Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Figyelik a vadon élő madarakat is

Nem engedik be a határon a Romániából érkező szárnyas szállítmányokat, fokozott készültséget rendeltek el a baromfitartó telepeken, és folyamatos megfigyelés alatt tartják a költöző madarak pihenőhelyeit a Romániában felbukkant madárinfluenza-gyanús esetek miatt Csongrád megyében. Oltásra egyelőre nincs szükség.
Magyarország kész intézkedési tervvel rendelkezik egy esetleges madárinfluenza-járvány esetére, ám jelenleg csupán állat-egészségügyi problémát jelentenek a Romániában talált gyanús esetek. Ezt hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján az egészségügyi és az agrárminiszter. Mivel még az sem bizonyosodott be, hogy a Duna-delta vidékén elhullott szárnyasokkal valóban a madárinfluenza végzett-e, ráadásul a rettegett vírus egyelőre nem képes emberről emberre terjedni, arra sincs szükség, hogy a lakosságot beoltsák.

A szükséges óvintézkedések mindezek ellenére megtörténtek Csongrád megyében, hiszen ha a déli szomszédunknál felbukkant gyanús esetekről bebizonyosodik, hogy azok hátterében a madárinfluenza áll, ez a régió lehet a vírus magyarországi belépőkapuja.

– Szombat reggeltől Nagylakon minden baromfi eredetű terméket szállító kamiont visszafordítunk – mondta el lapunknak Szigeti Sándor megyei főállatorvos. – A tollra különös figyelmet fordítunk, hiszen a hozzá ragadt porszemeken keresztül kerül be legkönnyebben a légutakba a fertőzés. A románok rendkívül együttműködők: a vizsgálatok lezárultáig önként szüneteltetik exportjukat.

A baromfitartó telepeken elrendelték a fokozott készültséget. Csongrád megyében ez körülbelül 100-120 gazdaságot érint, különösen azokat, ahol a szárnyasokat szabadon tartják, tehát a költöző madarak leszállhatnak közéjük. A zárt telepeken is előírták a madárvédő hálók felülvizsgálatát.

A főállatorvos elmondta: már a romániai eset napvilágra kerülése előtt felvették a kapcsolatot a természetvédelmi hatósággal. – Felderítettük azt a tizenhat megyei madárpihenő helyet, ahol a vándormadarak leszállnak és táplálkoznak. Ezeket a felügyelőség szakemberei folyamatos megfigyelés alatt tartják, és ha bármiféle rendellenességet észlelnek, értesítik a kerületi főállatorvost. Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője elmondta: minden olyan esetben jeleznek majd, ha a madárpusztulás nem egyértelmű ok – például áramütés, ragadozó támadás vagy vadászat – miatt következik be. Erre azonban az elmúlt két hétben még nem volt példa.


A félelem neve: H5N1

A madárinfluenza-pánik kiváltója egy H5N1 névre elkeresztelt vírus. Ez volt a Hongkongban 1997-ben kitört madárinfluenza-járvány kórokozója, melytől 18 ember megbetegedett, közülük pedig 6 meg is halt. 2003-ban ismét felütötte a fejét: eddig Kambodzsában, Kínában, Indonéziában, Japánban, Kazahsztánban, Koreában, Laoszban, Malajziában, Mongóliában, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban, Tajvanon, Thaiföldön és Vietnámban fedeztek fel ezzel fertőzött madarakat. Bár néhány emberi megbetegedést is okozott már, ők mindannyian szárnyastól kapták el a fertőzést. Emberről emberre még nem terjed, ám ha ez a mutáció kialakul, becslések szerint világszerte több millió halálos áldozatot szedhet.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babszemekből kirakott országtérkép

Nyolcvanöt kilós sütőtököt is láthattak az érdeklődők Balástyán, a hét végén megrendezett zöldség-… Tovább olvasom