Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Felavatták a keresztény roma szakkollégiumot

Szeged - Felavatták a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumot, amelyben szeptember óta 16 hallgató lakik. Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán az Indóház téri felújított épületben elmondta, hogy a kormány jelentős forrást különített el a jövő évre a magyarországi roma szakkollégiumok fejlesztésére.
– Néhány nap múlva azt ünnepeljük, hogy Isten, aki mindannyiunk testvére lett, beköltözött egy nagy házba, amelyet úgy hívnak, hogy világ, és amelyet nagyon sokan laknak – az egész emberiség. A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumba néhány hónappal ezelőtt 16 fiatal költözött. Azt kívánom, hogy olyan közösséget hozzanak létre, amelyben megtapasztalják, hogy éppen azért tudnak egymásnak igazi testvérei lenni, mert közös testvérünk született. Kívánom, hogy oly módon töltsék el az itteni időt, hogy ezt a házat elhagyva mindig, mindenhol tudjanak embertársaik igazi testvéreként élni – fogalmazott Kiss-Rigó László, a Szeged–csanádi Egyházmegye püspöke pénteken a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium avatóünnepségén. Miután megáldotta az Indóház téri épületet, és áldást kért annak lakóira, az ünneplők közösen imát mondtak.

Az avatására eljött Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki szerint fontos, hogy legyenek olyan intézmények, amelyek támogatják a hátrányból indulókat. Részt vett még az ünnepségen többek között Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, B. Nagy László kormánymegbízott és Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Avatók. Fotó: Karnok Csaba
Avatók. Fotó: Karnok Csaba

– Két évvel ezelőtt állapodtunk meg a keresztény egyházak képviselőivel abban, hogy elindítjuk a roma szakkollégiumi hálózatot. Ma már több mint 120 diák lakik ilyen otthonokban a római katolikus, a református, az evangélikus és a görög katolikus egyház tagjaként. Jelenleg öt, egyetemmel rendelkező magyarországi városban vannak olyan kollégiumok, amelyek várják a roma és a nem roma, hátrányos helyzetből induló fiatalokat – nyilatkozta Balog Zoltán.

A miniszter hozzátette: az egyház adja a helyet, az állam pedig a költségek jelentős részét magára vállalja. A hallgatók havi 40 ezer forint ösztöndíjat kapnak. – Kiírtunk egy európai uniós forrást: a jövő évben 100 millió forintos nagyságrendben tudnak fejleszteni ezek a helyek, hiszen az egyik, társadalmi felzárkózásra szolgáló forrást a roma szakkollégiumokra különítettük el – hallottuk a minisztertől. Úgy véli, a hallgatók minden segítséget megkapnak, hogy jó diplomájuk legyen, közben pedig elkötelezett híveivé váljanak a cigány–nem cigány együttélésnek.

– Olyan szakmai közösség alakult ki a kollégiumban, amely keresztény értékek köré szerveződik, és az itteni létnek roma specifikuma van – mondta Mészáros Ferenc igazgató. Az SZTE vagyonkezelésébe tartozó épületben szeptemberben 16 férőhellyel kezdték meg a működést. Közismereti, kettős identitást segítő és spirituális modul adja a kollégiumi képzés keretét. A romák és a nem romák aránya az előírás szerint nem haladhatja meg a 60-40 százalékot. Mészáros Ferenc kifejtette, két éven belül 25 főig szeretnék bővíteni a létszámot, de ehhez további felújítások szükségesek.

Olvasóink írták

 • 17. timcia 2012. december 23. 18:52
  „Kedves tucat!
  Bevallom őszintén végig se olvastam, hogy miket írtál, mert akkora idiótaságok.... de neked semmi se lenne jó,ha tanulunk az a baj, ha nem akkor az.....
  Szerintem nagyon ráérhetsz, hogy ennyit foglalkozol velünk..... de ha ennyire izgat a téma, szénszünet után gyere be hozzánk beszélgetni, mert kicsit el vagy tájolva....
  Egyébként a többieknek üzenném, hogy a képen szereplő lánynak a korrigált k. átlaga 6.0. körül van...:D sztem nem lenézni kellene minket, hanem megismerni, állunk elétek, mi kimerünk állni bárki elé, mivel nincs mit szégyelnünk, se a gyönyörű kultúránkat, se a meseszép bőrünket, semmivel sem vagyunk kevesebbek , mint a többségi társadalom emberei-......”
 • 16. maros50 2012. december 23. 08:54
  „15.tol!
  Maximálisan egyetértek a véleményeddel!A szemlélet váltás kell mind két fél részéről.De a legnagyobb feladat a nem romákra hárul.Ma a képzett diplomás romákat csak is közmunkaprogramban tudják elképzelni.Nem ismerek olyan intézményt iskolát akik romát foglalkoztat.Az iskolákban még takarítói állásra sem veszik fel.Ismerek olyan roma fiatalt akinek két diplomája van.A tanítói diplomával is közmunkás.Akinek az volna a feladata,hogy oktassa nevelje a roma gyerekeket,de ez nem lehetséges.Nem arról van szó,hogy a romákat minden áron helyzetbe kell hozni,hanem arról,hogy a kiművelt iskolázott romákra rendkívül nagy feladat hárul a népcsoportjuk,közösségük integrációja érdekében.Ha ez egyoldalú soha nem lesz integráció és ez óriási problémát jelent és fog okozni.”
 • 15. tol 2012. december 23. 08:09
  „a kollégiumok létrehozása, beindítása igen jó ötlet, a volumen meghökkentöen csekély. A cigányság integrációja rettentöen kényes gond, mert mindkét fél részéröl aggodalmak sorakoznak, tehát nemcsak egy-egy épület ünnepélyesen feszengö átadásán, hanem a népesség - magyar/cigány - értö felvilágosításán is múlik a siker. Nagyon nagy a baj mind a valóságban, mind az agyakban, villámsebesen meg kell találni a helyes utat! Ez a fehérebb börü magyarok feladata, bármilyen keserves is ezt be- ill. felismerni. Hajrá magyarok- is !”
 • 14. tucat 2012. december 22. 20:39
  „13. béci61
  A szemem képes az állóképeket érzékelni, de az ingerület az occipitális lebenyemből, tekervényes, bevallom, a jobb hemiszférámat is érintő utakon, gyorsan eljut a frontalis lebenyembe is, ahol védhetetlenül megjelenik az a szakadatlanul pergő történet, amelyből a montírozott képet az orrom elé merevítették azzal a szándékkal, hogy elfelejtsem a valódi történetet. Az ilyen állóképek tehát számomra hamisak. Ezért próbálkozom a vetítőgép újraindításával, hogy másokat se lehessen átverni a filmlaboratóriumi trükkökkel. Be kell látnom, gyakorlatilag sikertelenül.
  Nagyon röviden: amit Ön lát, az egy valódi történetről szóló, monstre film egyetlen, az agyát mesterien manipuláló (becsapó), montírozott és agyonretusált, tehát a valóságot súlyosan eltorzító, euforikus hangulatú, jól maghatározható (forgatókönyv-írói, rendezői és dramaturgiai) érdekeket egyoldalúan szolgáló képkockája. Önmagában szép, de becsapja az agyát, mert a film nem erről szól. Sikerült finoman fogalmaznom, és ennyi sikerélmény nekem elég is lesz mára. :)

  Jó éjt!”
 • 13. béci61 2012. december 22. 19:17
  „Természetes, hogy van az embernek szeme, és ha akar, akkor lát is. Mindenbe nem kell belelátni valami mást is, mint amit a pillanat megörökítése jelentett. Azoknak a fiataloknak, akik tanulni és az ország épülését szolgálni akarnak, meg kellene adni a lehetőséget függetlenül attól, milyen körülmények közé születtek. Ha ebben összefogás, netalán csak összedolgozás alakult ki a képen látható urak által képviseltek között, az akkor is üdvözlésre méltó, ha az ebben az időszakban röpködő számok ismeretében joggal lehetünk szkeptikusok az anyagi források hatékony felhasználását illetően. Bízzunk abban, hogy a cél érdekében tartósan együtt tudnak működni az urak által képviselt szervezetek. Amen.”
 • 12. tucat 2012. december 22. 18:39
  „11. eztnektek
  Kissé (?) felszínesen olvasgat. Ha nem így tenne, sokkal jobban értene, például engem is, de akár önmagát is, engem felhasználva. Ugye, nem sértem, ha azt javaslom, próbálkozzon kitartóan? :) A bejegyzése szerint fiatal ember lehet, akinek az önérzete jelenleg kitűnő üzemanyag, amely a céljai irányába hajtja bőszült, elemi erővel, és idővel a megszerzett, rendszerbe álló ismeretei csillapítják, egyensúlyba hozzák majd a személyisége többi faktorával. Semmi baj, így megy ez, így természetes.
  Addig is ennyit hadd segítsek: nekem éppen az fáj, ami Önnek is, és..., hogy is mondjam nagyon röviden..., mondjuk így: átlátok a szitán, és már megsérteni sem könnyű engem azzal, hogy teljesen hülyének néznek. Legalábbis így hiszem, mert egy másik, ám elismerem, lehetséges verzió, netán több lehetőség mérgező keveréke e helyzetben sokkal tragikusabb lenne még ennél i s mindannyiunkra nézvést (ha ők maguk lennének olyanok, amilyennek engem kell látniuk az - engem IS figyelmen kívül hagyó - "sikereik" elérése érdekében).

  Olvasgasson, figyelgessen, és érteni fog mindent, ha ma nem, hát holnap, ha az idén nem, hát j9övőre, vagy évek múltán. Legalábbis reménykedem nagyon, mert Ön a jövőnk igen fontos része már ma is! ;)

  Jó pihenést, meghitt estét!
  Ezt Önnek: :), kedves Eztnektek! Meg ezt is: ({) :)”
 • 11. eztnektek 2012. december 22. 17:50
  „Semmi ajándékról szó sincs, ez az egyik a másik, hogy a nem cigány hallgatók is ugyanannyi ösztöndíjat kapnak, a fiatalok egyenlőek a kollégiumban, el kell menni és megnézni hogyan élnek, aztán véleményt alkotni, nem tudom miért fáj az mindenkinek, hogy vannak tanult cigány fiatalok, küzdenek ők eleget a pénzért és az előítéletek ellen. Szóval gondolkodjatok mielőtt kommentáltok!”
 • 10. vélemény 2012. december 22. 13:49
  „Ez a színjáték kirakatnak jó.
  A sárga szalagos kinek az ajándéka?”
 • 9. tucat 2012. december 22. 11:16
  „10:59-kor befutott az első, vészjósló tucat-víziót igazoló sztyeppei íjász, teljes harci díszben. Pedig annyira reménykedtem, hogy egyszer, talán éppen most, sikerül megszégyenítően mellékalapálnom. Csak egyszer! De nem, nekem ez sem sikerülhet. Oké, uram, belenyugszom a sorsomba, minek lázadoznék, ha nem én vagyok a hegyi folyó vize... Még apostol, sőt szánni való médium se lehetek ebben a te nagy entrópiádban. Bár szánni való még talán. Ezt a szerepet azonban, miként a többi fiad, én sem szeretem, csak elfogadom. Legyen meg, hát, ha már a big bang isteni köpetének felfoghatatlan, szent pillanatában így rendelted! Ámen!
  De azért, az ördögbe is, most máglyán, vagy kereszten végzem? Ennyit súgj meg még nekem, ó uram! S aztán ünnepi csendbe süppedek.

  Belülről áradó békével átszőtt, kellemes, derűs, felemelően csendes ünnepeket, feleim!”
 • 8. tucat 2012. december 22. 11:01
  „Tizenhat gyerek..., az apostoli létszám nem stimmel, elnézést. Egyebekben kitartok. A jókívánságaim is őszinték, még, ha kesernyés is a mellékízük. De ezeket csak én érzem a garatom tájékán. Másnak nem is kell.”
 • 7. Qllancs 2012. december 22. 10:59
  „Nem írják a költséget--mibe került ez nekünk. 16 cigány lakik ott..és havi 40 ezer ft ösztöndíjjat kapnak.
  ÉS a magyar ..mennyit kap ?? 7500.- ft ot !Köztük is van nagyon szegény, aki jobban megérdemli mint ezek. Magyar szülők fizetnek adót..míg a másik csak elvesz, követel !
  Hátrányos helyzető...nem csak 16 fő van ! sokkal több,
  Vajon miért költözött Kanadába ..a eu s képviselőjük a Mohácsi Sz. ??? 1 millióan vannak ma Magyon. ezek a kirekesztettek..ebből max. ha 10 tanulni akar.”
 • 6. tucat 2012. december 22. 10:48
  „Halleluja!

  60-40%!
  Kereszt alatt sámándobok, cigány tánc és bármi! Hajrá, egyház! Menetelj tovább! Hengereld magad alá ismét az egész világot! Oltsd ki a józan értelem maradék kis gyertyafényét is! De hiszen gyönyörű ajándékot adtál, a dicsőséges ökumené szivárványszín (ajjaj!) zászlaját libbentve a szemünkbe, újfent!

  Ami sok, az sok! Tucat türelmes fiúcska, de azt, hogy visszaköszönnek a hatalmi és a befolyás növelése érdekében vívott, szépen hímzett rinocéroszbőr vastagságú palástok mögé rejtett álnokságok, már nehezen viseli. A Medgyessy-féle "pozitív" diszkrimináció tatárszentgyörgyi rémségeit idéző áldás pedig ilyen. Az amúgy is jó mély árkok betemetése helyett a befolyását féltő, eddig is a kereszt oltalmában, szánalmasan és közveszélyesen vergődő-vegetáló hatalom dinamitrudakkal és TNT-vel robbantja tovább a szakadékot, ahelyett, hogy végre temetné. Mert ha a hátrányos helyzetűek kollégiumi férőhelyeinek a bővítéséről lenne szó, rábólintanék, de a kettős identitás megtartása és a más etnikumúakkal való együttélés... apostoli lélekszámú intézményétől inkább csak a talpam szorul ökölbe, s az én remek barátom közelgő születésnapjának a felemelő gondolata sem oldja bennem a görcsöt.
  Ráadásul nem is akárkik statisztálnak a "pozitív diszkrimináció", talán sokakat veszélyesen andalító ökumenéjéhez. A köz(?)hatalom, amúgy egyházi kötődésű (ez ma már szinte elvárásnak tűnik) képviselőjének jelenlétét pontosan ugyanazon okból értem, mint a magas rangú egyházi személyét, a kép, geometriailag központi alakjának a háttérbe kényszerülő, ünnepi szorongást tükröző testtartású és arckifejezésű, aranyszalaggal átkötött, bársony-fekete alakját úgyszintén, és nem kevésbé a tudomány helyi (és egyik országos) fellegvára vezetőjének diplomatikusan visszafogott kényszerűségét is.
  Mintha tényleg félne kissé a kegyben és áldásban részesülő, újdonsült kollégista. Vajon okkal? Vagy csak a dermesztő közegben kialakult etnikai reflex lenne a szorongás, amely egy ilyesféle, kegyelmi helyzetben is megemeli a vállát, és korlátok közé szorítja a vitálkapacitását? netán a mélyben a lelkiismerete is krisztusi kegyelemben van: szerencsés vagyok, és Én, néhány társammal ki/felemelkedhetem, s majd hálásnak kell lennem ezért... valakiknek? Atyaég!
  A kép jobb szélén látható embert csodálom. Végtére ő egy egyetemet vezet, és ekképpen sok mindenhez kell statisztálnia. Olyannak kell lennie, mint a hegyről alázúduló víznek, amely állhatatosan és ellenállhatatlanul körülfolyja a medrében éktelenkedő ménkű sziklákat is, és semmi sem állíthatja meg az óceánig. Még az álnokságok sem, amelyeket éppúgy megkerül és hátrahagy, vagy éppen magával sodor, miként a folyam vize a medrében korhadó farönköket. Csodálom, mert belőlem hiányzik a víz kitartó bölcsessége, talán ezért is törnek meg a hullámaim olykor, amikor dühödtem nekirontok a gátnak. Jó, hogy ő nem ilyen. Ha ilyen lenne, hogyan is tudná a fény szellemének a folyóját tovább terelni?

  Már csak abban bízom, hogy mindössze tucat, és nem a sokaság veszi észre, micsoda szörny is lapul a fertelmesen giccses, selyemhímzésű bársonypalást mögött. Mert akkor megmarad a bármikor véres játszmává konvertálható, alamuszi, buta béke, akár Tatárszentgyörgyön is.

  No, mindegy. Ha már így van, boldog, identitásélményekben is gazdag ünnepeket nektek is, kiválasztott cigány apostolok!

  :@ Hallarluja! :@”
 • 5. maros50 2012. december 22. 08:48
  „2.margit!
  Számomra természetes,hogy roma é nem roma fiatalok együtt tanulnak és nincs miért ujjongni.Ilyen egyszerű a kérdésedre a válasz.Nem bakancsosok menetelésére, karlendítésre, ostor csattogtatásra van szükség,hanem roma és nem roma együttélésre.Tudod minek örülök,hogy a rendőrség új autókat kapott a hatékonyabb bűnüldözéshez.”
 • 4. ikszy 2012. december 21. 23:40
  „És a jézuska hozott ajándékot mind az öt férfiembernek szép aranyszínű masnival átkötve.”
 • 3. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. december 21. 19:44
  „T. Vivien ide jár?”
 • 2. queenmargareth1 2012. december 21. 19:08
  „most miért nincs ujjongás?maros50”
 • 1. lidi 2012. december 21. 18:06
  „ez valahogy kimaradt:
  "Egy adag mákos bejglivel lepte meg a Miérthallgatók csoport Balog Zoltánt pénteken, hogy az emberi erőforrások minisztere ne tudja szép mosollyal fogadni az újabb hallgatói demonstrációk hírét."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2030-ig tervezik a jövőnket

2030-ig készít terveket az ország fejlesztéséhez a nemrég létrehozott Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal – hangzott el a megyei közgyűlés pénteki ülésén. Tovább olvasom