Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Földet gyalulnak, cölöpöket vernek a katonák a határon

Ásotthalom, Mórahalom - Földmunkát végeztek tegnap a katonák a magyar-szerb határra tervezett drótkerítés mórahalmi mintaszakaszánál. A hírközlési hatóság a határzár térségében a híradást erősíti, hogy a honvédség és a rendőrség rádiókommunikációja zökkenőmentes legyen.

Fizikai képtelenség, hogy a határzár elkészül augusztus végéig – vélik az általunk tegnap megkérdezett civilek és egyenruhások. Sem a rendőrök, sem a katonák nem nyilatkozhatnak, így hivatalosan semmit sem tudtunk meg tőlük a magyar– szerb határra tervezett kerítésről.

Katonai földgyaluval egyengetik a terepet a kerítés nyomvonalán. Két napja itt még nádas volt.

Tegnap katonai földgyalu simította a terepet a kerítés mórahalmi mintaszakaszától jobbra, Ásotthalom irányába. Két katona a nyomvonalat és a szélességet jelölte ki. – Vasárnap itt még nádas volt – mutatta az egyik egyenruhás.

Miután az egyik katona egy balta fokával leverte a földbe a határt jelző cölöpöt, jegyzetfüzetbe rögzítették a koordinátákat. A helyszínen civileket nem láttunk.

Mint megírtuk, három hónappal előbbre hozta Orbán Viktor miniszterelnök a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határszakaszon megépülő biztonsági határzár felhúzását.
 

Cölöpöket vernek a katonák a határon, a migránsok tömegével jönnek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Információink szerint Ásotthalmon és Mórahalmon is kértek civil szakembereket a munkához. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere azt mondta, nem tud az ügyben nyilatkozni, nem tud semmiről. Toroczkai László ásotthalmi polgármester sem tud arról, hogy ottani civilek segítenék a munkálatokat.

Az ásotthalmi határátkelőhely közelében egy Mercedes kisbuszban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberei dolgoztak. Megtudtuk, a „híradást" erősítik, hogy a kerítésépítés miatt jelentősen megnövekedett hatósági rádióforgalmazás zökkenőmentes legyen.

A határ mellett húzódó földúton haladva egy gyerek szaladt be előttünk a fák közé. Mire odaértünk, már nyoma veszett a fiúnak. Mielőtt az erdőn átvezető úton visszaértünk volna a Kissori útra, egy afrikai fiatalember próbált megállítani minket. Azt kérte, vegyük fel őket.
 

Cölöpöket vernek a katonák a határon, a migránsok tömegével jönnek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A Kissori úton, ahogy mindennap, tegnap is több száz migránst fogtak el a készenléti rendőrök. Szír fiatalok egy csoportja megfenyegette fotóriporter kollégánkat, hogy összetörik a fényképezőgépét, ha lefotózza őket. Egyikük azt mondta, felírja céges autónk rendszámát, hogy az ENSZ-nél feljelentsen bennünket.

Mórahalomról hazafelé tartva a Röszkei út melletti kerékpárút közepén az árnyékban négy afgán fiú aludt. Annyira kimerültek voltak, hogy csak egyikük ébredt fel, amikor elment mellettük egy kerékpáros.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szarvasra viszi wellnessre családját Szín5-ös nyertesünk

A szegedi Horváth Luca nyerte lapunk Szín5-ös nyereményjátékának fődíját, egy szarvasi wellnesspihenést. Tovább olvasom