Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Felsőoktatási rangsor: az SZTE az élmezőnyben

Szeged - Dobogós a felsőoktatási rangsorhoz kötődő kategóriák közel 40 százalékában a Szegedi Tudományegyetem. 7 képzésben nyújtott teljesítmény alapján hasonlította össze a Heti Válasz és a CEMI a hazai felsőoktatási intézményeket. Megállapítják: anyagi értelemben is érdemes továbbtanulni.
A hazai felsőoktatás nagy átalakulása előtti állapotról a legfrissebb pillanatfelvételt a Heti Válasz közli. Az elemzők most is 7 területet emelnek ki: a gépészmérnök és a turizmus-vendéglátás szakot, továbbá az informatikus-, a jogász-, a kommunikátor-, a közgazdász- és orvosképzést vetik össze. Ezek közül az utóbbi 5 megtalálható a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kínálatában is. (Az itt idén induló gépészmérnök képzés majd a 2012 őszén közölt rangsort befolyásolhatja.) Az elemzők a diákok szempontjai mellett az akadémiai és a vállalati perspektívából fontos, összesen 6 kategóriában gyűjtöttek információt – ezek 40 százalékában az SZTE dobogós helyre került. Tavalyi eredményéhez képest 4 esetben megőrizte státusát, 7 ponton javított helyezésén a Tisza-parti universitas.

Adatok és vélemények

Milyen az oktatás színvonala? Mit szeretnek a diákok az adott egyetemen? Mi a véleménye a végzősökről a munkaerőpiacnak és a lehetséges foglalkoztatóknak? E kérdésekre választ keresve hetedik alkalommal hasonlít össze 7 képzést, és így készíti el a hazai felsőoktatási intézmények rangsorát a Heti Válasz és a CEMI (Central European Management Intelligence). A nyers számadatokat kiegészítő elemzések – többek között – megállapítják: bár egyes szakokon túlképzés alakult ki, de megéri tanulni: az érettségizetteknél a diplomások 1,8-szer többet keresnek. Az is kiderül: nálunk nem sok a diplomás, hiszen 100 felnőtt között hazánkban 30, a fejlettebb uniós országokban 40 diplomás.

A hallgatók döntését befolyásoló fontos szempont a túljelentkezés. Az első helyen, nappali tagozatot megjelölt és oda felvett diákok aránya alapján az informatikusokat képző 20 intézmény közül az SZTE TTIK az aranyérmes, de például a 4 orvosképző hely közül az SZTE ÁOK-n a helyzet alig változott. A tanár–diák arány alapján a hasonló képzőhelyek közül a szegedi medikusok helyzete a legkedvezőbb, mert átlagosan kevesebb mint 6 hallgató jut egy oktatóra. De még ennél is jobb a 17, kommunikátorokat kibocsátó intézmény közül a szegedi eredménye: az itteni 5 diák–1 tanár arány első helyezést jelent. E szempontból a múlt évhez képest javult a helyzet az SZTE jogi és közgazdászképzésében is.

Akadémiai perspektíva a minősített oktatók száma. E téren ismét a szegedi informatikusoké az első hely, de dobogós az itteni jogász és orvos képzés is. Őrzi tavalyi helyezését a 23 másik intézménnyel versengő szegedi közgazdasági és üzletitudományok-oktatás, illetve javított a kommunikátorokat tanító csoport. A tudományos diákköri eredmények alapján bronzérmes a szegedi informatikusképzés, illetve a – 7 másik képzőhellyel versenyző – jogászokítás.

Vállalati nézőpontból a fiatalok leendő foglalkoztatói és munkaerő-közvetítők mondtak véleményt. A vizsgálatba bevont, jobbára fővárosi cégek szerint például a szegedi kommunikátorok és közgazdászok is javítottak tavalyi helyezésükön, míg a jogtudományi kar az ország 2–3. legjobb képzőhelye.

Olvasóink írták

 • 3. kalkutta 2011. október 26. 14:53
  „1. theseus 2011.10.26. 11:28

  A környezetvédelem szakot se hagyd ki. Az is kb. annyit ér.”
 • 2. stonerock 2011. október 26. 14:27
  „thesus, ne keverjük a kettőt.
  A turizmus-vendéglátás egy BA szak a gazdaságtudományok képzési területen. Az FSZ képzések statisztikai szempontból és vizsgálati szempontból külön-kezelendők. Az egyetemen a JGYPK nem indít gazdasági BA és MA szakokat (főiskolai, egyetemi szakokat), csak ilyen jellegű FSZ képzéseket. Szép is lenne gazdasági alapszakot indítanának megfelelő szakember és hozzáértés nélkül...”
 • 1. theseus 2011. október 26. 11:28
  „"turizmus-vendéglátás szakot"

  Ezek is vannak az SZTE JGYPK-n, FSZ-képzésen. Nem egyetemi szakok, de általában máshol sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadlábon a halálos baleset okozó szerb fiatal

Az ügyészi indítvány ellenére nem helyezte előzetes letartóztatásba a Szegedi Városi Bíróság azt a 24 éves szerb férfit, aki ittas állapotban halálos közúti balesetet okozott. Tovább olvasom