Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Félidőben az Armel-fesztivál

Szeged - A fegyencgyarmaton című Philip Glass-opera tegnapi bemutatója után félidejénél tart az Armel-operafesztivál.
A fegyencgyarmaton című Philip Glass-opera tegnapi bemutatója után félidejénél tart az Armel-operafesztivál. Az Újvidékről pénteken érkező Mileva és a pozsonyi versenyprodukció, a vasárnap ősbemutatóként látható Mária Terézia után hétfőn 20.30-tól tartják a díjátadó gálát a nagyszínházban. A szegedi André Chénier nagy sikert aratott, a New York-i versenyprodukcióval kapcsolatban az a vélemény alakult ki: Alföldi Róbert rendezőnek és csapatának nem volt könnyű dolga, hogy a gyenge darabot színpadképessé tegye. Az előadás végén a nagy taps inkább a lelkes énekeseknek és a karmesternek szólt, mint a produkció zenei, művészi értékének.

A versenyprodukciókat a francia–német Arte Televízió (http://liveweb.arte.tv) az interneten élőben közvetíti, majd fél éven át elérhetővé teszi. A zsűri mellett a nézők is szavazhatnak: a fesztivál legjobb produkciónak járó közönségdíjára az interneten lehet voksolni az Arte Televízió német és francia nyelvű honlapján. Egy IP-címről egy német és egy francia nyelvű szavazat adható le a gálaestig, így a nézők akár meg is oszthatják a különböző produkciók között a voksukat, vagy egy előadást kétszeres szavazattal is segíthetnek a díj elnyeréséhez.


A fesztiválhoz kiegészítő rendezvények is kapcsolódnak, kedd este például a két népszerű televíziós személyiség, Jakupcsek Gabriella és Vágó István beszélgetett operáról (is) a Korzó Zeneházban. Vágó ironikusan említette: míg az operával kapcsolatos témák a kereskedelmi televíziók indulásakor még 200 ezres kérdésnek számítottak a vetélkedőkben, egy-másfél évtized múltán milliós feladványokká váltak.

Az opera mint téma szinte az ezotéria műfajához közelít, egyre kevésbé tekintik az általános műveltség fontos részének. Vágó – aki kiújult köszvénye miatt egyik lábán szobapapucsot viselve jött el a beszélgetésre, ahol a gyógymódok is szóba kerültek – úgy vélte: a kortárs zene esztétikája kevés emberhez kerül közel. Ezért üdvözölte, hogy az Armel a könnyűzenész Mester Tamást kérte fel opera komponálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több vaddisznó több kukoricát arat

A föld sarkára kikötött kutya és az éjjel bömböltetett rádió sem riasztotta el egy Csongrád megyei gazda kukoricásából az enni érkező vaddisznókat. Tovább olvasom