Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Fizetésképtelen a szegedi hőszolgáltató

Szeged - Egymilliárd forint hiányzik a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kasszájából a kormányzati intézkedések miatt. Ha ma a közgyűlés megszavazza, a város félmilliárdos kölcsönt ad a cégnek.
Fizetésképtelenné vált a Szegedi Hőszolgáltató Kft. (amely 1999 óta 51 százalékban önkormányzati tulajdon és 49 százalékban az Alfa-Nova Kft. magántulajdona). Késve utalta át a fizetéseket, és nem tudja kiegyenlíteni a számláit. Több oka van a helyzetnek. Az egyik, hogy a kormány nem kompenzálta teljes egészében a rezsicsökkentést, csak emiatt 300 millió forint hiányzik a cég kasszájából. De más intézkedés is sújtja a céget, például a közműadó és a tranzakciós adó. Ezek miatt 1 milliárd forintos lyuk tátong a kasszán, amit ha nem tömnek be a tulajdonosok, karácsonyra kikapcsolhatják a távfűtést 27 ezer szegedi lakásban.

Megoldásként a fideszes frakcióvezető, Bohács Zsolt vezette vagyongazdálkodási bizottság szerdán úgy döntött, azt indítványozza ma a közgyűlésnek, hogy módosítsa a költségvetést, és kölcsönnel segítse ki a város a társaságot. Ha megszavazzák, az önkormányzat és az Alfa-Nova a tulajdonrészének arányában fizeti be az 1 milliárdot, azaz 510 milliót az önkormányzat, 490 milliót az Alfa-Nova. A kölcsönt a cégnek másfél év alatt, vagyis 2015 májusáig kell visszaadnia. Arra is kötelezik a Szehőt, hogy áprilisig dolgozzon ki tervet arra, miként faragja le a működési költségeit.

A javaslat szerint a város a partfalberuházásra félretett félmilliárdos önrészét tudja hirtelen átutalni a Szehőnek. Ezt azért teheti meg, mert a fejlesztés január első napjaiban kezdődik el, tehát az idei pénz felhasználható. De az összeget a 2014-es költségvetésben természetesen pótolni kell. Botka László polgármester a helyzetet úgy kommentálta: a szegediek ezzel a kormányzati intézkedések árát fizetik meg. Ezt a pénzt óvodák, iskolák felújítására, közterületek rendbetételére, szociális támogatásra lehetne fordítani.

Januárban megírtuk: a rezsicsökkentés kompenzálására a Szehő erre az évre 1,8 milliárd forint támogatást kap. Nyáron Básthy Gábor ügyvezető azt nyilatkozta, bedőlhet a cég, mert már akkor látszott, hogy nem az összes kieső bevételt pótolja az állam. Nyáron kérték az energiahivataltól a tarifák és a támogatások felülvizsgálatát, de azt elutasították, mondván, az észrevételeiket az őszi díj- és támogatási javaslat kidolgozásakor figyelembe veszik. Azóta júliustól újabb rezsicsökkentés jött, a kormány 2014 elejére harmadik árcsökkentést is beígért. Miskolc júliusban 326, Pécs 372 millió forint soron kívüli állami támogatást kapott a város működtetésére – Szeged semennyit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági zumba az ünnepre várva

Nem csupán adventi programok várnak bennünket ezen a hét végén, lesz jótékonysági zumba és… Tovább olvasom