Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Fél évszázada fél veséjét adta

Szeged - 50 éve Szegeden végezték el az első hazai veseátültetést. A donor ma is kiváló egészségnek örvend. Szántó László tegnap Szegeden idézte fel a korszakalkotó műtétet, amelyért örök hálával gondol a klinika orvosaira, akik testvérének 79 napnyi reményt adtak még az életre.
Ötven éve végezték el az első magyarországi transzplantációt. A műtétet, amely Európa élvonalába emelte a magyar egészségügyet, Szegeden végezték. Németh András műtőasztalán egy testvérpár feküdt: Szántó István számára saját testvére adott vesét. Szántó László a Magyar Transzplantációs Társaság tegnapi szegedi kongresszusán idézte fel az egész család életére óriási hatást gyakorolt operációt és annak előzményeit.

Nővérem, aki szintén a városban élt, nem akart beletörődni, hogy egy 26 éves embertől el kell köszönnünk. Szántó László
"Nővérem, aki szintén a városban élt, nem akart beletörődni, hogy egy 26 éves embertől el kell köszönnünk." Szántó László
– A bátyámnak gennyes vesegyulladása volt, a szegedi Rókus kórházból már haza akarták adni meghalni. Nővérem, aki szintén a városban élt, nem akart beletörődni, hogy egy 26 éves embertől el kell köszönnünk. Tudta, hogy egy szegedi orvos nemrégiben tért vissza féléves angliai tanulmányútjáról, ahol egy vesetranszplantációs team tagja volt. Felkereste tehát Németh Andrást, aki azt mondta: ha valaki felajánl a bátyámnak vesét, elvégzi a műtétet.

Nyolcan voltak a Szántó testvérek, összetartó, katolikus családban nevelkedtek. Mindannyian szívesen segítettek volna, de csak László és 19 éves húga volt megfelelő donor. – Végül a veseröntgen döntött: nekem pontosan ugyanannyi ér jött ki és be a vesémből, mint Istvánnak.

A 71 éves férfi még ma is könnybe lábadó szemmel emlékezett vissza a december 21-i napra, amikor a műtétet elvégezték. – Imádkoztunk, papot hívtunk, elvégeztük a szentgyónás-szentáldozást, és lelkileg megtisztulva vártuk az operációt, amely után a bátyám még 79 napig élt. Sajnos akkoriban még nem voltak olyan gyógyszerek, amelyek meggátolták volna a kilökődést. De büszkeséggel és hálával gondolok a szegedi klinika orvosaira, hiszen 79 napnyi reményt adtak még a családnak.

Szántó László egy vesével is teljes értékű életet tudott élni. – Semmi hátrányát nem éreztem a műtétnek, a lelkemet viszont megemelte. Annak idején megadtam, amit kellett – fogalmazott. Ráadásul feleségét is az operációnak köszönheti, hiszen a fővárosban élő fiatalember itt ismerte meg az ápolóképzős hallgatót. 2 lányuk és 4 unokájuk van.

– Amikor 1973-ban egy tévéműsorban elhangzott, hogy elvégezték az első magyarországi vesetranszplantációt, az nagyon rosszul érintett, hiszen tudtam, több mint egy évtizeddel korábban a szegedi orvosok már megtették. Írtam is levelet, hogy mindenki megtudja: a korszakalkotó operáció az itteni klinika szakembereit dicséri. A testvérem pedig nem áldozat volt, hanem az első magyarországi veseátültetés vértanúja.

50 év – 7000 átültetés. Az 50 éve elvégzett első vesetranszplantációt több mint 7000 szervátültetés követte napjainkig – csak vesét 6000-en kaptak. A magyar transzplantációkat összefogó tudományos társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság 15 éve alakult meg. Azt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy lépést tartunk Európával: az előszerződést követően jövő januártól Magyarország is véglegesen csatlakozik az Eurotransplanthoz, amelynek köszönhetően számos beteg juthat majd az eddigieknél jóval hamarabb életmentő szervhez.

Olvasóink írták

 • 3. tol 2012. november 25. 19:31
  „a szegedi sebészet egyik legdicsöségesebb korszaka volt ez, midön Petri Gábor professzor úr zseniális munkaszervezése kezdett a csúcsra érni. Persze, kellett ahhoz egy csapat motivált kitünö sebész - Németh Bandi bácsi, Kovács Gábor, Pepó János, Kulka Frigyes, Imre József - akik a maguk területén a Petri-klinikán korszakos sebészetet müveltek. Az eredményeket természetesen a mindenkori hatalom Peströl igyekezett a maga javára fordítani. A cikkben szereplö Szántó László megemlékezését - szégyen, nem szégyen, - megkönnyeztem. Talán nem csak azt... Isten éltesse még sokáig jó eröben Szántó Lászlót!”
 • 2. zest 2012. november 25. 00:59
  „További jó egészséget kívánok Szántó Lászlónak és családjának.

  Timár Krisztina cikkének elolvasása után (hálás köszönet érte) kutakodni kezdtem a net-en, mert szerettem volna kicsit többet megtudni Dr Német Andrásról...

  http://nda.sztaki.hu/kereso/index.php?a=get&id=476374&pattern=
  http://mek.oszk.hu/02700/02795/02795.htm”
 • 1. öreg1 2012. november 24. 20:38
  „Sok sikert a szegedi orvosoknak .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízéves az Odú Fejlesztő Központ

Láthatóvá teszi a fogyatékkal élő gyerekek problémáit, és szakszerű, térítésmentes szolgáltatást nyújt a dél-alföldi régióban az idén tízéves Odú Fejlesztő Központ. Tovább olvasom