Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Feltöltődés 260 megawatt árnyékában

Szeged - Egy napra megnyitották a látogatók előtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. Sándorfalvi úti telephelyét. Szombaton mindenki testközelből megtapasztalhatta, milyen, amikor az ember feje felett több száz megawatt cikázik.
- Itt feltöltődik az ember. Jobb, mint egy wellnessporgram – adott magyarázatot Deák Attila arra, miért választotta szombat délelőtti családi programnak, hogy egy villamos ipartelepre látogattak. A humort félretéve aztán beismerte: ő szakmai érdeklődésből utazott ide Csongrádról, mert érdekelte, milyen energia-átvitellel biztosítják Dél-Magyarország áramellátását. – De végülis a családot is leköti – tette hozzá.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

A látogatók elöl általában elzárt telepen egyébként a szó szoros értelmében feltöltődik az ember: ha egy fénycsővel a kezében ide kijön este valaki, az kézben világít. A fűre mezitláb lépve érezhető az elektromos bizsergés és aki nem vigyáz, akár egy kézfogás vagy az autó ajtajának kinyitása is megrázó élmény lehet. De állítólag ez ijesztőbbnek tűnik, mint amilyen: az emberi szervezetre nem káros az az elektromágneses mező, ami körülveszi a telepet. A nyílt nap lényege is éppen ez volt: eloszlatni a félelmeket, egyúttal nyitni a közönség felé.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Az érdeklődők megtudhatták, a Sándorfalvi úti telepen akár 260 megawattnyi áram is át tud folyni. Az állomás látja el Dél-Magyarországot, valamint Románia és Szerbia felé is továbbít villamos energiát. A rövid idegenvezetésen szigorúan védősisakban lehetett csak részt venni – még akkor is, ha nem feltétlenül volt logikus: vajon mitől véd a hatalmas, magasfeszültségű vezetékek között egy műanyag fejfedő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rászorulókat kirándultatott a Máltai

Hatvan rászorulót kirándultatott a 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat a hét végén. Tovább olvasom