Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Felvirágzott Újszentiván

Újszentiván - Felújították az újszentiváni iskolát és az óvodát, hamarosan bölcsőde épül. Megújult a település főtere, a Rét sori gondozási központ, a játszóterek, elkészült a civil ház. A látványos változásokról beszélgettünk Putnik Lázár polgármesterrel.
Lovagolhatnak, fiákerezhetnek, kézműves foglalkozáson vehetnek részt holnap a gyerekek a XIX. Újszentiváni falunapok helyszínén, a helyi sportpályán. Nem csak a programok összeállításakor kedvezett a település vezetése a gyerekeknek. A hosszú távú tervekben is gondoltak rájuk: 7 és fél millió forintból korszerűsítették, biztonságosabbá tették a falu játszótereit, közel 192 millió forintból újították fel az óvodát és az iskolát, hamarosan bölcsődét is építenek.

– Célunk, hogy minél kevesebb legyen a fenntartás költsége, ezért talajszondás geofűtést tervezünk a bölcsődébe – mondta Putnik Lázár polgármester, akitől megtudtuk: évről évre nő a település lélekszáma, sok új lakó érkezik Szegedről. A kisgyermekes családoknak vonzó lehet majd a 20 férőhelyes bölcsőde, a sószobával rendelkező óvoda, a felújított iskola. Az a két háromlakásos társasház szintén, amelyet az önkormányzat a Délnyugat-lakóparkban épített 50 millió forint önerőből és a Holcim Hungária Otthon Alapítvány pályázatán nyert 50 millió forint támogatásból.

Felvirágzott Újszentiván. Fotó: Schmidt Andrea
Felvirágzott Újszentiván.
Fotó: Schmidt Andrea

– A pályázatokkal az egyesületek és a kisebbségi önkormányzatok munkáját is segítjük. A szerb templom tetőszerkezetének felújítása például pályázati pénzből valósult meg, de a rendezvények lebonyolításához is igénybe vesszük ezeket a forrásokat – mondta Putnik Lázár.

A rendezvények fontos szerepet játszanak a település életében. A rétesfesztiválon, a hagyományőrző napon, a nagycsaládosok családi napján vagy a falunapon rendre több száz, több ezer látogató vesz részt. A település társadalmi életének központja a civil ház, amelyet tavaly alakítottak át az egykori orvosi szolgálati lakásból. Az épületben működik a baba-mama klub, a fiatalok az utcán bandázás helyett a civil házban internetezhetnek, beszélgethetnek. Itt találkoznak a nyugdíjas egyesületek és a helyi népdalkör tagjai, a helyi teleház is ide költözött be.
Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően egységes utcanév-táblák díszítik a települést, belvízelvezető-csatornákat alakítottak ki, felújították a buszmegállókat, járdákat. Megújult az egészségház, a Rét sori gondozási központ és a település főtere is. Hamarosan felújítják a ravatalozót. Szeged és Törökkanizsa között, Újszentiván érintésével pedig kerékpárút épül. Felvirágzott a település – szó szerint is: több ezer fát, cserjét ültettek, közmunkások segítségével virágszigeteket alakítottak ki.

Olvasóink írták

 • 13. uborka 2011. július 01. 20:21
  „Sajnálom,hogy erre az ujságra is rátették a kezüket,az elvtársak stb., de igy is fogjuk olvasni.. igérem az ujság olvasása kevesebb embernek lesz része,igy lassan önök is vehetik a sátorfájukat, majd Orbán megirja???Önök meg olvassák a hid alól.”
 • 12. fűzfán_fütyüllő 2011. július 01. 14:37
  „szép téma szép cikk
  csupa harmonia és boldogság
  esetleg lehetne egy cikk, h. mi a faluvezetésről a véelmyén a civil egyesületben van újságjuk is, írtak érdekes dolgokat
  miért nincs ott a rétesfesztiválon az a vállalkozo aki az egészet kitalálta
  milyen pereket folytat az önkormányzati hivatal és kik ellen és miért
  csak ki kellene jönni és tájékozódni”
 • 11. uborka 2011. július 01. 12:11
  „<offtopic>”
 • 10. fűzfán_fütyüllő 2011. július 01. 11:16
  „Éljen és virágozzék Újszentiván!
  Éljen és virágozzék a Polgármester Úr és a Képviselő Testület!
  Előre a fejlődés és virágosodás szentiváni út-ján!”
 • 9. fűzfán_fütyüllő 2011. július 01. 08:42
  „<off topic>”
 • 8. TrombiFrédi 2011. június 30. 20:29
  „Látom, attól függetlenül, hogy nem a fidesz "ős újszentiváni jelöltje" nyert a választáson, van élet arra felé is!!!”
 • 7. egyemberke 2011. június 30. 19:40
  „Én is nagyon örülök az ilyen híreknek, csak az a gond, hogy egy - két dolog csak kívülről látszik szépnek, a belsejével nem foglalkoznak, ott nem újítanak fel :( Pedig nem ártana...”
 • 6. Kazikázmér 2011. június 30. 18:55
  „Na ez a falu sem a szegedi kistérségnek köszönheti a fejlődését!”
 • 5. gyagya 2011. június 30. 18:53
  „es nem igaz h. dikta tura van”
 • 4. gyagya 2011. június 30. 18:19
  „es meg a kepvislok is rendesek csupa talpig becseuletes ember mint putnik lazar”
 • 3. queenmargareth 2011. június 30. 18:14
  „Az egyik ismerős kisgyermekes család ott lakik, úgy hogy örülök, hajrá faluk, községek!”
 • 2. gyagya 2011. június 30. 18:05
  „en is szivesen olvasok ilyet ujszent ivanrol.
  hala isten h. ilyen jora valo polgmestere van. mindent neki koszonhetunk”
 • 1. Dili 2011. június 30. 17:46
  „Gratulalok, nagyon dicseretes a sok elvegzett munka, orom olvasni ilyen hirekrol!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől néptáncfesztivál

Péntek délután fél 6-kor a hagyományos menettánc vezeti fel a Széchenyi téren és a Kárász utcán a háromnapos VII. Martin György Országos Néptáncfesztivált. Tovább olvasom