Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Felpöröghet a piac vásárnapokon

Szeged - A szegedi Mars téri piac jól jöhet ki a nagy bevásárlóközpontok vasárnapi kötelező zárva tartásából. Még nem dőlt el minden, de az biztos, hogy az eddigieknél tovább lesznek nyitva a csarnokokban lévő üzletek is.
– Eddig vasárnaponként 11-ig tartottunk nyitva, de ha március 15. után megéri tovább dolgozni, akkor alkalmazkodunk a vevőkhöz – mondta a Mars téri nagycsarnokban lévő Flamingó virágbolt alkalmazottja, Gáspár Marianna.

Megtudtuk: most még 13 óráig tart nyitva a Mars téri piac a hét utolsó napjain, de az üzletek nem árusítanak tovább 11-12 óránál, csak az őstermelők tartanak ki. Németh István, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, egyértelmű, hogy március 15. után hosszított nyitva tartást vezetnek be.

– Még nem dőlt el minden, az sem, meddig leszünk nyitva, most kérdezzük sorra a bérlőket. Az eddigi válaszokból az derült ki, hogy a vállalkozók többsége szeretne vasárnaponként dolgozni és később zárni. Spontán forgalomnövekedésre számítunk – mondta a vezető.


Felpöröghet a piac vásárnapokon. Fotó: Kuklis István (galéria)

A Mars téri piac működését leginkább egy bevásárlóközpontéhoz lehet hasonlítani: ugyanúgy bérlői vannak, mint a plázának vagy az Árkádnak. Mivel egyik üzlet se nagyobb 200 négyzetméteresnél, már csak azon múlik minden, hogy a tulajdonos be tud-e állni a pult mögé. A kofákra ráadásul nem is vonatkozik a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény, ők elvben addig állhatnának az asztaloknál a portékájuk mellett, ameddig szeretnének. – A Mars tér több mint egy piac, ez egy bevásárlóközpont, ahol mindent megtalálnak az emberek, ami az asztalra kerül – jelentette ki Németh István. – Tavasztól őszig pedig változatos programokat is tervezünk, hogy a vevők kedvében járjunk.

– Eddig is lett volna arra lehetőségünk, hogy vasárnaponként kijöjjünk, de nem éltünk vele. Ha azonban úgy látjuk, megélénkül a forgalom, akkor egy hónapban legalább kétszer kijövünk – mondta ifj. Ferenczi Gyula, aki füstölt áruját kínálta a nagycsarnokban. A Kotroczó húsbolt hentese, Csillag Dénes szerint március 15-ét követően biztos, hogy erősebb lesz a vasárnapjuk, mint eddig volt.

Minden marad, ahogy volt

A makói önkormányzattól megtudtuk, a piac infrastruktúrája a jelenleginél nagyobb forgalom kiszolgálására is alkalmas. Külön vasárnapi akciókkal nem készülnek. A városi rezsicsökkentés részeként január 1-jétől a makói lakcímmel rendelkező kis- és őstermelőknek nem kell helypénzt fizetniük. Akár több mint 5 millió forint is a zsebükben maradhat egy év alatt. Hódmezővásárhelyen nem terveznek pluszrendezvényeket március 15. után. Hétvégeken szombaton délután és vasárnap délelőtt van piac, ez a jövőben is így lesz. A hét utolsó napján 12 óra után csend lesz a Kutasi úti piacon – tájékoztatott Magyar József, a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Csongrádon hétfő kivételével mindennap van piac. Az árusok hajnalban kipakolnak, a vevők kora délelőtt bevásárolnak, 10-11 óra körül már alig van ember. Az, hogy a vasárnapi nyitva tartást módosítani kellene, eddig még nem vetődött fel. Szentesen a zöldség- és a használtcikk-piac is csak heti két nap, csütörtökön és vasárnap tart nyitva.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyereménylavina: Sony tévé és Jysk-utalvány talált gazdára

Nyereménylavina játékunk két legértékesebb nyereményét adta át szerkesztőségünkben a szerencsés nyerteseknek Kóti Zoltán kiadóigazgató pénteken. Tovább olvasom