Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Fejlesztőjátszóház - ingyen Kisteleken

Kistelek - Ingyenes játszóház működik az év eleje óta Kisteleken. A Kipp-Kopp alapvetően szociális intézmény: hátrányos helyzetű családoknak kínál tartalmas időtöltést. Sokan mégsem a rászorultság, hanem a jó társaság miatt járnak ide.
Vidám zsibongás szűrődik ki mindennap a kisteleki Rózsaliget Kollégiumból. Egy sikeres önkormányzati pályázatnak köszönhetően január óta itt működik a Kipp-Kopp Biztos Kezdet Gyermekház – az ország 35 uniós forrásból épült családi játszóházának egyike. Nem csupán egyszerű gyerekház: speciális feladatot lát el. Bár minden 5 éven aluli kicsit szívesen látnak itt, a Kipp-Kopp alapvetően szociális intézmény, ahol a hátrányos helyzetű családok életén próbálnak meg könnyíteni.

– A Biztos Kezdet program célja, hogy az anyagilag vagy szociálisan hátrányos helyzetben lévő családoknak, vagy éppen fejlődésben lemaradt gyerekeknek adjon segítséget – mondta el Szélné Bradanovics Bernadett, a gyerekház vezetője. – Egyszerre foglalkozunk a gyerekkel és a szülővel is. Az anyukáknak főként délután szervezünk programokat, ám ezek ideje alatt is felügyeletet biztosítunk a kicsiknek.

A délelőtti napköziben, amelynek része a térítésmentes tízórai is, együtt játszik anya és gyermeke: kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, énekelnek, verseket tanulnak. Sokan egyáltalán nincsenek rászorulva az ingyenes foglalkozásokra, mégis szívesen járnak, mert jó hangulatú társaságban lehetnek – ahol megbeszélhetik egymással aktuális problémáikat, és tanácsokat is kérhetnek.

Sokan a jó társaság miatt jönnek – mások szociális okokból. Fotó: Schmidt Andrea
Sokan a jó társaság miatt jönnek – mások szociális okokból.
Fotó: Schmidt Andrea

– Patrik például azért szeret itt lenni, mert végre a szokottnál több figyelmet kap – mutatott a két és fél éves kisfiúra Béltekiné Budai Hajnalka, a játszóház munkatársa. – Otthon három másik testvérével kell osztoznia a szülőkön, itt azonban, ha úgy akarja, anyukája és mindenki más is vele foglalkozik. A 14 hónapos Amanda életét gyökeresen megváltoztatta a Kipp-Kopp: a kislány itt kezdett el mászni, majd felállni. Otthon ezekre nem volt hajlandó, ám kortársait látva mégis elindult. Édesanyja, Andrea nem csak ezért hálás a gyerekháznak.

– Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy játékokat vegyünk, itt viszont mindig tud játszani – mondta.

Sikeresebbek, akik ide járnak

A Kipp-Kopp Biztos Kezdet Gyermekház ötlete Angliából indult. A program célja, hogy az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva minden gyermek számára biztosítsa azokat a szolgáltatásokat, amelyek hozzájárulnak későbbi iskolai sikerességükhöz. Hogy erre mekkora szükség van, bizonyítja a világ 31 országának diákjai körében végzett PISA-vizsgálat, amely szerint Magyarországon hat legerősebben a család szociális háttere a diákok iskolai teljesítményére. Az angol tapasztalatok azt bizonyítják: jobb eredménnyel indultak el az óvodába azok a gyerekek, akik ilyen gyerekházba jártak, mint hasonló körülmények között élő társaik.

Olvasóink írták

  • 2. neggjo 2010. június 02. 20:07
    „ez egy szép hír

    Szeged meg egy más világ”
  • 1. varadipal 2010. június 02. 10:20
    „A szegedit a hátrányosok már szétlopták. van még lóvé erre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszeli csipke a pohárban

Szeged - A sört mindig vízzel kiöblített pohárba kell csapolni. Ez hűti az edényt, és hozzájárul… Tovább olvasom