Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Filmben szerepel Tari József pulija

Sándorfalva - Az Amerikai Egyesült Államokba, Moszkvába és Ausztráliába is vittek már Tari József törzskönyves kutyáiból. A sándorfalvi tenyésztő nemcsak a küllemükre figyel, eredeti feladatukra, terelni is megtanítja a pulikat.
– Az utóbbi évtizedekben a küllemre helyezték a hangsúlyt, kutyakiállításokra tenyésztik a pulikat. A lényeg, hogy szép legyen a szőre, az már nem számít, hogy ha meglát egy birkát, visítva elmenekül – hallottuk Tari Józseftől. A sándorfalvi kutyatenyésztő célja ezzel szemben az, hogy olyan pulikat tenyésszen, amelyek a terelésben is megállják a helyüket.

Első törzskönyves kutyáját 2002-ben vette. Napfényvárosi-Csahos Duci megalapozta a tenyészet sikerét. Kiállításokon nyert, kutyaiskolát végzett, engedelmességi vizsgát tett. 2003-ban őt választották az év fiatal szukájának, és még a Csongrádon forgatott Tüskevár című mozifilmben is szerepelt. Duci után szépen szaporodott a sándorfalvi ház körüli törzskönyves kutyafalka: jelenleg egy komondor, két sinka, egy labrador és a pulik laknak Tariék kertjében.

Filmben szerepel Tari József pulija. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az ebek racka juhokkal osztoznak a telken, ezeket József azért vásárolta, hogy a kutyák gyakorolhassanak velük. Ópusztaszeren 12 ürüt, azaz herélt kost is tart. A kutyákban a nyáj láttán feléled a terelési ösztön. A gazda először hagyja, hogy maguktól próbálkozzanak az ebek, majd kezdődhet a kiképzés: meg kell tanulniuk parancsszóra terelni.

Nem túl népszerűek

– Míg német juhászból az országban évente körülbelül 4000 születik, addig puliból alig 500. A magyar fajták sajnos nem érdeklik az embereket – hallottuk Tari Józseftől, aki nagyon ritka, szürke pulit is tenyészt. Legfiatalabb kutyusa a 4 hónapos Impeccable Fourth Whizkid, becenevén Whiskey. Apukája egy amerikai vérvonalú dán kan. A legidősebb pedig Morzsa, Tariék 14 éves pulija.

– Sajnos nincsenek szakkönyvek a terelés oktatásáról. Juhászoktól, pásztoroktól, gulyásoktól kérdezősködtünk. Kevés lehetőségünk volt gyakorolni, mert a juhászok nem szeretik a kezdő vagy az idegen kutyákat a nyájuk körül. Hogy másoknak könnyebb legyen, kitaláltuk: terelőtábort rendezünk. Szombaton 46 kutyatulajdonos és 20 terelőkutya érkezik Ópusztaszerre. A kétnapos kurzuson a kutyák kipróbálhatják a terelést, a tapasztaltabbak pedig tovább fejlődhetnek – magyarázta József. Kutyái nagyon ügyesek és keresettek: az Amerikai Egyesült Államokba, Moszkvába, Ausztráliába, Granadába, Szerbiába is került már közülük. József és élettársa, Kocsis Kitti azonban soha nem engedi el végleg a kutyusok tappancsát: kapcsolatban maradnak az új tulajdonosokkal. Ha kell, tanácsot adnak nekik a gondozást illetően.

Jó étvágyat kíván az ebeknek

Tariéknál a kutyák családtagnak számítanak. Néhányuk be is mehet a lakásba. Többségük igényli a babusgatást, Manka, a szürke puli például olyan, mint egy kisbaba, imádja, ha Kitti a karjaiban tartja. A kutyák vacsoráját is ő készíti el. Legtöbbször házi kosztot kapnak vagy főtt csirkehátat. Sült kacsafejet, tésztát, rizst, húsleveskockából főtt levest szolgál fel nekik gazdájuk. A kutyusok kulturáltan étkeznek, addig senki nem nyúlhat a táljához, amíg Kitti nem mondta nekik, hogy „Jó étvágyat!"

Olvasóink írták

 • 6. fagabi 2011. július 26. 11:10
  „Dema, a Tappancsnál van jónéhány gazdára váró puli: pld Spongya, http://www.tappancstanya.hu/hu/tappancs-kutya/spongya
  De itt az összes Tappancspuli: http://www.tappancstanya.hu/hu/tappancskutya?field_tappancs_kutya_meret_value_many_to_one=All&field_tappancs_kutya_fajta1_value=puli&field_tappancs_kutya_ivar_value_many_to_one=All

  Pulcsi ideiglenesben van, ő részt vett ezen a terelőtáboron is, és nagyon szépen teljesített: http://www.tappancstanya.hu/hu/gazdikereso/pulcsi
  (elérhetőségek a linkeken).”
 • 5. Hell-icon 2011. július 25. 21:04
  „"A kutyusok kulturáltan étkeznek, addig senki nem nyúlhat a táljához, amíg Kitti nem mondta nekik, hogy ,,Jó étvágyat!" "

  Ez nálunk is így működik, bár én úgy gondolom az egy alap dolog, hogy a kutya türelmesen megvárja míg _én adom_ oda neki a kaját és _nem ő_ aki "kihisztizi". Ennyi minimum kell, hogy tisztázva legyen a rangsor a "falkában".

  Szürke puli, ez számomra teljesen új, nem is tudtam, hogy létezik ilyen színben is. Mindig tanul az ember.

  Egy volt szomszédomnak anno volt egy fehér kan pulija. Nem volt elég, hogy neveletlen volt szerencsétlen kutya, de állandóan próbálta mindenkivel szemben felsőbb rendűségét érvényesíteni. Ami persze a vendégek, barátok lábának izélgetésében merült ki s gazda meg jót röhögött a helyzeten, ahelyett, hogy kutyában tudatosította volna, hol a helye.. Utáltam hozzájuk járni. Ez a negatív példa, milyen az, ha egy kutya, legyen bármilyen ügyes, okos fajta nincs nevelve.
  A mamámnak egy "szimpla" fekete pulija volt gyerek koromban.
  Az mindig segített szegény öregnek a csirkéket az udvarból az ólba terelni és ha éppen egy kakas próbálta volna befenyíteni a mamát, hát helyre tette. Félreértés ne essék, nem bántotta, de tudatosította a túlbuzgó szárnyasban, hogy kész a végletekig elmenni, ha az Ő Istenéről, a gazdájáról van szó. Pedig csak egy egyszerű parasztasszony volt az én mamám, minden különösebb etológiai ismeret nélkül.”
 • 4. nagypappa 2011. július 25. 18:24
  „Édesapámnak a puli volt a KUTYA. én is nagyon szerettem megbízhatósága, okossága miatt. Indokolt lenne a népszerűsítése.
  Sajnos vadászatra nem használható, így Labrador lett a családban a KUTYA.”
 • 3. Dema 2011. július 25. 16:26
  „Nem tud valaki egy pulit? Kellene nekem egy kis pulika! Pénzt nem adok érte.”
 • 2. Aranea 2011. július 25. 10:15
  „Örülök, amikor az újságokban nem csak szörnyűségekről, politikáról, és bulvárról lehet olvasni, hanem hanem néha-néha pozitív kicsengésű, érdekes cikkek is felbukkannak. :)))”
 • 1. igazságkereső 2011. július 25. 08:59
  „Igen, a kutyusok intelligens állatok, még sok ember szintjét is felülmúlja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltó tábla nélkül is tilos horgászni

Egy 14 éves fiút 10 ezer forintra és engedélyének 3 hónapos megvonására büntettek, amiért a Metro mögötti víznél horgászott. Tovább olvasom