyvert tartanak nyilván megyénkben, az engedéllyel rendelkező személyek száma nem éri el a 3 ezer 500-at – tájékoztatott Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A maroklőfegyver és a vadászpuska tartása fegyvervizsgához kötött. A megyei rendőr-főkapitányság igazgatási osztályán lehet beszerezni a bizonyítványt, mint korábban megírtuk, mindössze egy napig tart az elméleti és gyakorlati vizsga, és 7 ezer forintba kerül. A fegyvertartást egyébként egészségügyi alkalmassághoz is kötik, illetve azt is megnézik, elkövetett-e a jogszabályban meghatározott bűncselekményt az igénylő. Jelezni kell, milyen célra kell a fegyver. A dokumentumokat 5 évente meg kell hosszabbítani. Csakis állandóan lakott lakásban, padlóhoz, szekrényhez, vagy falhoz rögzített lemezdobozban tartható az önvédelmi maroklőfegyver úgy, hogy azt biztonsági zárral kell ellátni. A vadászfegyverek biztonsági zárral ellátott lemezszekrényben tárolhatóak. Külön elzárt rekeszben kell tartani a lőszert és az üres fegyvert.

Egy marokfegyver használtan 10–100 ezer forintba kerül Szegeden, újonnan egy átlagos típus 50–300 ezer forint között kapható. A vadászfegyverekért 60–500 ezret kell fizetni.

Olvasóink írták

 • 10. Csecs 2009. augusztus 11. 16:02
  „Apátfalvi hozzászólása még mindig ott van. Az nem OFF?”
 • 9. flexsnake 2009. augusztus 11. 15:24
  „,,A fegyvertartási engedély 5 évre szól"
  A fegyverviselési meg visszavonásig :D

  Nem értem a cikk mondanivalóját. Fel kellene fegyverkezni? Talán háborúba lépünk vagy mi?”
 • 8. flexsnake 2009. augusztus 11. 15:19
  „,,Ehhez vásárlási engedély kell, amelyet meghatározott jogcímeken lehet szerezni: például sportlövőként, vadászként, önvédelmi célra."
  Az utolsónál elégséges indok ha a kérelmező meghalt. Vadászként csak vadászfegyvert vehet, sportlővőként egyszerűbb. Mindenhol van sportklub.
  Azért a 3szor annyi illegális fegyver elég túlzás volna. Ma még a bűncselekményeket kis százalékban követik el ilyen fegyverekkel. Gyakori az átalakított vagy visszaalakított.”
 • 7. tihumachina 2009. augusztus 11. 14:41
  „Hello sondor
  ez jol hangzik es mar meg is tanultam :)”
 • 6. sőndör 2009. augusztus 11. 14:23
  „Nesztek egy biztos módszer, még ha vicc is :

  Éppen lefeküdtünk volna, mikor az asszony szólt, hogy ég a lámpa a garázsban.
  Kinézek és látom ám, hogy négy markos, nem idén barnult legény serényen
  hordja kifelé a cuccaimat, aztán rakják az utcán ácsorgó teherautóra ezerrel.

  Kapom a telefont, hívom az óberhét, de azt mondja egy zsernyák, hogy
  momentán egy szabad kocsijuk sincs, de nyugi, amint lesz, jönnek és már le
  is tette.

  Nekem meg a fejem tetejébe akadt az Adrenalin azonnal, úgyhogy ismét
  felhívtam a szervet.

  Mondom neki, az előbb telefonáltam, hogy jöjjenek, de már nem kell sietniük,
  ugyanis fogtam a vadászpuskámat, lepuffantottam mind a négyet, helyszínelni
  meg tényleg ráérnek később is.

  No, le sem tettem a kagylót, négy rendőrautó már ott is volt a házunk előtt,
  plusz a mentő. El is kapták a betörőket íziben.

  Az egyik rendőr, aki velem is hajlandó volt szóba elegyedni megjegyezte:
  - Mintha azt mondta volna, hogy lelőtte mind a négyet.

  Mire én:- Maguk meg valami olyasmit, hogy nem tudnak küldeni senkit...”
 • 5. IVY 2009. augusztus 11. 10:38
  „Jó ez a skuló, Nándi kezében.”
 • 4. Csecs 2009. augusztus 11. 10:01
  „moderálva off”
 • 3. Mathiasking 2009. augusztus 11. 09:11
  „Megjegyzem, hogy a Magyarországról kivonult szovjet csapatok irdatlan mennyiségű lőszert és fegyvert valamint tartozékokat bizniszeltek le, mert visszaszállítani nem akarták és saját célra használták fel az ellenértéket. Láttam a saját szememmel, hogy a kerítésen keresztül mi mindent adtak ki. Nem tartom lehetetlennek, hogy ezek közül még mindig megtalálható sok minden a tanyák és weekend házak mélyén. Az orvvadászoknak is kell valamilyen eszköz amivel tevékenykedhetnek.”
 • 2. jq 2009. augusztus 11. 08:20
  „Gázpisztollyal közelről akkor ejthető halálos seb, ha fejen vágom vele a delikvenst. Nem kéne már gyereknek nézni az embert, mint az előző rendszerben, ahol még légpuskám se lehetett legálisan.
  A bűncselekményeket amúgy valószínűleg túlnyomó részt nem a legálisan tartott fegyverekkel követik el, tehát a fegyvertartás szigorítása nem (nagyon) akadályozza a bűnözést”
 • 1. apátfalvifaszagyerek 2009. augusztus 11. 08:08
  „Köszönöm a cikket DM! Épp aktuális így a neonáci felvonulás előtt... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihallgatták a garázdákat

Kistelek - Hétfőn gyanúsítottként hallgatta ki a Kisteleki Rendőrkapitányság azt a további két… Tovább olvasom